StoryEditor

Vážne zlyhanie zraku trápi ľudí v pokročilom veku

06.09.2005, 00:00

Význam zraku určite nikto nespochybňuje, a preto sa ľudia ťažko zmierujú s tým, že po štyridsiatke horšie vidia, potrebujú okuliare či operačný zákrok. Najčastejšími ochoreniami sú sivý (katarakta) a zelený (glaukóm) zákal šošovky a degenerácia žltej škvrny.

"Sivý zákal šošovky súvisí s jej zafarbením. Kým je šošovka zdravá, je priezračná, neobsahuje totiž cievy ani nervy. Keď sa šošovka začína zakaľovať a čierna farba zrenice sa mení na čiernosivú a napokon na sivobielu, je viditeľná aj voľným okom. Pacientovi sa zhoršuje zrak, má poruchy vnímania a rozptylu farieb i dvojité videnie. Je to dôsledkom starnutia organizmu, mení sa štruktúra šošovky, veľkosť, lom lúčov, znižuje sa v nej obsah draslíka, zvyšuje podiel kalcia, sklerotizuje sa jej jadro, čo spôsobuje zhoršené videnie. Ochorenie môže vyvolať aj užívanie niektorých liekov, cukrovka či vrodená dispozícia," hovorí MUDr. Peter Kuriš, oftalmológ FNsP Ružinov v Bratislave.
Účinnou liečbou je operačný zákrok. "Operujeme ambulantne, štandardnou metódou ultrazvukovým prístrojom, malým samotesniacim rezom, ktorý nie je potrebné šiť. Operácia trvá asi 15 minút. Po nej pacient opäť vidí ako predtým. Zákrok patrí k najefektívnejším operáciám na ľudskom tele vôbec. Po zákroku pacient odchádza domov."

Keď hrozí glaukóm
Na základe celosvetových odhadov trpí na glaukóm 66,8 milióna ľudí, z toho 6,7 milióna pacientov postihne obojstranná slepota. Keďže v konečnom štádiu dúhovka dostáva modro-zelenú farbu, ochorenie ľudovo pomenovali zelený zákal. Aj na Slovensku trpí týmto ochorením niekoľko desiatok tisíc pacientov a podobný počet o svojom ochorení nevie. Vyskytuje sa v každom veku, najčastejšie však postihuje ľudí nad 40 rokov. Ochorenie je zákerné tým, že v začiatočnom štádiu je bez akýchkoľvek klinických príznakov.
"Je to ochorenie, ktoré je definované ako chronické progresívne ochorenie zrakového nervu, pri ktorom dochádza k určitým štrukturálnym zmenám a úbytku nervového vlákna." Podľa oftalmológa príčina ochorenie nie je známa. Najdôležitejším rizikovým faktorom je zvýšený vnútorný očný tlak, ale aj vek pacienta (vyskytuje sa u 2 až 5 % ľudí vo veku nad 40 rokov, nad 70 rokov postihuje až 10 % populácie), rodinný výskyt, afro-americká rasa, cukrovka, vysoký, ale aj nízky krvný tlak, ateroskleróza, poruchy hustoty krvi, astma či užívanie niektorých liekov. Prvé varovné príznaky, ako pocit zhoršeného videnia v šere a v noci, zahmlené videnie, výpadky v zornom poli, ktoré privedú pacienta k lekárovi, sú často už prejavom rozsiahleho poškodenia zrakového nervu.

Nástrahy zeleného zákalu
Glaukóm delíme na primárny a sekundárny. Primárny glaukóm s otvoreným uhlom tvorí až 90 % všetkých ochorení. Je bezpríznakový, neprejavuje sa nijakými ťažkosťami, začervenaním ani inými zmenami na oku. Postihnutý človek stráca zrak až napokon oslepne. Pri tomto type glaukómu sa zvyšuje vnútorný tlak v dôsledku poruchy odtoku vnútornej tekutiny oka. Často sa prejaví až vtedy, keď sú zmeny na zrakovom nerve nezvratné. Ak sa ochorenie nelieči, pacient má až trubicovité videnie -- vidí akoby cez rúru. Pri primárnom glaukóme s uzavretým uhlom sa zvyšuje tlak uzavretím komorového uhla koreňom dúhovky. "Existuje aj akútny glaukóm či glaukómový záchvat, ktorý má dramatický priebeh. Záchvat je spojený s úpornou bolesťou hlavy, zvracaním, sčervenaním oka a extrémnymi hodnotami očného tlaku. Vyžaduje si urgentnú liečbu," hovorí dr. Kuriš. Vyšetrenia prepláca zdravotná poisťovňa.
"Keďže ide o chronické ochorenie, pacient so zeleným zákalom sa musí starať o oči a znižovať očný tlak kvapkami, často aj doživotne. Neexistuje liek, ktorý by úplne zastavil priebeh ochorenia. Sú však nové účinné látky v očných kvapkách, ktoré priaznivo pôsobia na udržanie vnútorného očného tlaku aj na zlepšenie životaschopnosti nervových vlákien zrakového nervu. Ideálna kombinácia predstavuje použitie liekov, ktoré znižujú tvorbu komorového moku (beta-blokátor, inhibítor karboanhydrázy), a liečiv, ktoré zvyšujú odtok komorového moku. Keď nie je farmakoterapeutická liečba účinná, pristúpime k mikrochirurgickému zákroku alebo operácii laserom," hovorí Kuriš.

Neliečiteľná "očná škvrna"
Ďalším vážnym ochorením oka je makulárna degenerácia, pri ktorej dochádza k degenerácii žltej škvrny (makuly) na sietnici oka. Škvrna je zodpovedná za ostré a priame videnie. Potrebujeme ju napríklad na čítanie i na šoférovanie. Čo spôsobuje toto ochorenie?
"Degenerácia žltej škvrny je vo vyspelých štátoch sveta hlavnou príčinou slepoty u ľudí nad 65 rokov. Vo veku od 65 do 75 rokov sa vyskytuje u 10 percent, vo veku nad 75 rokov až u 30 percent ľudí. Príčinou sú atroficko-degeneratívne zmeny sietnice a cievnatky zväčša oboch očí. Suchá, ľahšia forma degenerácie tvorí až 80 % ochorení. Vlhká forma má ťažší priebeh. Degenerácia žltej škvrny stúpa s vekom. Ochorenie postihuje päťkrát častejšie ženy než mužov, častejšie belochov než černochov, viac fajčiarov a modrookých i ľudí s rodinným zaťažením."
Ochorenie je prejavom opotrebovania žltej škvrny sietnice očí, ktoré sú počas života neustále vystavené svetelnému stresu. Mechanizmus obnovy fotoreceptorov v sietnici časom zlyháva. "Pacient prestáva vidieť, nevie sa zorientovať napríklad pri nalievaní čaju do pohára. Pred okom má akoby fľak, ktorý ho neprestajne prenasleduje, nech sa pozerá doprava či doľava. Účinná liečba nie je zatiaľ známa. Najfrekventovanejšou liečbou je laserová fotokolaguácia, transpupilárna termoterapia a fotodynamická liečba.
Na ochorení žltej škvrny sa môže podieľať aj UV žiarenie. Žltú škvrnu však najviac poškodzuje modrá zložka svetelného spektra, preto oční lekári neodporúčajú módne modré zafarbenie skiel slnečných okuliarov. Modré zafarbenie pôsobí na oči veľmi nepriaznivo. Najmenej škodia sklá žltej farby. Vhodné sú aj hnedé, sivé či zelené."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:31