StoryEditor

Marína a tí ostatní

05.06.2007, 00:00
Slovenské hity 30. až 60. rokov sa stretnú na 10 albumoch.

Rozsiahle plány antológií v mnohých odvetviach predkladajú svojmu adresátovi zväčša trúfalé sumarizačné projekty. Ambícia pozoruhodnej, aj keď trochu utajenej Antológie slovenskej populárnej hudby (Hudobný fond 1991 - 2007) je azda o čosi skromnejšia a možno práve z toho dôvodu sympatickejšia.
Skryté poklady slovenskej hudby
Myšlienka zachovania skvostov prvých troch desaťročí slovenskej populárnej hudby ako kultúrneho dedičstva nadväzuje na celoživotnú snahu zanieteného nadšenca, ale predovšetkým propagátora, skladateľa a aranžéra Pavla Zelenaya. Tridsať rokov nielen tanečnej hudby na desiatich CD nosičoch mapuje jej prvotné štádium od roku 1934. "Môj život kopíruje históriu populárnej hudby na Slovensku. Som s ňou neustále spätý a bolo mi veľmi ľúto nezachytiť aspoň fragmenty nielen pre pamätníkov, ale aj pre súčasné generácie," tvrdí Zelenay, ktorému zhromažďovanie zvukových, notových a obrazových materiálov trvalo viac ako štyri desaťročia. Práve vďaka jeho precíznej celoživotnej práci odkrýva projekt viacero skrytých pokladov. Nielen "večne zelené" popevky Rodný môj kraj, Podaj mi rúčku maličkú, Miluška moja alebo Marína, ale aj v súčasnosti menej známe skvosty Do zajtra čakaj, Je máj alebo A dosť!
Pomalý beh k cieľu
Antológia predkladá viac ako dvesto piesní selektovaných z vyše 700 titulov nahrávaných na pôde rozličných inštitúcií tanečnými orchestrami. "Každá generácia nesie ideál hudby svojej mladosti až do hrobu," konštatuje Zelenay. "Hudba predkov jej pripadá prekonaná a, naopak, súčasné trendy vníma ako hektické. Hudba napriek tomu, že dokáže spájať národy, vyvoláva medzi generáciami neustále rozbroje."
Napriek výnimočnosti a ojedinelosti celého projektu sa jeho vydávanie stretalo s mnohými problémami. Hoci prvý diel Ešte raz ku tebe prídem vyšiel už v roku 1991, kompletný projekt ešte stále nedorazil do cieľa. Neustále viacnásobné zmeny na vydavateľskom poste viedli k mnohoročným pauzám. Aktivity sa počnúc piatym dielom Keď rytmus volá ujal Hudobný fond, a práve toto vydavateľstvo disponuje predpokladmi dotiahnuť nielen plánovanú edíciu, ale aj kompletný box obsahujúci všetkých 10 CD.
Stane sa zázrak?
Mnohé z prvých dielov antológie totiž dnes nie je možné kúpiť. "Pokiaľ ostávame slovenskej hudbe čosi dlžní, tak práve v tomto smere. Antológia ponúka skutočné hudobné poklady a bola by nesmierna škoda nechať ich zapadnúť prachom," hovorí riaditeľ Hudobného fondu Miloša Kociana. Posledné dve časti Najkrajšia spomienka a Stal sa zázrak sú v tohoročnom vydavateľskom pláne. A to je viac ako dobré, pretože vlastnú hudobnú históriu si musíme zmapovať sami.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Humor nie je pre banky 02 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tréning relaxu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:13