StoryEditor

Rok v znamení rozvíjajúcich sa trhov

13.09.2005, 00:00
Akciové podielové fondy zaznamenávajú dvojciferné zhodnotenia, v prípade trhov strednej a východnej Európy nie sú výnimkou ani ročné výnosy 50 až 60 percent. Pozitívne zhodnotenie dosiahla prevažná väčšina akciových fondov.

Podielové fondy si v tomto roku zatiaľ vedú úspešne, a to v podstate vo všetkých kategóriách. Dôvodom je podľa Kataríny Antoničovej, analytičky Investičnej a Dôchodkovej, rast podkladových aktív a zároveň pozitívny kurzový vývoj. "Hoci sme počas prvých ôsmich mesiacov zažili veľmi volatilný vývoj slovenskej koruny oproti doláru aj euru, pod celoročnú výkonnosť sa podpísal najmä krížový kurz koruny oproti doláru. Oslabenie koruny totiž pomohlo fondom, ktoré investujú v dolárových aktívach, čo napríklad zvýšilo výkonnosť fondov amerických akcií či dlhopisov," dodáva Antoničová.
Ziskové akcie
Pozitívne zhodnotenie dosiahla podľa country manažéra spoločnosti Pioneer Investments Pavla Bullu prevažná väčšina akciových fondov. Americké akcie sa aj napriek rastu cien ropy mierne posilňovali a prekonali tak úrovne zo začiatku roka 2005. Výkonnostne sa lepšie darilo európskym akciovým fondom, keď niektoré z nich dosiahli aj dvojciferné zhodnotenie. "Významné výnosy dosiahli akciové fondy zamerané na rozvíjajúce sa trhy, tzv. Eastern Europe alebo Emerging Markets, ktoré pokračovali v nastúpenom minuloročnom rastovom trende a zhodnotili sa za rok o 50 až 60 percent," komentuje Bulla.
Aj podľa marketingového riaditeľa Across Investment Services Petra Chalmovského sú európske akciové fondy prekvapením. "Rastú kontinuálne celý rok. A to aj napriek slabým makroekonomickým výsledkom v najväčších európskych ekonomikách. V korunách zhodnotili od začiatku roka od 10 do 24 percent. Výborne sa darí fondom zameraným na emerging markets, najmä vo východnej Európe, ktoré sa zhodnotili v korunovom vyjadrení od 30 do 45 percent. Úspešné sú aj fondy investujúce v Latinskej Amerike so ziskom od 37 do 54 percent. Fondy zamerané na ázijské rozvíjajúce sa trhy sa zhodnotili v korunách od 15 do 19 percent," analyzuje Chalmovský.
Silné stredoeurópske dlhopisy
Výborné výsledky dosiahli stredoeurópske akciové fondy napriek jarnému poklesu, ku ktorému došlo najmä na akciovom a devízovom trhu. "Korekcia sa ukázala ako dočasná a investori sa na stredoeurópske trhy čoskoro vrátili. Najmä akciové trhy tak zažívajú opäť veľmi úspešný rok. Pre klesajúce trhové úrokové sadzby je však dobrá aj výkonnosť dlhopisových trhov v strednej Európe. Konvergenčná téma tak potvrdzuje svoj pokračujúci pozitívny vplyv na miestne finančné trhy," hodnotí Jana Burdová, hovorkyňa bankovej skupiny ING.
Jej slová potvrdzuje aj Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky: "Jednoznačným lídrom spomedzi našich dlhopisových fondov je Dlhopisový konvergentný fond s viac ako 19-percentnou výkonnosťou v eurách za posledných 12 mesiacov. Z rizikovejších fondov dominuje zmiešaný Vyvážený rastový fond s vyše 31-percentným ročným zhodnotením v dolároch. V zásade sa dobre darí európskym dlhopisom. Výkonnosťou dominujú predovšetkým tie dlhopisové fondy, ktoré investujú v strednej a vo východnej Európe."
Opatrnosť s nízkymi výnosmi
Tohtoročné výsledky peňažných a dlhopisových korunových fondov potvrdzujú, že za predpokladu zachovania stabilných ekonomických podmienok nemožno v ich prípade očakávať výnosy, ktoré dosahovali v minulosti. "Pri peňažných fondoch na základe súčasných trhových podmienok môžu podielnici očakávať výnosy od 2,0 do 2,5 percenta a pri korunových dlhopisových fondoch niekde okolo piatich percent za rok. Peňažné fondy teda budú postupne strácať svoju investičnú príležitosť a budú mať svoj význam len pri veľmi krátkodobých investíciách, prípadne ako úschova pohotovostnej finančnej rezervy. Preto by tento typ fondov nemal hrať v budúcnosti až takú významnú úlohu ako teraz," predpokladá Jana Lukáčová, marketingová riaditeľka Ľudovej banky.
Aj keď sú výnosy konzervatívnych fondov pomerne nízke, stále prevyšujú priemernú úrokovú sadzbu, ktorú investori mohli získať na termínovaných vkladoch. "Korunové investície v súčasnosti nepatria medzi najvýnosnejšie, ale vývoj úrokových sadzieb na našom trhu sa môže v strednodobom horizonte zmeniť, čomu správcovské spoločnosť prispôsobia štýl riadenia peňažných a dlhopisových fondov. Väčšina slovenských investorov chce mať svoje úspory v korunách, preto by nemali slovenské peňažné a dlhopisové fondy pri svojich rozhodnutiach vynechať," upozorňuje predseda Predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Vlček.
