StoryEditor

SOLVIT rieši problémy občanov v únii

31.08.2005, 00:00
Myšlienka založiť systém SOLVIT vznikla na generálnom direktoriáte EK pre vnútorný trh, ktorý obhospodaruje štyri základné slobody - voľný pohyb tovaru, osôb, kapitálu a služieb. Jedna vec sú základné slobody, druhou je ich jednotné uplatňovanie v únii štátov, ktoré majú vlastnú legislatívu.
Myšlienka založiť systém SOLVIT vznikla na generálnom direktoriáte EK pre vnútorný trh, ktorý obhospodaruje štyri základné slobody - voľný pohyb tovaru, osôb, kapitálu a služieb. Jedna vec sú základné slobody, druhou je ich jednotné uplatňovanie v únii štátov, ktoré majú vlastnú legislatívu. "Aby sa nemuseli občania a podnikatelia EÚ domáhať svojich práv na súdoch, vznikol SOLVIT - mimosúdna forma riešenia problémov v únii na úrovni štátnej správy," vysvetľuje generálna riaditeľka Inštitútu pre aproximáciu práva Mária Krošláková. V každom členskom štáte sa zriadili SOLVIT centrá, ktoré sú napojené priamo na jednotku SOLVIT na generálnom direktoriáte. Všetky vyriešené prípady, ktoré možno nájsť na internete, zaujali tým, že od podania podnetu k jeho vyriešeniu uplynul krátky čas - najviac desať týždňov. "Pokiaľ má sťažovateľ pravdu, urobíme si vlastnú právnu analýzu, informujeme občana o riešení jeho podnetu a potom prípad posunieme na kompetentné ministerstvo," doplnil riaditeľ odboru aproximácie práva Peter Rohaľ. "Vlani sme riešili v slovenskom SOLVT centre šestnásť podnetov z ostatných centier z členských krajín únie na postup našej štátnej správy, riešili sme aj osem prípadov našich občanov, ktorí sa sťažovali na postup štátnej správy v iných členských krajinách. Dôležité je, aby s nami štátna správa komunikovala. Na jednotlivých rezortoch máme kontaktné osoby, s ktorými riešime prípady," dodala Barbora Sikutová, ktorá je vedúcou slovenského centra SOLVIT, ktorý je súčasťou inštitútu.
Na SOLVIT sa obracia viac občanov ako podnikateľov, ale v centre riešili aj viacero zaujímavých podnetov od podnikateľov. Prvou rovinou každého prípadu je vyriešenie podnetu občana či podnikateľa, druhou je jeho zovšeobecnenie a náprava konkrétnej legislatívy tak, aby sa problém už nemohol opakovať. Prípadom, ktorých riešenie vyústi do zmeny zákony, sa hovorí SOLVIT plus. Dôležitým aspektom takéhoto prípadu je aj to, že riešenie sleduje Európska komisia. Ak by sa nepodarilo vyriešiť prípad, bolo by to v rozpore so zmluvou o založení Európskeho psoločenstva a podnikateľský subjekt má právo žalovať štátne orgány na súde.
Prvý prípad
Naša študentka študovala na univerzite v Anglicku. Kým Slovensko nebolo členom únie, platila poplatky za štúdium, ktoré platili aj iní študenti z tretích krajín. Keď sme však vstúpili v máji 2004 do únie, aj ona už mala právo na bezplatné štúdium tak ako iní študenti zo starých členských krajín. Poplatok však platila pred začiatkom semestra, nemala teda právo na vrátenie celého poplatku za štúdium, ale len na jeho časť. Univerzita jej však túto pomernú časť poplatkov nechcela vrátiť. Prípad dali do databázy a napokon sa vyriešil prostredníctvom SOLVIT centra v Anglicku.
Druhý prípad
Česká spoločnosť chcela dodávať na Slovensko a aj inštalovať hasiace prístroje. Náš zákon predpokladal, že výrobca alebo jeho zástupca musí mať sídlo na Slovensku. Pre českú spoločnosť by to boli náklady navyše, čo by znamenalo aj menšiu efektívnosť obchodnej transakcie. Podľa SOLVIT centra však toto bolo v rozpore so základnými ustanoveniami Zmluvy o Európskom spoločenstve o práve na voľný pohyb tovarov. Montáž je síce služba, ale viaže sa na konkrétny tovar - na hasiaci prístroj, ktorý je hlavným artiklom. V spolupráci s ministerstvom vnútra, ktoré uznalo, že je tu zákonná bariéra pre voľný pohyb tovaru, prípad vyriešili. Podarilo sa im presadiť zmenu zákona.
Tretí prípad
Týkal sa sociálneho zabezpečenia slovenského občana a posunul ho slovenskému centru rakúsky SOLVIT. Slovák žil a dvadsaťpäť rokov pracoval na Slovensku. Z politických odišiel v roku 1968 do Rakúska kde tu zvyšok života žil a pracoval. Po odchode na dôchodok dostal dôchodok za roky odpracované v Rakúsku, slovenská Sociálna poisťovňa mu však odmietla priznať dôchodok za odpracované na Slovensku. Prípad sa napokon vyriešil a Sociálna poisťovňa mu dôchodok priznala.
Štvrtý prípad
Išlo o voľný pohyb osôb. Prípad nám posunulo dánske SOLVIT centrum. Dánsky občan mal ukrajinskú manželku, na Slovensku mal trvalý pobyt a podnikal tu. Jeho manželka dostala dočasné víza, keď jej mali vypršať, obrátila sa na naše štátne orgány so žiadosťou o trvalý pobyt. Status rodinného príslušníka je podľa smerníc EK rovnaký. Naše štátne orgány však od manželky žiadali na základe platného zákona o pobyte cudzincov poplatok 5-tisíc korún za vystavenie víz, žiadali tiež predloženie výpisu z registra trestov na Ukrajine, mala sa podrobiť vyšetreniam na zistenie prenosných chorôb, HIV. Tieto podmienky boli navyše a nemožno ich vyžadovať od európskych občanov. Ministerstvo vnútra súhlasilo s našou analýzou problému, napokon bol manželke vydaný trvalý pobyt za nízky, stokorunový poplatok, ktorý na Slovensku platia aj iní občania EÚ. Zákon bol zmenený, aby bol v súlade s európskou legislatívou.
Nedoriešený prípad
SOLVIT centrum rieši v súčasnosti jeden zaujímavý prípad registrácie starších motorových vozidiel vyrobených pred rokom 1996 a dovezených na Slovensko. Podľa našej legislatívy týmto autám nemožno schváliť technickú spôsobilosť, čo je v rozpore s európskym právom. Možno ich zaregistrovať iba na základe individuálneho schválenia, čo stojí na jedno auto okolo 40-tisíc korún. "Keďže sa nám s ministerstvom dopravy nepodarilo vyriešiť problém, dvaja sťažovatelia podávajú podnet na Európsku komisiu. Je to predpoklad toho, že sa týmto prípadom začne zaoberať súdny dvor," povedal Peter Rohaľ.

