StoryEditor

Program zlepšovania legislatívy únie pokračuje

08.11.2005, 23:00
Autor:
skaska
Európska komisia chce zjednodušiť vyše 1 400 právnych predpisov. Rozhodla sa modernizovať legislatívu únie a odstrániť zbytočnú byrokraciu a  nepotrebné právne predpisy.

Európska komisia chce zjednodušiť vyše 1 400 právnych predpisov. Rozhodla sa modernizovať legislatívu únie a odstrániť zbytočnú byrokraciu a  nepotrebné právne predpisy. Chce to dosiahnuť trojročným programom, ktorého obsah zverejnila 25. októbra. Cieľom tohto programu je zjednodušenie tisícky predpisov EU (tzv. acquis), ktoré boli prijaté od roku 1957. Po konzultáciách s členskými štátmi komisia navrhla, aby sa v nasledujúcich troch rokoch zrušilo, prepracovalo a zmenilo 222 základných legislatívnych oblastí a viac než 1 400 súvisiacich právnych aktov. Program sa bude pravidelne aktualizovať. Medzi prvými prídu na rad odvetvia -- automobily, odpady a stavebníctvo. Potom sa budú robiť zmeny v legislatíve odvetví ako sú potraviny, kozmetika, liečivá alebo služby. Komisia sa chce tiež vyrovnať s administratívnym zaťažením malých podnikov. Malo by sa zjednodušiť zdĺhavé vypĺňanie štatistických formulárov. Zmodernizovať by sa mal tiež colný kódex tak, aby umožňoval elektronickú výmenu informácií.
"Iniciatíva za zlepšovanie právnej úpravy je základným kameňom partnerstva pre rast a zamestnanosť. Jedným z hlavných bodov nášho programu Zlepšovanie právnej úpravy je jednoduchšia legislatíva EÚ, ktorá zvýši konkurencieschopnosť našich spoločností. Komisia plní, čo sľúbila," povedal predseda komisie José Manuel Barroso. Podľa podpredsedu komisie Güntera Verheugena "na základe tejto iniciatívy sa právo EÚ veľmi zjednoduší, čo bude pozitívne vplývať na konkurencieschopnosť našej ekonomiky. Pod zlepšovaním právnych predpisov sa však nechápe len oslabenie regulačného charakteru legislatívy. Ciele politík sa nemenia, ale pre občanov a podniky bude ľahšie, lacnejšie a efektívnejšie ich dosiahnuť."
Z pripomienok členských krajín vyplynulo, že verejnosti sa nepáči najmä byrokracia spojená s vnútroštátnymi alebo miestnymi predpismi a až potom legislatíva EÚ. Preto bude iniciatíva, ktorá sleduje zjednodušenie právnej úpravy, súčasťou národných reformných programov členských štátov v rámci partnerstva pre rast a zamestnanosť.
Čo navrhla komisia v trojročnom programe
Rušenie právnych predpisov EÚ
Z legislatívy by sa mali odstrániť tie právne predpisy, ktoré sú zbytočné, bezvýznamné alebo zastarané. Aby komisia zabránila ďalšiemu zastarávaniu, bude do svojich legislatívnych návrhov vkladať doložku o časovom obmedzení platnosti alebo doložku o revízii.
Príklady
Hrče v dreve: zrušenie smernice o triedení dreva, ktorá definuje kvalitu, veľkosť hŕč a priemer surového dreva.
Schvaľovanie tipov vozidiel: 28 smerníc EÚ z celkového počtu 56 bude zrušených a nahradených predpismi Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov.

Kodifikácia
Kodifikácia prispieva k znižovaniu objemu právnych predpisov EÚ a zároveň umožňuje, aby sa texty ľahšie čítali a poskytovali väčšiu právnu istotu, čo zvyšuje transparentnosť a uľahčuje ich uplatňovanie.
Príklad:
Kozmetické prípravky -- zahrnutie 45 smerníc do jedinej. Týkať sa to bude smernice Rady 76/768/EHS o kozmetických prípravkoch, sedem následných noviel a 37 smerníc o úpravách v súvislosti s technickým pokrokom sa bude kodifikovať a zjednodušovať prostredníctvom jedinej novej smernice.

Prepracovanie -- väčšia zrozumiteľnosť a súlad
Prepracovanie je účinný spôsob, ako zjednodušiť právny predpis, pretože sa zároveň mení a kodifikuje. Prioritou bude zlučovanie právnych predpisov s cieľom maximalizovať dosah predpisov a čo najviac obmedziť prekrývanie a nadbytočnosť a zabezpečiť, aby bola legislatíva EU jasnejšia a konzistentnejšia.
Príklad:
Problematiku bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci upravuje dvadsať smerníc. Revíziou týchto textov sa harmonizuje periodicita predkladania správ a pravdepodobne niekoľko správ nahradí iba jediná, v ktorej budú zahrnuté všetky aspekty.

Väčšie využívanie spoločnej regulácie
Spoločná regulácia môže byť v prípade niektorých cieľov politík efektívnejšia a účelnejšia ako klasické legislatívne nástroje. Príkladom uznávaného nástroja spoločnej regulácie je normalizácia nezávislými subjektmi.
Príklad:
Značka ES na priemyselných výrobkoch a spotrebnom tovare potvrdzuje, že výrobok je certifikovaný a môže sa ponúkať na trhu EÚ. Na základe technickej harmonizácie v EÚ sa obsah právnych predpisov EÚ obmedzuje na základné požiadavky.
Výsledky dosiahnuté v oblastiach problematických z hľadiska bezpečnosti, akými sú zdravotnícke zariadenia alebo stroje, by sa mohli uplatniť alebo rozvinúť v ďalších oblastiach, akými sú napríklad kozmetické prípravky či ochrana zdravia a bezpečnosť pri práci.

Nariadenie ako nástroj umožňujúci zjednodušovanie legislatívy
Nahrádzanie smerníc nariadeniami môže viesť k zjednodušeniu, pretože nariadenia sa môžu použiť bezprostredne, zaručujú, že sa na všetkých aktérov vzťahujú v tom istom čase rovnaké pravidlá. Členské krajiny za prikláňali práve k takémuto spôsobu zjednodušovania legislatívy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 10:22