StoryEditor

Poradňa -- brigáda

20.06.2007, 00:00

Študent pracoval na dohodu o brigádnickej práci študentov celý rok 2006. Jeho príjem presiahol za celý rok polovicu úhrnu minimálnych miezd, teda 41 400 Sk [(6 900 : 2) x 12]. Kto oznamuje zdravotnej poisťovni, že tento študent nie je poistencom štátu?
-- Študent, ktorý pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, nie je podľa Zákonníka práce zamestnanec. Oznamovaciu povinnosť si splní študent pri ročnom zúčtovaní poistného na zdravotné poistenie do konca júna v rámci ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie, ktoré urobí sám za seba.
Aký je súčasný stav pri platení poistného na zdravotné poistenie, ak študent pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov? Kedy, pri akom príjme, musí robiť zdravotné zúčtovanie?
-- Študent, ak počas roka dosahuje príjem z dohody o brigádnickej práci študentov, počas roka neplatí preddavky na zdravotné poistenie. Ročné zúčtovanie robí v tom prípade, ak v období, v ktorom sa považoval za študenta, to znamená za poistenca štátu, jeho príjem z týchto dohôd prekročil polovicu úhrnu minimálnej mzdy. To znamená, že v roku 2006 ak bol poistenec 12 mesiacov študentom, mohol na dohody zarobiť 12-krát po 3 450 Sk = 41 400 Sk. Ak zarobil na dohody viac, je povinný si podať ročné zúčtovanie a zaplatiť zdravotné poistenie. V prípade, že bol študentom napríklad 5 mesiacov a potom nastúpil do pracovného pomeru, v období, keď bol študentom, mohol zarobiť na dohodu 5-krát po 3 450 = 17 250 Sk. Ak by tento príjem presiahol, musel by robiť ročné zúčtovanie.
Čo by mala zmeniť novela zákona o zdravotnom poistení?
-- Ministerstvo zdravotníctva pripravuje návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve. Návrh zákona sa pripravuje kvôli splneniu úlohy z programového vyhlásenia vlády týkajúcej sa zjednodušenia ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie. Na návrhu novely zákona sa pracuje, na rokovanie vlády bude predložená do 31. augusta.
Novela
-- zúži sa okruh osôb, ktoré boli povinné doteraz podať ročné zúčtovanie (ide napríklad o študentov, starobných dôchodcov, ženy na materskej, osobných asistentov, osoby, ktoré opatrujú občana s ťažkým zdravotným postihnutím a podobne), ktorí majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru
-- zamedzí sa povinnosti vracať malé sumy preplatkov a nedoplatkov do 100 korún, pretože náklady na vrátenie často prevýšili samotnú sumu preplatku alebo nedoplatku, čím sa ušetria verejné zdroje vo výške viac ako 2 milióny korún
-- zamedzí situácii, keď zamestnávateľ poistencovi, ktorý zmeškal zákonom stanovený termín podania žiadosti, už nemal povinnosť vydať doklad a poistenec nemal de facto možnosť urobiť ročné zúčtovanie ani dodatočne (respektíve musel žiadať poisťovňu o spracovanie prehľadu o odvedených preddavkoch).
Na otázky odpovedalo ministerstvo zdravotníctva

Študent v tomto roku pracoval na zmluvu o brigádnickej činnosti a zarobil 47 000 korún. Musí podať o rok daňové priznanie?
-- Ak študent nepožiada zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, musí podať daňové priznanie. Daňové priznanie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy -- 19,2-násobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. V tomto roku to bol príjem 45 408 korún, o rok to bude 47 808 korún. Tento rok si mohol študent odpočítať nezdaniteľnú sumu 90 816 korún -- o rok to bude 95 616 korún. V tomto prípade je potrebné vyplniť daňové priznanie na daň z príjmov fyzickej osoby typu A. Od zamestnávateľa dostane potvrdenia o zúčtovaných a vyplatených príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, o zrazených preddavkoch na daň alebo zrážkovej dani. Pri vypĺňaní priznania si uplatní nezdaniteľnú sumu.
Študent pracoval v tomto roku tri mesiace na dohodu o brigádnickej práci študentov a zarobil za mesiac 10-tisíc korún. Ako bude vyzerať jeho daňové zúčtovanie?
-- Zamestnávateľ študentovi pri výpočte dane od základu 10-tisíc odpočítal nezdaniteľnú sumu pripadajúcu na jeden mesiac -- 7 968 korún. Ak požiada svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane alebo sám podá daňové priznanie, má nárok uplatniť si nezdaniteľnú časť základu dane v celej sume 95 616 korún. Vyjde mu potom nulová daň. Daňový preplatok, daň, ktorú mu zrazil zamestnávateľ počas troch mesiacov, mu daňový úrad vráti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:45