StoryEditor

Najznámejšie univerzity v USA

11.10.2006, 00:00
Autor:
htht

-- Harvard University je najstaršou univerzitou na území Spojených štátov amerických. Založili ju v roku 1636. V uplynulom školskom roku univerzitu navštevovalo okolo 20-tisíc študentov. Sídlo má v meste Cambridge v bostonskej aglomerácii štátu Massachusetts. Spolu s Princeton University a Yale University patrí k najprestížnejším univerzitám v USA. Na svete je viac ako 270-tisíc jej absolventov. Vyše štyridsať súčasných alebo bývalých členov fakúlt sa stalo laureátmi Nobelovej ceny. Príjmy a výdavky univerzity sa pohybujú na úrovni 2,8 miliardy dolárov. Univerzita sa pýši svojou knižnicou s viac ako 15 miliónmi titulov, ktorá sa považuje za najväčšiu univerzitnú knižnicu na svete.
-- Yale University založili v roku 1701. Patrí do trojice najstarších univerzít v USA. Navštevuje ju jedenásť a pol tisíca študentov. Približne 1 700 je zo zahraničia. Na svete je 123-tisíc absolventov tejto univerzity. O študentov sa stará osemtisíc zamestnancov univerzity, okolo 3 300 z nich sú pedagógovia. Vlaňajší rozpočet univerzity bol 1,7 miliardy dolárov.
-- Princeton University je štvrtou najstaršou v USA, založili ju v roku 1746 a jej pôvodný názov bol The College of New Jersey. Škola v súčasnosti zamestnáva viac ako sedemsto členov -- pedagógov. Univerzitu navštevuje okolo sedemtisíc študentov, dvaja z jej absolventov sa stali prezidentmi Spojených štátov. Univerzita sídli v Princetone v New Jersey. Hlavná časť má 160 budov. Plánovaný rozpočet na tento školský rok je viac ako miliarda dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:48