StoryEditor

Nemcov zaujímajú dlhodobé kontrakty

10.10.2005, 00:00

Vaša organizácia prišla na Slovensko s pomerne početnou delegáciou nemeckých podnikateľov, ktorí majú záujem kooperovať s našimi firmami. Aké sú vaše prvé dojmy?
-- V spolupráci s vaším Združením automobilového priemyslu sme pripravili kooperačnú burzu, ktorej zámerom je vytvoriť priestor na nadväzovanie kontaktov s tunajšími podnikmi. Naša delegácia je skutočne veľká, tvoria ju zástupcovia 43 nemeckých podnikov, z ktorých väčšina podniká v odvetví dodávok pre automobilový priemysel. Hľadajú perspektívnych partnerov, s ktorými by mohli kooperovať na spoločných projektoch, predovšetkým výrobného zamerania. Okrem kooperačnej burzy sme uskutočnili aj niekoľko individuálnych rokovaní priamo vo vytypovaných podnikoch, o ktoré naši podnikatelia prejavili záujem.
Ako hodnotíte súčasné slovensko-nemecké vzťahy v oblasti priemyselných investícií?
-- Na Slovensku už dlhší čas pôsobí široká plejáda nemeckých investorov, medzi ktorými sú jednak veľké podniky typu Volkswagen, ale aj viacero menších, dynamicky sa rozvíjajúcich spoločností. Podľa našich skúseností záujem o slovenský trh veľmi rýchlo rastie, najmä v oblasti strojárstva a dodávok pre automobilový priemysel. Slovenskému podnikateľskému prostrediu určite prospel príchod veľkých automobiliek PSA Peugeot Citroën, Kia Motors, ktoré sú lákadlom aj pre nemeckých investorov.
Ako dlho bude tento investičný boom pokračovať?
-- Potenciál nových kooperačných väzieb medzi nemeckými a slovenskými firmami je veľký, pričom v najbližšom období sa určite nevyčerpá. Minimálne v nasledujúcich piatich rokoch očakávame dynamický nárast, najmä v sektoroch nadviazaných na automobilový priemysel. Mzdové náklady, daňová politika a ďalšie prvky podnikateľského prostredia sú na Slovensku veľmi konkurencieschopné a pre nemeckých investorov zaujímavé. Je teda prirodzené, že hľadajú vhodných partnerov, ktorí sú na tomto trhu dostatočne etablovaní.
Je tento záujem obojstranný, alebo vidíte aj nejaké rezervy vo vzájomnej spolupráci?
-- Určitý problém vidím v rozdielnych predstavách o budúcej spolupráci. Niektoré slovenské firmy majú záujem len o krátkodobé kontrakty, týkajúce sa menších a veľmi konkrétnych zákaziek. Nemci skôr uprednostňujú dlhodobú a koncepčnú spoluprácu na báze dlhodobých zmluvných vzťahov a spoločných projektov. Pri rokovaniach priamo v podnikoch sa stretávame aj s ďalšou, pre nás neobvyklou, praxou. Týka sa rozhodovacích právomocí. Vo väčšine prípadov je jediným kompetentným človekom, ktorý môže urobiť nejaké relevantné rozhodnutie, riaditeľ firmy. V Nemecku to tak nie je, tam sú rozhodovacie právomoci prenesené aj na nižšiu úroveň riadenia a o podrobnostiach kontraktu možno bez problémov diskutovať s kompetentným projektovým manažérom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:52