StoryEditor

Jesse Livermore -- legenda z Wall Street

28.11.2005, 23:00

"Špekulácie na Wall Street nie sú ničím novým. Čo sa stalo v minulosti, stane sa opäť znova. Dôvodom je, že ľudská povaha sa nemení a ľudské emócie sa vždy postavia do cesty ľudskej inteligencii." Jesse Lauriston Livermore
Včera uplynulo 65 rokov odvtedy, ako si vzal život jeden z najslávnejších obchodníkov na Wall Street, Jesse Livermore. Bez ohľadu na vývoj trhov dokázal zarobiť peniaze. Zarobil obrovský majetok počas paniky v roku 1907, v zlatých rokoch dvadsiatych a jeho triumf počas krachu burzy v roku 1929 sa stal legendárny.
Jeho fascinujúci príbeh zachytil vo fiktívnom životopise Edwin Lefevre a od jeho prvého vydania v roku 1923, pred vyše 80 rokmi, sa "Reminiscences Of A Stock Operator" stala najvyhľadávanejšou a najčítanejšou knihou o burze v histórii. Pre každého kto investuje na burze sa stala nesmrteľnou klasikou.
Jesse Lauriston Livermore (1877 -- 1940) mal len 14 rokov, keď ho otec vzal zo školy, dal mu montérky a povedal mu, že už je na čase, aby začal pracovať na rodinnej farme.
Písal sa rok 1890 a Jesseho otec veril, že je len stratou času, aby chlapec z farmy chodil do školy. Nedokázal pochopiť Jesseho matematické nadanie. No Jesse a jeho mama mali iné plány. A tak s pomocou matky naskočil Jesse na dostavník smerujúci do Bostonu, aby skúsil šťastie vo veľkomeste.
Jeho jediným majetkom bola päťdolárovka, ktorú mu mama vložila do ruky. Osudom bolo, že dostavník zastavil v Bostone pred maklérskou kanceláriou Paine Weber. Vošiel dnu a hneď dostal prácu pri písaní kvotácií kriedou na tabuľu, kde Jesse s úžasom sledoval neustále sa meniace čísla.
Prečo väčšina klientov stratila peniaze?
Jesse bol fascinovaný klientelou, ktorá k nim denne chodila obchodovať. Bol ohromený tým, ako klienti bezhlavo investovali na trhu. Zakaždým keď prišli, investovali inak. Jeden deň sa spoliehali na horúce tipy, na druhý deň investovali do populárnych akcií, inokedy zase kupovali neznáme akcie. Svoje rozhodnutia vykonávali emotívne. Nemali žiadny systém, ani žiadny plán. Rozhodnutia boli náhodné, akoby skúšali, či sa šťastena na nich usmeje. Najdôležitejšie bolo, že všetci strácali peniaze.
Táto náhodnosť nedala Jesseho precíznej matematickej mysli pokoj. Nedávala zmysel. Bolo mu veľmi rýchlo jasné, že ak chce zarobiť peniaze na burze, musí prísť na lepší systém, ako ten, ktorý vidí vo svojej práci. A tak študoval čísla, ktoré denne písal na tabuľu a hľadal systém, ktorý by mohol využiť. Jesse bol presvedčený, že trh má vlastnú logiku, bol odhodlaný ju odhaliť a využiť túto znalosť na profitabilné obchodovanie. Večer čo večer sa Jesse vracal do svojej izbičky a neúnavne si zapisoval do zápisníka, čo si všimol počas dňa na trhu. Začal vyvíjať vlastné teórie a stratégie ako poraziť trh. Asi po dvoch rokoch sa cítil na to, aby ich aj otestoval v skutočnom živote.
Zakázaný Boston
Problém bol, že Jesse nemal dostatočnú finančnú hotovosť, ktorú by mohol použiť na obchodovanie. Zašiel teda tam, kam chodili všetci chudobní muži s veľkými plánmi a málo peniazmi, do notoricky pokútnych burzových obchodíkov Bostonu.
