StoryEditor

Pitie nápojov sprevádzajú rituály

03.01.2005, 23:00

V ľudskej spoločnosti nájdeme alkohol všade tam, kde sa ľudia zoskupovali pri slávnostných príležitostiach. Znalosti o pití alkoholu patria k spoločenským pravidlám, ktoré by mal každý civilizovaný človek ovládať. Považuje sa to za súčasť korektnosti, dobrej výchovy a bontónu. A vlastne, začína sa nový rok 2005 -- aby sa nám darilo v osobnom živote aj pracovných povinnostiach, je nevyhnutné mať to najdôležitejšie -- zdravie. Tak nech každý z nás pozdvihne k ústam čašu sektu so želaním: na zdravie!
História ľudstva je spätá s mnohými činnosťami a vynálezmi. Hoci voda je najdôležitejší a najnevyhnutnejší nápoj pre život človeka, ľudí vždy poháňal silný inštinkt, aby vyhľadávali práve alkoholické nápoje. Vyrábať sa ich snažili rôzne: nechávali skysnúť mlieko domácich zvierat, získavali šťavu z ovocia a koreňov, kde bol predpoklad fermentácie. Zvláštna kapitola patrí vínu, ktoré sa po celé stáročia pilo a ospevovalo, kým sa prišlo na to, že sa z neho dá oddeliť alkoholická zložka, čo mu dodáva silu. Destiláciu využívali Arabi pri získavaní vôní z kvetov, najmä ruží. Tak sa postupne objavil koncentrovaný alkohol v podobe rozličných páleniek a koňakov.
Víno je najlahodnejším nápojom od staroveku. Vyspelé vinohradníctvo bolo v Egypte už v rokoch 2700 -- 2400 pred n. l., v Sýrii, Babylone, v Grécku aj Ríme v 8. -- 1. stor. pred n. l. Spočiatku sa víno považovalo za posvätný nápoj, ale neskôr sa z neho stal bežne používaný nápoj. O vyspelosti vinohradníctva, pestovaní viniča a o postupoch pri výrobe vína sa zachovalo veľa dokladov. Diela, ktoré vznikli v starovekom Ríme, používali a citovali autori ešte v stredoveku. Pestovanie viniča a výroba vína sa udomácnila napríklad v celom dnešnom Taliansku. Počas rímskych vojenských výprav rímske légie na príkaz panovníka rozširovali pestovanie viniča na všetkých obsadených územiach. Tak sa pestovanie viniča postupne dostalo do Francúzska, Španielska, Nemecka aj k nám. V novoveku sa rozvoj vinohradníctva udomácnil príchodom francúzskych a španielskych vysťahovalcov do Afriky, Ameriky a Austrálie. Pôvodne európske odrody viniča boli zušľachtené tak, že dnes konkurujú kalifornské, africké, americké aj austrálske odrody vín všetkým európskym, najmä francúzskym vínam.

Delenie alkoholických nápojov
Nápoje delíme do rôznych skupín podľa farby, prísad na čisté destiláty, víno, pivo a iné miešané nápoje. Kvasený alebo destilovaný alkohol požitý s mierou pred jedlom pomáha tráveniu, požitý po jedle vyvoláva veselú myseľ a dobrú náladu. Miešané nápoje delíme na short drinks (krátke nápoje) a long drinks (dlhé nápoje). Na pitie alkoholických nápojov sa používajú sklenené poháre rôznych tvarov a druhov. Tvar pohárov vychádza presne z kvality chuti a vône aj dĺžky pitia jednotlivých alkoholických nápojov.
Koňak a jemné destiláty sa pijú z uzavretých tvarov pohárov, pretože iba ak spodok pohára objímame a zohrievame teplom dlane, dá sa zachytiť typická vôňa nápoja.
Od začiatku 19. storočia sa šampanské pije z vysokých štíhlych kalichov, pretože zúžené dno pohára podporuje vznik bubliniek, ktoré stúpajú na hladinu nápoja. Miskovitý tvar kalicha, v ktorom sa šampanské tiež podáva, nie je najvhodnejší, pretože šumivé víno v ňom neperlí. A ak má taký pohár mať objem zodpovedajúci objemu vysokého kalicha, musí mať miska veľký priemer. Pri experimentovaní s technológiou ručne robených pohárov sa niekedy podarí nezvyčajné, vytvoriť misku s takým objemom, že sa do nej dá naliať jedno celé šampanské. A pozor, šampanské sa pije chladené.
Všeobecne platí, že kalichy na biele vína majú dlhšiu stopku a menší, otvorený tvar. Na podávanie ľahkých bielych vín sa používa otvorený zvoncový pohár. Pre väčšinu červených, najmä dezertných vín, sa hodí mierne uzavretý tulipánový pohár. Z vyššieho miskovitého kalicha sa pijú rýnske vína, súdkovitý pohár je vhodný na burgundské vína.
Na pitie korenených vín ako malaga, cherry, sa používa jednoduchý rovný tvar kalicha.
Netreba zabudnúť, že biele víno sa pije chladené, a tak sa nesmie dolievať do nedopitého pohára, veď víno v pohári má už inú teplotu. Červené víno sa pije izbovej teploty, a tak sa môže doliať aj do nedopitého pohára.
Vodka, pálenka a iné destiláty sa pijú z malých tvarovaných kalíškov -- zvaných štamperlíky s objemom 2,4 alebo 5 cl. Na pálenku alebo ľudovo povedané "tvrdé", sa na Slovensku používali poháriky zvané pijačky.

Spoločenský obed
K základným formám spoločenského pohostenia patria obed, večera, čaj, recepcia, koktail, pozvanie na čiernu kávu -- kde sa pijú alkoholické nápoje podľa presne stanovených pravidiel, čo má svoje gastronomické dôvody. Pri podávaní nápojov platí zásada, že postupujeme od menej výrazných typov k voňavejším a opojnejším.
Kým sa pred obedom zídu všetci pozvaní, podáva sa aperitív. K polievke sa môže ponúknuť pohár piva, k predjedlu zase ľahké biele víno. Hlavné jedlo dopĺňa obyčajne červené víno, ale keď sa podáva napríklad teľacina alebo hydina, môže sa pokračovať aj bielym vínom. Pohár bieleho vína je najlepšie naliať najprv, neskôr ponúknuť červené a hosť si sám vyberie, ktoré víno bude ďalej piť. K múčniku môže piť šampanské alebo dezertné víno, t. j. pohár portského, madeiry alebo sladkého tokajského. Pri malom obede sa dopije víno, ktoré sa pilo pri mäsitom hlavnom jedle. K čiernej káve po obede sa má podávať koňak alebo iný likér.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. december 2025 15:44