Čo možno očakávať
So znižujúcimi sa zhodnoteniami konzervatívnych fondov správcovské spoločnosti očakávajú presun klientov od peňažných fondov k dlhopisovým a čiastočne aj akciovým fondom. "Pri akciových fondoch z hľadiska budúcnosti môžu klienti zvažovať investície do fondov zameraných na ropný a energetický priemysel. Trh v tomto segmente môže byť do budúcna stabilne ziskový. Energetický priemysel potrebuje silné a veľké spoločnosti, ktoré majú dostatočnú silu na nové investície a vo svete sa očakávajú fúzie a akvizície takýchto firiem, čo má sekundárny vplyv na rast ich cien," hovorí PR špecialistka Dexia banky Slovensko Katarína Keráčiková.
Kvôli rastu cien ropy a iných komodít, ako aj priaznivým makroekonomickým fundamentom, sú podľa Vlčeka v kurze dlhopisové aj akciové investície na rozvíjajúcich sa trhoch strednej a východnej Európy, juhovýchodnej Ázie, Latinskej Ameriky a Blízkeho východu. "Investori by mohli primeranú časť prostriedkov vložiť aj do fondov, ktoré sú orientované na spomínané regióny, alebo ktoré majú časť portfólia investovaného v týchto regiónoch. V súčasnosti by sme sa vyhli akciovým investíciám v Severnej Amerike, pretože sa nám zdajú už príliš drahé," uvádza Vlček.
Stredná Európa - áno alebo nie?
Aj podľa Walterovej stále pretrváva vysoký potenciál rastu pri dlhopisoch a akciách strednej a východnej Európy a ostatných emerging markets, ktoré zo strednodobého hľadiska predstavujú vhodnú investičnú príležitosť. Vysoké výnosy však idú ruka v ruke aj s relatívne veľkým rizikom. "Vzhľadom na doterajší silný rast stredoeurópskych akcií sa zvyšuje riziko investovania do fondov s týmto zameraním. Je totiž pravdepodobné, že postupom času dôjde k odlevu zahraničného kapitálu z regiónu. Ako krátkodobá alternatíva však bude príťažlivá aj táto skupina," upozorňuje Antoničová.
Aj Chalmovský vidí najväčší potenciál rastu v emerging markets tak v dlhopisových, ako aj akciových fondoch. Je však podľa neho potrebné zvážiť aj prípadné riziká. "Napríklad narastajúcu hrozbu blížiacej sa korekcie na niektorých trhoch, nižšiu likviditu týchto trhov v porovnaní s vyspelými trhmi. Slabšiu perspektívu majú, podľa nás, európske akciové trhy, najmä pre ekonomické problémy v eurozóne. Naopak, do budúcnosti sme optimisti, čo sa týka amerických akcií, svoju renesanciu očakáva Japonsko a atraktívne začínajú byť opäť aj ázijské trhy," uvádza Chalmovský. Korunoví investorovi by sa podľa neho mali vyhnúť eurovým a dolárovým dlhopisovým fondom.
Napriek nárastom cien finančných aktív v strednej Európe však podľa Burdovej nemožno hovoriť o cenovej bubline. "Makroekonomické dáta a firemné výsledky v stredoeurópskom regióne totiž ukazujú zdravý vývoj. Aj keď sa nedajú v budúcnosti očakávať rovnako enormné nárasty na miestnych akciových, ale ani dlhopisových trhoch, ako sme videli v poslednom období, v dlhodobom horizonte považujeme stredoeurópske aktíva naďalej za zaujímavú investičnú príležitosť. Investori by však nemali zabúdať na pravidlo rozkladania svojich úspor do viacerých druhov finančných aktív, aby znížili riziko svojho portfólia," pripomína Burdová.
Posilnenie koruny
Z hľadiska kurzového vývoja sa očakáva dlhodobo pozitívny trend slovenskej koruny oproti zahraničným menám, čo mierne poškodí výkonnosť fondov denominovaných v cudzích menách. Na druhej strane sa však v posledných štyroch mesiacoch podľa Antoničovej dá očakávať rast zahraničných akcií, ktorý by nepriaznivý kurzový vývoj mal vyvážiť. A práve zahraničné akciové fondy majú vďaka očakávanej koncoročnej rely najväčší rastový potenciál. "Oproti nim budú v značnej nevýhode peňažné fondy, a to denominované v korunách aj v zahraničných menách. Pri nich sa očakáva slabá výkonnosť, ktorú v prípade zahraničných fondov ovplyvní aj očakávaný kurzový vývoj. "Slušnú výkonnosť by mali ponúknuť korunové dlhopisové fondy, ktoré budú vhodnou alternatívou pre konzervatívnejších investorov," dodáva Antoničová.

Ročné zhodnotenie kategórií fondov k 2. septembru 2005 podľa výkonnosti v SKK

TOP 10 fondov podľa ročnej výkonnosti v referenčnej mene (údaje k 2. 9. 2005)

TOP 10 fondov podľa ročnej výkonnosti v prepočte na SKK (údaje k 2. 9. 2005)

01 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko zo športu 02 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V tenisovom maratóne úspešnejší Roddick 03 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slávia UK už myslí na Final Four 04 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôvera verejnosti k spoločenským inšitúciám
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:44