StoryEditor

Krátko z Európskej únie

27.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

EÚ je znepokojená situáciou na Kube
Európska komisia je mimoriadne znepokojená súčasnou politickou situáciou na Kube. Hoci komisia víta prepustenie jednej z vedúcich postáv politickej opozície Marthy Beatriz Roqueovej, zadržanie veľkého počtu kubánskych disidentov minulý týždeň poukazuje na mimoriadne sociálne napätie v krajine, uviedla EK vo vyhlásení. Tieto udalosti podľa bruselskej exekutívy jasne dokazujú pritvrdenie postoja vlády na Kube, kde mnohí disidenti ostávajú zadržaní. Znalci kubánskej vnútropolitickej scény tvrdia, že nespokojnosť obyvateľstva s Castrovým režimom vzrástla predovšetkým pre denné niekoľkohodinové výpadky elektrického prúdu. Situáciu podstatne zhoršilo vyčíňanie hurikánu Dennis. (TASR)

Belgicko zaplavuje čierna práca z východnej Európy
Belgicko čoraz viac zaplavuje čierna práca z východnej Európy. V Bruseli i ďalších mestách je verejným tajomstvom, že opravu vodovodu, vymaľovanie bytu alebo obloženie kúpeľne je omnoho výhodnejšie zveriť do rúk robotníkom z Poľska či Rumunska, ktorí robotu urobia rýchlejšie, lacnejšie a často aj kvalitnejšie ako drahé domáce firmy. Podľa oficiálnych štatistických údajov minulý rok odhalili úrady 6 115 prípadov robotníkov, ktorí robili načierno. Týka sa to najmä stavebníctva, kde podľa odhadov až 20 percent všetkých prác vykonávajú nelegálni pracovníci. Ešte horšie je na tom údajne hotelierstvo a reštaurácie. Podľa ministerstva zamestnanosti zrejme 10 až 20 percent belgického hrubého domáceho produktu pochádza z čiernej práce. Ministerstvo síce upozorňuje, že pokuty za zamestnávanie ľudí načierno sa pohybujú od 2 500 do 12 500 eur za osobu a do úvahy prichádza až ročné väzenie, firmám sa však napriek takejto hrozbe zrejme oplatí ľudí z východnej Európy nelegálne zamestnávať. Podľa odhadov je v Belgicku najmenej 80 000 Poliakov. Čoraz viac im však konkurujú Bulhari a Rumuni, ktorí ponúkajú ešte nižšie ceny. Zatiaľ čo poľskí robotníci kedysi začínali s požiadavkou päť eur na hodinu, dnes pýtajú deväť eur. Bulharom však naďalej stačí päť, povedal pre denník La Derniere Heure nemenovaný podnikateľ, ktorý zamestnáva robotníkov načierno. (TASR)

Rómovia z Rumunska neuspeli pri úsilí požiadať o azyl
Skupine 21 rumunských Rómov sa ani po týždňovej odysei na vodách severného Atlantiku nepodarilo nájsť krajinu, v ktorej by mohli požiadať o politický azyl. Agentúrne informácie oficiálne potvrdila dánska polícia. Skupina požiadala o vstup na Island, Faerské ostrovy, ktoré sú súčasťou Dánskeho kráľovstva, a Shetlandy, ktoré predstavujú súčasť Veľkej Británie, avšak bez úspechu. Rómovia z balkánskej krajiny sa nalodili pred viac ako týždňom v nórskom prístave Bergen na loď Norröna z Faerských ostrovov a postupne sa pokúšali požiadať o politický azyl v prístavoch Seydisfjördur (Island), Torshavn (Faerské ostrovy) a Lerwick (Shetlandy), kde došlo dokonca ku konfliktu s britskými ochrancami poriadku, keď sa niekoľko Rómov pokúsilo preniknúť na pevninu. (TASR)

Turecko splní poslednú podmienku na začatie rokovaní
Turecko zrejme dnes podpíše protokol o rozšírení colnej únie s EÚ na desať nových členských štátov, čím splní poslednú podmienku na začatie prístupových rokovaní s úniou v plánovanom termíne 3. októbra. Ako včera oznámili vysokopostavené diplomatické zdroje, protokol podpíše Turecko a štáty EÚ na úrovni veľvyslancov dnes v Bruseli v čase, keď sa v Londýne stretne britský premiér Tony Blair s tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa rovnakých zdrojov nie je zatiaľ jasné, či Ankara priloží k protokolu osobitné vyhlásenie, že podpis neznamená diplomatické uznanie Cypru, ktorý Turecko neuznáva. EÚ Ankare takúto podmienku pred začiatkom prístupových rokovaní nedala, upozornila však, že rozhovory prebiehajú ako medzivládna konferencia 25 štátov únie vrátane Cypru, na jednej strane, a Turecka na druhej strane. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:04