StoryEditor

Koľko a na čo dostaneme z únie

19.10.2005, 00:00

Slovenská republika by mala v rokoch 2007 až 2013 z fondov EÚ alokovať sumu 10,272 miliardy eur, čo je takmer 398 miliárd korún. Presnú sumu budeme poznať až po schválení novej finančnej perspektívy EÚ. Pre nastávajúce 7-ročné obdobie sa podľa nariadenia EK oproti terajšiemu programovaciemu obdobiu Cieľ 1 mení na Cieľ Konvergencia, na ktorý sa počíta so sumou 10 miliárd eur. Zvyšná suma 272 miliónov eur by mala ísť na Cieľ 2 -- Regionálna konkurencia a zamestnanosť (100 miliónov eur) a na Cieľ 3 -- Európska teritoriálna spolupráca (171 miliónov eur).

Geografická oprávnenosť regiónov SR
Cieľ Konvergencia financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF)a Európskeho sociálneho fondu (ESF) sa sústredí na regióny NUTS II, ktorých hrubý domáci produkt na obyvateľa v parite kúpnej sily nedosiahne 75 % priemeru rozšírenej EÚ -- čo je v prípade SR celé jej územie s výnimkou Bratislavského kraja.
Cieľ Konvergencia financovaný z Kohézneho fondu pokryje členské štáty, ktorých hrubý národný dôchodok v parite kúpnej sily nedosiahne 90 % priemeru EÚ. Tieto kritériá SR spĺňa.
Cieľ Regionálna konkurencieschopnosť a zamestnanosť bude oprávnený v oblastiach, ktoré nespadajú do Cieľa Konvergencia -- čo je v prípade SR Bratislavský kraj.
Cieľ Európska teritoriálna spolupráca bude v prípade cezhraničnej spolupráce oprávnený pre pohraničné regióny NUTS III -- vo všeobecnosti do 150 km; v prípade nadnárodnej spolupráce -- nadnárodné oblasti (zoznam bude stanovený EK neskôr); v prípade medziregionálnej spolupráce a výmeny skúseností -- územie celého Spoločenstva. Bude špecifikované na podmienky SR.

Aké budú operačné programy
V rámci Národného strategického rámca sa navrhujú štyri operačné programy v rámci Cieľa Konvergencia. Slovensko bude pravdepodobne mať dva operačné programy pre Cieľ Regionálna konkurencieshopnosť a zamestnanosť (jeden financovaný z ERDF a jeden financovaný z ESF) a zvlášť programy v rámci Cieľa Európska teritoriálna spolupráca.
Ďalej navrhujeme samostatný Operačný program Technická pomoc. Návrh tohto operačného programu je v súlade so Strategickými usmerneniami Spoločenstva, ktoré definujú samostatne prioritu Administratívne kapacity. V uvedenej priorite sa kladie dôraz na dobudovanie administratívnych kapacít na národnej, regionálnej a lokálnej úrovni s cieľom modernizovať štátnu a verejnú službu, a tak zvýšiť jej efektívnosť a účinnosť. Aktivity v rámci uvedeného programu by financovali všetky horizontálne témy v rámci všetkých cieľov kohéznej politiky, ktoré v súčasnosti zabezpečuje a metodicky usmerňuje riadiaci orgán pre CSF. Tieto sú nasledovné: príprava programov, školenia pre všetky stupne riadenia vrátane regionálnych a lokálnych partnerov, štúdie, vybudovanie a prevádzka IT monitorovacieho systému, hodnotenie, zasadanie monitorovacích výborov, informovanosť a publicita, atď. Uvedený program by tiež zahŕňal aktivity finančného riadenia, finančnej kontroly a auditu, ktoré v súčasnosti zabezpečuje a metodicky usmerňuje platobný orgán.
Z tohto operačného programu by sa financovali všetky horizontálne aktivity a v zásade by za tento operačný program mal zodpovedať centrálny koordinačný orgán pre strategický rámec. Ostatné operačné programy si môžu vyčleniť zdroje na technickú pomoc z vlastných operačných programov s cieľom financovania oprávnených aktivít špecifických pre daný program.
Samosprávne kraje navrhujú, aby Slovensko malo jeden spoločný regionálny operačný program pre všetky vyššie územné celky, kde by síce ministerstvo bolo jediným riadiacim orgánom, ale rozhodovanie by bolo na úrovni regionálnej samosprávy.
Na regionálny operačný plán by podľa predstáv zástupcov Košíc a Prešova išlo asi 22 % z peňazí, na ktoré bude mať Slovensko nárok v novom finančnom období 2007 -- 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:02