StoryEditor

Aby prsia zostali krásne

01.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Kanadskí vedci z montrealskej McGillovovej univerzity rozlúštili gén, ktorý ovplyvňuje približne 40 percent prípadov rakoviny pŕs u žien. Povzbudivý objav prináša nové nádeje na liečenie tejto choroby. Skupina odborníkov na rakovinu dokázala "pochopiť úlohu, ktorú špecifický gén hrá pri šírení rakoviny pŕs u dvoch žien z piatich, ktoré sú touto chorobou postihnuté," oznámila univerzita v komuniké.

Známy neznámy gén
Zastavením činnosti tohto génu s kódovým označením PTP1b, respektíve jeho odobratím laboratórnym myšiam "náchylným" na rakovinu sa výskumníkom podarilo spomaliť vznik a vývoj nádoru alebo mu dokonca zabrániť. "Je to veľmi pozitívna správa, no ja si nemyslím, že je natoľko prekvapujúca, pretože budúcnosť účinnej liečby nádorov je v oblasti genetiky," okomentoval objav predseda českej Ligy proti rakovine profesor Zdeněk Dienstbier.
Vplyv génu PTP1b je už známy u diabetikov a obezity, avšak nový výskum ukázal, že jeho schopnosť ovplyvňovať metabolizmus sú rovnako kľúčové pri rakovinotvornom bujnení.

Samé dobré správy
Ďalšiu dobrá správa je, že lieky určené na potláčanie činnosti tohto génu sú už vo vývoji. Je to vďaka tomu, že už v súčasnosti existujú prípravky pre liečbu obezity a diabetikov typu B.
Genetika sa zatiaľ využíva na diagnostiku nádorov pŕs a hrubého čreva. U pacientov s týmito nádormi je prítomný gén BRCA 1 alebo BRCA 2. Rodinám so zvýšeným výskytom rakoviny lekári preto odporúčajú, aby si nechali urobiť genetickú mapu. Kto tento gén zdedil, bude starostlivo sledovaný a dodržiavaním preventívnych zásad môže ochoreniu predísť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:07