StoryEditor

Miloval víno, ženy a karty

25.01.2006, 23:00

Hudba Wolfganga Amadea Mozarta preslávila salzburského rodáka v Európe i doma. Hoci sa tento nevysoký geniálny hudobník (meral 156 cm) dožil iba 35 rokov (zomrel 5. decembra 1791), hudba, ktorú zložil, viac ako dve storočia prináša ľuďom radosť i duševnú pohodu. Kultúrny svet, predovšetkým Salzburg, Viedeň a Praha si pripomenú 250. výročie skladateľovho príchodu na svet. Presne v deň a hodinu narodenia, 27. januára o 20.00 h sa rozozvučia zvony, ktoré odštartujú rok bohatý na kultúrne podujatia venované skladateľovi. Bol Mozart harmonický človek, tak ako jeho hudba a dobrý milujúci manžel, ktorého životné príbehy sa preliali do radostných tónov, alebo je niečo pravdy na tom, že bol samopašný, detinský a neskrotne veselý, a v jeho živote víno, ženy a karty hrali prím? Nepochybne bol najpozoruhodnejším hudobným géniom svojej doby.
O Mozartovi bolo známe, že radšej vyučoval žiačky ako žiakov. Údajne bol veľmi zmyselný, prelietavý a na každé dobrodružstvo ochotný muž. Výber jeho lások sa podobal trocha registru Leporella, slávnej postavy z jeho opery Don Giovanni. Celé generácie milovníkov jeho hudby vyrastali v domnienke, že svoju ženu Konstanze zbožňoval. A na Konstanze sa hľadelo ako na stvoru, ktorá svojho manžela ustavične podvádza. Mozart bol však najprv vášnivo zaľúbený do jej sestry Alojzie Weberovej. V Mannheime, kde bývali, skomponoval pre ňu piesne a árie. Wolfgangov otec Leopold však tomuto vzťahu neprial a prikázal mu odísť do Paríža. Keď sa vypočítavá Alojzia dozvedela, že v Paríži Wolfgang nemal očakávaný úspech, vydala sa za herca Jozefa Langa. Weberovci sa napokon presťahovali do Viedne. Mozart bol nešťastný z lásky i z toho, že sa mu nedarilo ani v umeleckom živote.
Jedného dňa ho vo Viedni priniesli k Weberovcom s vysokou horúčkou. Ich adresu našli v Mozartovom kabáte. Konstanze sa oňho starala a presedela pri ňom celé dni, kým sa neuzdravil. Do manželstva ho však zmanipulovala pani domáca. Na rodiace sa ľúbostné dobrodružstvo sa pozerala so zmyslom pre realitu. Mozart sa musel v manželskej zmluve zaviazať, že sa s Konstanze zosobáši v priebehu troch rokov, inak zaplatí "pokutu" 300 guldenov. Keď otec Leopold so sobášom nesúhlasil, pani Weberová sa vyhrážala políciou. Napokon manželstvo uzavreli 3. augusta 1782. Ona mala devätnásť, on dvadsaťšesť rokov. Súhlas otca dostal až deň po svadbe. V tom čase komponoval Mozart Figara a učil 16 žiakov. Trinásť spomedzi nich boli žiačky. Erotika Figarovej svadby, árie Cherubína, Barbarienky i zbor žien dokazujú, že Mozart poznal lásku vo všetkých jej podobách.
Zdá sa, že manželstvo Wolfganga a Konstanze bolo podľa dnešných kritérií veľmi voľné. Napriek tomu, že svoju ženu miloval, často ju podvádzal. Aj Konstanze patrila k rokokovej bohéme, popritom mala aj svoje problémy, ktoré ju často pripútali na lôžko. Zo šiestich detí, ktoré sa Wolfgangovi a Konstanze narodili počas deviatich rokov manželstva, detstvo prežili iba dve: Karl Thomas a Franz Xaver. V manželstve napokon nastala kríza. Mozart míňal veľké množstvo peňazí. Hoci bol vtedy finančne úspešný, stále si požičiaval od priateľov. Konstanze sa čoraz častejšie zdržiavala v kúpeľoch Baden-Badene. Mozart si zasa dožičil zábavu v spoločnosti riaditeľa divadla Schikanedera, ktorý bol známy svojím výstredným životom.
Z mnohých Mozartových priateľstiev a lások treba spomenúť pražskú sopranistku Jozefínu Duškovú. Zoznámil sa s ňou v Salzburgu a napísal pre ňu árie. Ich priateľstvo sa prehĺbilo o desať rokov neskôr počas Mozartovej návštevy v Prahe, keď ho po viedenskom neúspechu Figara Pražania oslavovali na každom kroku. Väčšinu času trávil v pohostinnom dome manželov Duškovcov na Bertramke (letnom sídle na Smíchove) a Jozefíne sa odvďačil koncertnou áriou Bella mia fiamma, addio. Na Bertramke vznikla aj podstatná časť Mozartovej najslávnejšej opery Don Gionanni. Manželia Duškovci patrili k skutočným Mozartovým priateľom. Po jeho smrti, ktorú prijala Viedeň ľahostajne, zorganizovali smútočnú akadémiu, na ktorej premiérovo naštudovali skladateľovo veľkolepé Rekviem. Príležitostne sa starali aj o jeho synov Karla a Františka Xavera počas ich liečenia v Karlových Varoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:42