StoryEditor

Bookerova cena má víťaza

12.10.2006, 00:00
Autor:
vlkvlk

Spisovateľka Kiran Desai, narodená v roku 1971 v Indii, získala v utorok večer cenu za najlepšie literárne dielo písané v anglickom jazyku -- Bookerovu cenu. Jej kniha The Inheritance of Loss (Dedičstvo straty), ktorá vyšla vo vydavateľstve Hamish Hamilton, zvíťazila spomedzi 112 prihlásených diel. Spisovateľka má k cene blízko, jej matka Anita Desai bola na Bookerovu cenu nominovaná dvakrát, ale nikdy nevyhrala. Tento rok sa to teda podarilo jej dcére Kiran. V jej knihe je opísaný príbeh starého sudcu, ktorý žije izolovaný vo dome v Himalájach a teší sa na dôchodok. Nečakane však k nemu príde jeho vnučka a jej priateľ, a sudca musí začať svoj život, pod vplyvom nečakaných udalostí, prehodnocovať.
Autorka je od roku 2000 prvou ženou, ktorá cenu získala. Pred šiestimi rokmi ju udelili Margaret Atwood za knihu The Blind Assassin (Slepý nájomný vrah). Víťazná kniha The Inheritance of Loss je podľa poroty zábavná a dramatická rodinná sága, kritici ju opisujú ako sladkú a príjemnú novelu. "Je to úžasný román plný ľudskej múdrosti, komickej nežnosti a silných politických otázok. Víťaza sme vybrali po dlhej a vášnivej debate," povedala predsedníčka poroty Hermione Lee.
Okrem ceny a šeku na 50-tisíc libier má teda Kiran Desai zaručený obrovský nárast v predaji svojich diel a svetovú slávu. Medzi víťazmi Bookerovej ceny boli v minulosti aj spisovatelia ako Ian McEwan (kniha Amsterdam, 1998), Michael Ondaatje (The English Patient, 1992) či Salman Rushdie (Midnight's Children, 1981).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:57