StoryEditor

Poradia vám, aký lízing si vybrať

06.06.2007, 00:00

Hlavné rozdiely medzi operatívnym a finančným lízingom sú dĺžka prenájmu a vlastnícky vzťah po lízingu. "Operatívny lízing je krátkodobý alebo strednodobý prenájom, kde doba nájmu je kratšia ako životnosť automobilu. V zmluve nie je dohodnuté odkúpenie automobilu, majiteľom vozidla ostáva lízingová spoločnosť," hovorí Lenka Chovanová z ČSOB Leasingu. Prenajímateľ zabezpečuje financovanie celej ceny predmetu, ako aj prevádzkyschopnosť poskytovaním servisných a doplnkových služieb. "Nájomcovia okrem nájmu vozidiel môžu získať aj rôzne služby, ako napríklad servisné prehliadky, riešenie poistných udalostí, diaľničné nálepky, tankovacie karty, navigačný systém a iné," dopĺňa Chovanová.
Finančný lízing je dlhodobý prenájom, po ukončení ktorého sa vlastnícke právo na auto prevedie na nájomcu, vlastníkom teda neostáva lízingová spoločnosť. Počas trvania zmluvy je právnym vlastníkom auta lízingová spoločnosť, ale ekonomickým vlastníkom je nájomca. "Najpreferovanejším produktom je jednoznačne finančný lízing. O prevádzku a údržbu predmetu lízingu sa stará nájomca. Zákazník si môže vybrať lízing na 36, 48 alebo 60 mesiacov. Okrem toho si môže zvoliť zvýšenú splátku vopred, a to už od 10 percent z obstarávacej ceny automobilu," vysvetľuje Sabina Vomáčková zo spoločnosti UniCredit Leasing Slovakia. Finančný lízing je produkt vhodný pre podnikateľské subjekty, ktoré chcú financovať osobné a nákladné automobily, stroje a zariadenia z dôvodu daňových výhod alebo mimosúvahového účtovania predmetov lízingu.
Namiesto úveru spätný lízing
Spoločnosť UniCredit Leasing Slovakia poskytuje financovanie osobných a úžitkových automobilov, dopravnej techniky, strojov a zariadení, ako i nehnuteľností. Okrem operatívneho lízingu ponúkajú aj alternatívne finančné produkty v podobe splátkového predaja alebo spotrebiteľského úveru. "Zákazníci dnes môžu u nás získať financovanie ktorejkoľvek komodity, ako i ktorýkoľvek finančný produkt," informuje Vomáčková o službách UniCredit Leasing Slovakia. ČSOB Leasing ponúka svojim zákazníkom okrem finančného a operatívneho lízingu ešte produkty ako napríklad spätný lízing, relízing, sublízing, auto na protiúčet, sezónny lízing, lízing s poslednou zvýšenou splátkou. "Ponúkame aj iné produkty ako splátkový predaj, sezónny splátkový predaj a spotrebný úver. V poslednom čase zaznamenávame nárast záujmu o spotrebný úver najmä na financovanie ojazdených vozidiel," informuje Chovanová.
Daňové doklady
Pri finančnom lízingu zákazník dostane od UniCredit Leasing Slovakia faktúru na prvú zvýšenú splátku -- akontáciu. Ak je lízingová zmluva uzatvorená v slovenských korunách, zákazník dostane len vyčíslené jednotlivé splátky v splátkovom kalendári. Ten je plnohodnotným daňovým dokladom v zmysle zákona o DPH, a preto sa faktúry za jednotlivé splátky už nevystavujú. Pre lízingové zmluvy v cudzej mene musí byť ku každej splátke vystavená samostatná faktúra. Frekvencia splátok závisí od voľby zákazníka, obvykle je to mesiac alebo štvrťrok. Podobne aj v spoločnosti ČSOB Leasing zákazník dostane splátkový kalendár, podľa ktorého platí splátky počas celého obdobia. Periodicita splátok je dohodnutá v zmluve mesačne alebo štvrťročne.
Poradia vám "lízingovky"?
Klient často potrebuje poradiť, ktorý lízingový produkt je pre neho najvýhodnejší. "V spoločnosti ČSOB Leasing máme skupinu pracovníkov, ktorí popri rokovaní o zmluvných podmienkach vedia klientovi vybrať najvhodnejší produkt podľa jeho potrieb a v nadväznosti na účtové a daňové predpisy. Lízingoví poradcovia pracujú vo všetkých regiónoch," dopĺňa Chovanová. V spleti lízingových produktov je pre laika ťažká orientácia, a preto sú poradcovia pre klienta veľmi dôležití. "Súčasťou produktov UniCredit Leasing Slovakia sú aj bezplatné poradenské služby. Jednou z týchto služieb je i poradenstvo v oblasti účtovania lízingu. Naši zamestnanci sú odborne vyškolení a našim zákazníkom plne k dispozícii," rozširuje informácie Vomáčková.

Aké doklady potrebuje na vybavenie finančného lízingu?
Fyzická osoba -- nepodnikateľ:
-- jeden alebo dva doklady totožnosti* (občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo cestovný pas)
-- potvrdenie o zamestnaní (nie staršie ako 1 až 2 mesiace*)
-- číslo účtu v banke

Fyzická osoba -- podnikateľ:
-- jeden alebo dva doklady totožnosti* (občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo cestovný pas) splnomocnenej osoby
-- živnostenský list alebo iný rovnocenný dokument
-- osvedčenie o registrácii a pridelení DIČ
-- číslo účtu v banke

Právnická osoba:
-- výpis z obchodného registra (nie starší ako 3 až 6 mesiacov*)
-- osvedčenie o registrácii a pridelení DIČ
-- jeden alebo dva doklady totožnosti* (občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo cestovný pas) splnomocnenej osoby
-- číslo účtu v banke

Aké doklady potrebuje na vybavenie operatívneho lízingu?
Operatívny lízing je len pre právnické osoby:
-- účtovná závierka (súvaha, výsledovka, výkaz ziskov a strát)
-- výpis z obchodného registra (nie starší ako 3 až 6 mesiacov*)
-- číslo účtu v banke
-- osvedčenie o registrácii a pridelení DIČ
V prípade posudzovania bonity klienta môže lízingová spoločnosť žiadať aj ďalšie doklady, ako napríklad výkaz o majetku a záväzkoch, výkaz o príjmoch a výdavkoch a daňové priznanie.
*podmienky jednotlivých lízingových spoločnosti sú rôzne

Spätný lízing -- odkúpenie staršieho zariadenia alebo auta lízingovou spoločnosťou od prenajímateľa s následným lízingom. Tento produkt je výhodný, ak potrebujete hotovosť, ktorú máte viazanú v hnuteľnostiach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:59