Tieto obchodíky boli poväčšine prevádzkované gangstermi a burzových hazardérov vábili k sebe ako plameň nočné mory. Každý si totiž mohol otvoriť účet a staviť len 10 centov na dolár hodnoty akcie (v skutočnosti sa nikdy nijaké akcie nekupovali...). Takže, ak ste mali 50 centov, mohli ste si požičať štyri a pol dolára a staviť celých päť dolárov na ľubovoľné akcie.
Lenže v momente, keď cena akcie klesla a boli ste dlžný viac než 90 % ceny akcie, vaša pozícia bola zlikvidovaná a majiteľ si výnos ponechal. Obchodíky mali 95-percentnú úspešnosť a väčšinu klientov zruinovali.
Ale nie Jesse Livermora. Vyzbrojený svojím systémom ich zrazu začal pravidelne porážať ako 16-ročný! Onedlho zarábal toľko, že dal výpoveď z maklérskej firmy Paine Weber a plne sa venoval stávkam. Táto hra však nemohla pokračovať a za niekoľko rokov mal Jesse vstup zakázaný do každého burzového obchodíka v Bostone. Víťazi jednoducho neboli vítaní.
Trojmiliónová nádielka
Našťastie Jesse bol už pripravený vyskúšať svoju stratégiu vo veľkom, na Wall Street v New Yorku. Keď sa mu podarilo prispôsobiť sa novému prostrediu, začal zarábať zo všetkých strán. A darilo sa mu to tak, že v r. 1900, keď mal len 24 rokov, mohol si dovoliť odcestovať do Európy, kde nakúpil šperky pre svoju ženu za 12 000 dolárov (čo je 290 000 dnešných dolárov).
Svoje meno si získal počas "Paniky v roku 1907". Jeho analýza trhu mu potvrdila, že sa blíži vážna korekcia. Ako posadnutý začal predávať akcie na krátko*. Ako predpokladal, akciový trh sa začal prepadávať a počas nasledujúcej paniky zarobil úžasné tri milióny (67,4 milióna v dnešných dolároch).
Vyzeralo to, že Jesse bol na najlepšej ceste k sláve a bohatstvu. Dokonca aj J. P. Morgan poznal jeho meno a žiadal ho o pomoc pri stabilizácii trhu. Jesse bol v najlepšej forme, no potom nedodržal svoje vlastné pravidlá pri obchodovaní a stratil tri milióny.
Tajomstvo Jesseho úspechu
Jesse Livermore bol úspešný na trhu, pretože si vytvoril vlastný systém so železnými pravidlami pri obchodovaní, ktoré vylúčili emócie, zaujatosť a vlastný názor pri kúpe či predaji. A dodržiaval svoj systém bez ohľadu na to, čo mu vlastne emócie naznačovali. Ak mu vlastné čísla hovorili kúp, tak kúpil. Ak mu naznačovali predaj, tak predal bez ohľadu na to, čo hovorili alebo robili ostatní.
Mal tiež rýchle pravidlo, ktoré vyžadovalo zbaviť sa stratových pozícii, ak akcie poklesli (zvyčajne okolo 10 %). Keď sa mu darilo, nechal svoj profit rásť, no nie nadlho. Bol odhodlaný nechať časť peňazí trhu, ak si mohol veľkú časť ponechať. Videl už príliš veľa investorov, ktorým chamtivosť bránila predať a nakoniec otáľaním stratili svoj zisk. Taktiež odmietal rôzne rady a investičné tipy bez ohľadu na to, z akého zdroja pochádzali.
Poznal veľa investorov, ktorí stratili všetko vďaka horúcim tipom alebo informáciám priamo "zo zdroja". Nedovolil, aby sa to stalo aj jemu, obzvlášť, keď mal svoj systém, ktorý pracoval dobre.
Ako Jesse prišiel o všetko
Keď Jesse Livermore nasledoval svoj systém, takmer bez výnimky zarobil peniaze. No keď svoje zásady porušil, stratil milióny dolárov. Toto sa stalo v r. 1908, keď stretol priateľského Percy Thomasa prezývaného kráľom bavlny. Thomas bol presvedčivý, mal výborné znalosti a mal tiež tisícky špiónov po celom juhu, ktorí ho pravidelne informovali o stave úrody. Thomas dokázal presvedčiť Livermora, že dopyt a ponuka nevyhnutne vytlačia cenu bavlny -- napriek tomu, že Jesseho indikátory mu naznačovali presný opak. Nanešťastie, Jesse bol očarený Thomasom a kúpil na trhu veľkú pozíciu bavlny, čím porušil svoje pravidlo nebrať investičné tipy. Bol to jeden z najhorších ťahov v jeho živote.
