StoryEditor

Spotrebný úver -- vyššie sumy pôžičky a dlhšie splácanie

14.11.2005, 23:00
Výhodou spotrebných úverov býva najmä nízke úročenie s možnosťou požičania si vyšších súm na dlhšie obdobie. Zatiaľ čo pri kreditných kartách sa ročné úročenie pohybuje okolo 17 až 19 percent a pri kontokorentoch okolo 10 až 15 percent, spotrebné úvery s ponukou úrokov začínajú od 4,3 percenta ročne.
Ďalšou výhodou je, že žiadateľ o pôžičku nemusí byť v čase podania žiadosti klientom banky. Aj keď to v takom prípade väčšinou znamená, že musí predložiť väčšie množstvo dokladov a potvrdení.
Zabezpečenia
Výška úrokovej sadzby sa odvíja od rizika, ktoré banka pri požičaní peňazí podstupuje. Čím má väčšiu istotu, že jej dlžník peniaze vráti, tým menej ho bude pôžička stáť. Aj preto sú najlacnejšími spotrebnými úvermi pôžičky zabezpečené záložným právom na nehnuteľnosť, takzvané americké hypotéky.
Pri nezabezpečených spotrebných úveroch, ktoré sú o niečo drahšie, klient potrebuje predložiť doklady totožnosti a preukázať výšku pravidelného príjmu. Ak je žiadateľ klientom banky dostatočne dlhý čas (väčšinou tri až šesť mesiacov) a svoj príjem poukazuje bezhotovostne na bežný účet danej finančnej inštitúcie, nepotrebuje ani potvrdenie od zamestnávateľa. O niečo zložitejšie vybavovanie úveru čaká ľudí s pracovnou zmluvou uzatvorenou na určitý čas. Tí nemusia úver získať vôbec.
Iné formy ručenia
Za zabezpečené spotrebné úvery môže klient, okrem založenia nehnuteľnosti, ručiť aj inými spôsobmi. Tie sa v jednotlivých finančných domoch môžu líšiť. Banka môže vyžadovať spoludlžníka, ručiteľa, vinkuláciu finančných prostriedkov na účtoch alebo poistného plnenia zo životnej či havarijnej poistky. Klient môže v prospech banky založiť aj hnuteľný majetok, napríklad automobil. Ručiť sa dá i likvidnými cennými papiermi či investíciami v podielových fondoch a blankozmenkou.
Dokladovanie účelu
O tom, koľko administratívy klient čaká, rozhoduje aj to, či žiada o účelový alebo bezúčelový úver. Účelové úvery bývajú výhodnejšie, pretože banky sú v ich prípade spravidla ochotné požičať vyššie sumy pri nižšom úročení. Pri účelovej pôžičke však klient bude musieť vydokladovať aj spôsob použitia peňazí. A to napríklad predložením faktúry, pokladničných blokov alebo kúpno-predajnej zmluvy.
Ďalšie potvrdenia
Pri vybavovaní spotrebného úveru banky od nového klienta vyžadujú vždy viac dokladov a potvrdení ako od existujúceho. V prvom rade ide o občiansky preukaz a väčšinou aj druhý doklad totožnosti, ktorým môže byť napríklad pas a vodičský preukaz. Ďalej doklad potvrdzujúci adresu jeho trvalého bydliska ako SIPO či faktúra za káblovú televíziu alebo telefón. Okrem potvrdenia o príjme môže záujemca o úver potrebovať aj aktuálne výplatné pásky, výpisy z účtu z banky, v ktorej má účet a pracovnú zmluvu.
Ďalšie doklady sa môžu týkať aj zabezpečenia. Ak ide napríklad o ručenie záložným právom na nehnuteľnosť, banka môže od žiadateľa o úver pýtať napríklad list vlastníctva, kópiu katastrálnej mapy, nadobúdací titul (darovaciu alebo kúpno-predajnú zmluvu, rozhodnutie o dedičstve) a znalecký posudok.
Čas vybavenia
Aj keď sa podmienky poskytnutia spotrebných úverov v bankách zlepšujú, ich vybavenie môže trvať aj niekoľko dní a je spravidla administratívne náročnejšie ako pri iných bankových úveroch, pôžičkách nebankových spoločností či firmách poskytujúcich splátkový predaj.

Podmienky bánk pri poskytovaní spotrebných úveroch
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:04