StoryEditor

Uzávierka a chyby

04.04.2007, 00:00

Hrozia komplikovanosťou účtovníctva nejaké chyby v jeho spracovaní?

SPP Miroslav Jankovič, Riaditeľ sekcie účtovníctva a daní
Vo všeobecnosti je spracovanie účtovníctva komplikované, a to najmä v prostredí postupného zavádzania medzinárodne uznávaných účtovných pravidiel do podmienok slovenských spoločností a pri požiadavkách na vykazovanie výsledkov v čo možno najkratších termínoch. SPP momentálne spracúva vlastné účtovníctvo podľa IFRS a pre svoje 100-percentné dcérske spoločnosti SPP -- preprava, a. s., a SPP -- distribúcia, a. s., aj podľa slovenských postupov účtovania. Významné chyby však nepripúšťame. Problémom zo strany štátnych orgánov alebo správcu dane je v aktuálnom čase získať jednoznačný výklad daňovej legislatívy. Hlavne v prípadoch, kde znenia zákonov a opatrení nestanovujú jasné pravidlá pre riešenie konkrétneho daňového problému. Absencia podrobných výkladov daňovej legislatívy, ktorými by bol jasne deklarovaný úmysel správy daní pri ich výbere, vytvára pre daňové subjekty zvýšené riziko potenciálnych sankcií. Zriadenie útvarov pre vzťahy s verejnosťou na daňových úradoch do určitej miery znamená prínos, pretože informujú verejnosť, avšak ich interný výklad nie je jednotný v rámci celého Slovenska.

ICOS Košice, Martin Macko, finančný riaditeľ
Podľa nášho názoru pri splnení troch základných predpokladov nie je vedenie účtovníctva a spracovanie účtovnej závierky mimoriadne zložité. Prvým predpokladom by mal byť kvalifikovaný personál, ktorý nielenže má prehľad v účtovnej legislatíve, ale je informovaný aj o procesoch, ktoré vo firme prebiehajú, čiže vie, o čom účtuje.
Druhou podmienkou je dobrý informačný systém, ktorý pomáha pri vedení účtovníctva napríklad vhodnými nástrojmi na spätnú kontrolu alebo automatizuje niektoré činnosti, a tým vylučuje prípadné ľudské omyly. A už ako samozrejmosť berieme do úvahy to, aby sa účtovníctvo viedlo priebežne, veď aj zákon nám to prikazuje. Pri snahe dohnať zameškané často vznikajú najväčšie chyby.
Určite komplikovanejšiu situáciu by sme mali, ak by sme mali povinnosť viesť účtovníctvo podľa medzinárodných účtovných štandardov. Slovenské účtovníctvo je oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:07