Presne ako jeho vlastné indikátory predvídali, cena bavlny sa takmer okamžite začala lámať. No namiesto likvidácie pozície, ako určovali jeho vlastné pravidlá, Jesse dokúpil ešte viac kontraktov. A ako bavlna pokračovala v poklese, dokonca zlikvidoval aj svoju profitabilnú pozíciu pšenice. Ako keby vyhodil vlastné pravidlá von oknom. Kým sa Jesse spamätal a predal svoju pozíciu, ostalo mu sotva 300 000 dolárov. Stratil 2,7 milióna prakticky za deň. S otraseným sebavedomím Livermore ďalej pokračoval v obchodovaní a zlé rozhodnutia ho stáli nielen zvyšok peňazí, ale ostal aj dlžníkom (vyše jedného milióna).
Triumfálny návrat
Mnohí si mysleli, že je to jeho koniec. Jesse sa stiahol do ústrania a podrobne analyzoval, kde spravil chyby. Onedlho sa opäť postavil na nohy a zarábal peniaze tak rýchlo a ľahko, ako predtým. V roku 1916 bol opäť bohatým mužom, vyplatil všetkých veriteľov a dokonca aj dlhy, za ktoré nebol legálne zodpovedný, keď vyhlásil osobný bankrot.
Nezabudol na lekciu z roku 1908 a už nikdy neprijal a nepočúval rady iných obchodníkov. A počas zlatých rokov dvadsiatych si Jesse Livermore -- obrazne povedané -- tlačil vlastné peniaze, pretože akciový trh prekvital. Ako sa však blížil rok 1929, začal v ňom rásť nepokoj. Napriek neustálemu optimizmu mu jeho ukazovatele aznačovali, že nie je všetko v poriadku. Jeho názor bol, že trh je prehriaty a smeruje k masívnej korekcii a možno dokonca ku krachu...
Krach burzy v roku 1929
V lete 1929 Jesse tušil, že vrchol burzy je na blízku. Zlikvidoval všetky svoje pozície a začal predávať akcie na krátko. Keď prišiel október, Jesseho krátka pozícia bola už vyše milióna akcií a takmer všetky boli v pluse. Potom sa trh začal prepadávať, krach vyvrcholil obrovskou trhlinou 29. októbra 1929 a čierny utorok sa zapísal do dejín ako najhorší v histórii americkej burzy a znamenal začiatok veľkej svetovej hospodárskej krízy. Len čo trh skolaboval, Livermore začal likvidovať svoje krátke pozície. Keď sa trh ustálil, Jesse si zaknihoval odhadovaných 100 miliónov, čo je vyše 1,2 miliardy v dnešných dolároch.
Dokázal to preto, že sa držal svojej stratégie a svojho systému a predával, keď všetci okolo neho kričali kupuj, kupuj! Po takomto obrovskom úspechu mali byť 30. roky jeho najlepšími v živote. Nanešťastie sa ukázali jeho najhoršími. Úspech na burze šiel na úkor jeho rodiny, ktorá sa začala rozpadávať. Jej dlhodobé zanedbávanie začalo mať naňho veľký vplyv.
Jesse navyše trpel cely život klinickou depresiou, ktorá ho nakoniec celého pohltila a ponorila do temnôt, z ktorých nemohol uniknúť. Výsledkom bolo, že stratil vášeň pre obchodovanie a záujem žiť. 28. novembra 1940, 11 rokov po svojom najväčšom triumfe, si Jesse Livermore vzal život. Tragický koniec pre jedného z najväčších burzových titanovl.

*Predaj na krátko -- riskantná stratégia, používa za predpokladu, že akcie poklesnú. Akcie nie sú kúpené, ale požičané, ak ich cena poklesne, sú vrátené a cenový rozdiel si ponechá investor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:54