StoryEditor

Z výfuku ide namiesto splodín len voda

11.03.2007, 23:00
Prvá požičovňa na svete - vozidiel s pohonom na palivové články.

Spoločnosť Nissan Motor Co., Ltd., dodala firme Kanagawa Toshi Kotsu Ltd. najnovšiu verziu modelu X-TRAIL poháňaného vodíkovými palivovými článkami, aby sa stal súčasťou jej flotily vozidiel prenajímaných aj s vodičom. Je to vôbec prvýkrát, keď sa vozidlo na palivové články poskytlo požičovni. Zákazníci tak majú príležitosť vyskúšať výkonnosť a výhody vyspelej a ekologicky čistej technológie.
Všetky vozidlá X-TRAIL FCV sú vybavené blokom originálnych palivových článkov Nissan a kompaktnými Li-iónovými batériami schopnými vyvinúť rovnaký výkon ako X-TRAIL s benzínovým pohonom. Blok originálnych palivových článkov Nissan dosahuje výkon až 90 kW/122 k a auto má pri rovnakej maximálnej rýchlosti a zrýchlení ako v prípade benzínového motora podstatne tichší a kultivovanejší chod.
Ak nepočítame vodnú paru, tak pohony využívajúce technológiu palivových článkov nevytvárajú žiadne emisie. Kyslík a vodík sú dva obnoviteľné plynné prvky, ktorých je vo vzduchu, ktorý dýchame, prirodzený dostatok. Princíp spočíva v chemickej fúznej reakcii medzi vodíkovým palivom a kyslíkom, pri ktorej vzniká elektrická energia a jediným vedľajším produktom je voda. Japonská automobilka to myslí so skutočným znižovaním emisií CO2 naozaj vážne. Dôkazom je jej Zelený program Nissan 2010. Širokej verejnosti chce ponúkať vyspelé technológie a výrobky pre každodenné používanie. Palivové články v autách z požičovne sú len jednou prvých aktivít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:59