StoryEditor

Burzoví makléri odpočúvali kolegov

23.08.2005, 00:00

Odpočúvanie pracovných telefónov maklérov najväčších investičných bánk pomohlo firme A. B. Watley zarobiť na kapitálovom trhu 650 000 USD za rok. Na lavici obžalovaných budú makléri. Za úplatky organizovali odpočúvanie diskusií kolegov s ich klientmi.
Minulý týždeň Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo z trestných činov štyroch bývalým maklérov -- Ralpha D. Casbarro, predtým Citiroup Global Markets, Davida G. Ghyselsa ml. z Lehman Brothers, Kennetha E. Mahaffyho ml., predtým Merrill Lynch a Citigroup a Timothyho J. O´Connella, predtým Merrill Lynch.
Zločinecké sprisahanie
Obviňujú ich z krádeže cenných papierov, úplatkárstva a účasti v organizovanej zločineckej skupine. "Obvinení postavili svoje záujmy na vyššiu úroveň ako záujmy firiem a klientov, pre ktorých pracovali, predávajúc hodnotné dôverné informácie nečestným obchodníkom," konštatuje vyhlásenie prokuratúry.
Komisia pre cenný papiere a burzy USA (Securities and Exchange Commission) podala občiansku žalobu na spomínaných maklérov a bývalého generálneho riaditeľa firmy A. B. Watley Johna Amora, ktorý podplatil pracovníkov investičných bánk.
Viac ako rok SEC skúmala prípady využitia dôverných informácií maklérmi o veľkých objednávkach na kúpu, alebo predaj cenných papierov ich klientov. SEC predovšetkým zaujímalo, akým spôsobom obchodníci z firmy A. B. Watley mali prístup k zariadeniam rádiového spojenia brokerov pre vnútornú komunikáciu v rámci firmy. Neboli na to potrebné žiadne špeciálne zariadenia. Makléri jednoducho vytočili telefónne číslo A. B. Watley a slúchadlo telefónu položili vedľa reproduktora vnútornej rádiovej komunikácie. Obchodníci v A. B. Watley jednoducho počúvali telefónom, čo sa deje u konkurencie, aké veľké objednávky prijíma. Veľká objednávka na kúpu alebo predaj akcií je schopná zdvihnúť ceny akcií. Preto obchodníci, ktorí odpočúvali konkurenciu kupovali v predstihu akcie, ktoré boli predmetom objednávky. To im umožnilo zarábať viac ako by zarobili bez získania dôverných informácií.
Veľké ucho
Podľa vyšetrovateľov v A. B. Watley niekedy nič iné nerobili, len celé dni počúvali rozhovory maklérov v najväčších investičných bankách. Iniciátorom zločineckého sprisahania bol podľa SEC John Armore.
Napríklad 28. januára 2003 Ralph D. Casbarro pomohol odpočúvať vnútorný komunikačný systém Citigroup z kancelárie A. B. Waltley. V tento deň Citigroup dostala veľkú objednávku na akcie telekomunikačnej firmy EMC.
Keď sa o tom dozvedeli obchodníci z A. B. Watley, stihli kúpiť 38 800 akcií EMC po 7,20 USD za kus. O necelú polhodinu klient kupoval akcie v priemere po 7,24 USD a vtedy predali svoje akcie. Na obchode firma A. B. Watley zarobila 1 600 USD.
Podľa údajov SEC, od júna 2002 do septembra 2003 obchodníci z tejto firmy urobili viac ako 400 podobných obchodov. Zarobili na nich 650 000 USD. Prokuratúra tvrdí, že na machináciách sa podieľalo niekoľko desiatok obchodníkov A. B. Watley.
Firma sa musela o svoje zárobky deliť so špiónmi, ktorých mala vo veľkých investičných bankách. Peniaze sa vyplácali úplne legálne -- ako komisionárske poplatky. A. B. Watley vystupovala ako klient tých istých maklérov, ktorí jej pomáhali v odpočúvaní objednávok.
Napríklad 23. júla 2003 kúpila A. B. Watley 50 000 akcií a v ten istý deň ich predala za tú istú cenu. Objednávka na kúpu týchto akcií šla cez Timothyho J. O´Connella z Merrill Lynch. Jeho komisionársky poplatok za obchod bol 3 000 USD. Objednávka na predaj tých istých akcií šla cez Ralpha D. Casbarra zo Citigroup. Ten dostal taký istý komisionársky poplatok. Celkovo štyria makléri dostali "komisionársky poplatok" v hodnote 310 000 USD.
"Makléri svojou činnosťou spôsobili nielen škodu klientom, ale ohrozovali celistvosť trhu," myslí si Mark K. Schonfeld. Ak sa vina maklérov dokáže a nepriznajú sa, hrozí im trest odňatia slobody do 25 rokov. Advokáti Johna Armora prípad nekomentovali. John Armore figuruje ešte v jednej kauze. V roku 2004 ho obvinili, že klientom ukradol peniaze z hedge fondu.
Mnohí makléri na Slovensku v minulosti využívali dôverné informácie v svoj prospech. Ako sa dalo na týchto informáciách priživiť, existovalo veľmi veľa mechanizmov. Málo kto z nich však odovzdával informácie konkurencii. Makléri si svoje "komisionárske poplatky" vyberali cez spriatelené firmy. V súčasnosti niektoré komerčné banky nahrávajú činnosť svojich obchodníkov na finančnom a kapitálovom trhu. Zneužitie dôverných informácií na kapitálovom trhu je na Slovensku zatiaľ len otázkou osobnej morálky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:23