StoryEditor

Originalita sa vypláca

03.10.2005, 00:00
Marián Bukoven je absolventom strednej školy elektrotechnickej. Na Technickej univerzite študoval strojárstvo. Táto kombinácia vzdelania sa ukázala ako najvhodnejšia v súkromnom podnikaní. Jeho technologická firma potrebuje poznatky z oboch oblastí.

Marián Bukoven je absolventom strednej školy elektrotechnickej. Na Technickej univerzite študoval strojárstvo. Táto kombinácia vzdelania sa ukázala ako najvhodnejšia v súkromnom podnikaní.
Zadako, jeho technologická firma, potrebuje poznatky z oboch oblastí. "Odbor strojárstva mi umožňuje pri výrobe elektroniky prihliadať na to, aby vyrobené zariadenie bolo kompaktné a pohodlné pre užívateľa," povedal Bukoven. Obrazne povedané, každé tlačidlo má byť na správnom mieste. "Keď som mal päť rokov, snažil som sa vymeniť žiarovku. Mama takmer skolabovala. Strýko bol elektrikár, a preto som mal k elektrickým zariadeniam blízko," spomína na útle detstvo Bukoven.
Sprvu montér, potom konštruktér
Po skončení vysokej školy Bukoven začínal ako konštruktér vo Výskumnom ústave prefabrikácie v Bratislave. Po roku 1990 sa zamestnal vo firme Tenson, kde uplatnil svoje poznatky z konštrukcie. Tenson vyrába veľké váhy, na ktorých váži náklady prevážané nákladným automobilom.
Osamostatnil sa v roku 1993, keď založil vlastnú firmu. "Začínal som ako fyzická osoba. Spočiatku som robil ozvučenia rôznych priestorov. Boli to skôr montážne práce. Neskôr sme prešli ku konštrukčným prácam," hovorí Bukoven.
Už v mladosti ho zaujímala výroba originálnych zariadení. Venoval sa rádioamatérstvu. "Výroba vlastných zariadení ma vždy bavila. Vždy som bol nadšený, keď som zistil, že to funguje," pokračuje Bukoven.
Pre firmy aj pre masový trh
Prvým vlastným výrobkom firmy Zadako bol modul k tlačiarni pre osobné počítače. Skutočne prvým veľkým vlastným výrobkom bolo protipožiarne signalizačné zariadenie pre tatranské elektrické vlaky. "Je založené na vyhodnocovaní signálu snímaného tepelnými a dymovými snímačmi. Vyhodnotený signál z celého vlaku sa zobrazuje na termináli v lokomotíve," hovorí o začiatkoch firmy Bukoven.
"Podstatou všetkých zariadení, ktoré vyrábame, je komunikácia. Snímajú, analyzujú a prenášajú signál. Medzi niečím a snímačom existuje prenos signálu. Potupne sme prešli na signalizačné zariadenia využívajúce mobilnú komunikáciu. Pomocou nich sa dajú ovládať rôzne spotrebiče. Majú veľa funkcií. Každý má mobilný telefón. Na jeho displeji je takmer všetko. Raz bude na ňom celá domácnosť," tvrdí Bukoven o filozofii technologických zariadení, ktoré vyrába.
Zadako vyrába zariadenia pre masových spotrebiteľov. Je to napríklad modem pre mobilnú komunikáciu, ktorý ponúka Orange Slovensko. Jeho podstatou je mobilita. Užívateľ nie je viazaný na pevnú linku. Prídete na lúku a pripojíte sa na internet. Okrem toho Zadako vyrába aj špeciálne riešenia pre konkrétnych klientov.
Všetci sa poznajú
Ako vyzerá slovenský trh technologických firiem? Bukoven hovorí, že mnohé firmy sa dnes vzájomne poznajú. Vedia kto a čo vyrába. Preto nie je zriedkavosťou kooperácia. Aby sa Zadako udržalo na trhu, sleduje špecializované časopisy, sieťové médiá a iné aktuálne informácie o posunoch v odvetví, ktoré sa označuje slovným spojením vysoké technológie. "Vieme, kto čo pripravuje a kam sa uberá vývoj, ale aj vedecké pohľady na odvetvie. Nič nás neprekvapí," poznamenáva Bukoven. Devíza firmy Zadako znie: "Za najmenej peňazí preniesť čo najviac údajov."
Ako sa darí firme v konkurenčnom prostredí? Snaží sa preniknúť na zahraničné trhy a komunikuje aj s veľkými gigantmi. Veľkým firmám sa niektoré veci nielenže neoplatí vyvíjať, ale ani vyrábať. V ich meradle sú podobné zariadenia malým biznisom.
Rozhoduje rýchlosť, cena a veľkosť trhu
Ak istá skupina klientov vyžaduje od veľkých klientov určité služby, je výhodnejšie si ich objednať od menších firiem. "Väčšinou prichádzame s vlastnými nápadmi a zisťujeme reakcie na trhu či u iných odberateľov," hovorí o postupoch firmy na trhu.
Ako sa objavujú nápady. Okrem Bukovena sa o ne starajú traja pracovníci firmy. Firma každú myšlienku pretriasa. Rozhodujúcich je niekoľko parametrov. Je to od rýchlosti zavedenia výrobku, cez jeho cenu až po to, či je podobný výrobok trh vôbec schopný absorbovať. Posunu v práci slovenských technologických firiem by podľa Bukovena napomohol väčší záujem médií a lepšia výmena informácií s potenciálnymi partnermi a odberateľmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 01:59