Čo je SOLVIT?

SOLVIT je online sieť Európskej únie na riešenie praktických problémov občanov i podnikov, ktoré vznikajú ak orgány verejnej správy nesprávne uplatňujú pravidlá vnútorného trhu. SOLVIT funguje od roku 2002, po rozšírení už vo všetkých členských štátoch Európskej únie, okrem toho aj v Nórsku, Lichtenštajnsku a na Islande. Centrá prevádzkujú členské štáty, Európska komisia poskytuje vybavenie. Niekedy tiež predkladá centrám SOLVIT formálne sťažnosti, ktoré jej boli doručené. Slovenské centrum Solvit je súčasťou Inštitútu pre aproximáciu práva. Svoje služby poskytuje zadarmo a problémy sa snaží riešiť do desiatich týždňov.

Vnútorný trh únie ponúka občanom a podnikom množstvo nových príležitostí. Niektorí sa chcú presťahovať do inej krajiny Európskej únie, aby tam študovali, pracovali, nasledovali svojho partnera alebo si užívali penziu. Iní si chcú založiť podnik alebo ponúkať svoje výrobky a služby v ďalšom členskom štáte Európskej únie. Slovit pomáha bez využitia súdov riešiť problémy pri výklade zákonných práv týkajúcich sa napríklad získavania povolenia na pobyt, uznania diplomu alebo odbornej kvalifikácie, či práv zamestnanca, sociálneho zabezpečenia občana, daňí z príjmov. Pomáha tiež riešiť podnikom rôzne administratívne prekážky pri uvádazaní výrobku na trh členského štátu.

Ako funguje SOLVIT

Po predložení prípadu organizácii SOLVIT domovské centrum skontroluje všetky podrobnosti sťažnosti a potom vloží prípad do online databázy, prostredníctvom ktorej sa automaticky odošle centru SOLVIT v členskom štáte, v ktorom problém vznikol (tzv. vedúce centrum SOLVIT). Vedúce centrum SOLVIT by malo do jedného týždňa potvrdiť, či sa tohto prípadu ujme alebo nie. Dve centrá SOLVIT potom spolupracujú na riešení problému a domovské centrum SOLVIT informuje občana o postupe a navrhovanom riešení. Problém by sa mal vyriešiť do desaitich týždňov. Ak si riešenie vyžaduje zrušenie konkrétneho predpisu, môže to trvať dlhšie.

Aké problémy rieši SOLVIT (www.europa.eu.int/solvit)

SOLVIT v princípe rieši akýkoľvek cezhraničný problém medzi podnikom alebo jednotlivcom na jednej strane a vnútroštátnym verejným orgánom niektorého členského štátu na strane druhej, ktorý sa týka možného porušenia práva EÚ. SOLVIT nerieši ani problémové prípady medzi podnikmi alebo spotrebiteľmi a podnikmi.
Dosiaľ riešil SOLVIT problémy najmä v týchto oblastiach:
uznávanie odborných kvalifikácií a diplomov
prístup k vzdelávaniu
povolenia na pobyt
hlasovacie práva
sociálne zabezpečenie
zamestnanecké práva
vodičské preukazy
registrácia motorových vozidiel
hraničné kontroly
prístup výrobkov a služieb na trh
právo podnikať ako samostatne zárobkovo činná osoba
verejné obstarávanie
dane
voľný pohyb kapitálu a platieb.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:16