StoryEditor

Stratili ste v zahraničí doklady?

01.08.2007, 00:00

Na dovolenkách v zahraničí ľudia často strácajú doklady. "V priemere raz denne v Záhrebe vystavujeme doklad na počkanie," konštatuje Ján Báňas, veľvyslanec SR v Chorvátsku.
Ako vybaviť doklad v zahraničí?
Každý zastupiteľský úrad vydáva náhradný cestovný doklad. Výnimku tvorí len úrad vo Vatikáne. "Stratu alebo krádež musíte ohlásiť na miestnej polícii. Na vydanie náhradného dokladu je totiž potrebné predložiť policajnú správu. Až na jej základe môžeme vystaviť náhradný cestovný doklad," vysvetľuje Mirek Karas, zástupca riaditeľa konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí. Okrem toho potrebujete dve fotografie pasového formátu 3,5 krát 4,5 cm. "Na preukázanie totožnosti postačuje aj iný doklad, na ktorom je vaša fotografia, dokonca to môže byť aj kópia pasu, ktorú je vhodné si urobiť pred cestou," dopĺňa Báňas. Správny poplatok za vystavenie je 200 korún a môže byť zaplatený aj v miestnej mene. Poplatok je vo všetkých krajinách rovnaký. Pred vydaním dokladu sa ešte overuje totožnosť žiadateľa. Ten musí vypísať dotazník so svojimi základnými údajmi, ktorý sa posiela na Slovensko. Späť príde odpoveď, či taká osoba existuje alebo nie. S ňou prídu aj doplňujúce otázky, slúžiace na overenie totožnosti žiadateľa.
Pozor na vzdialenosť
Vystavenie dokladov môže trvať pár hodín, možno aj minút. "Vystavenie náhradného dokladu sa robí aj na počkanie, ak máte so sebou fotografie. Tie vám dokonca môžeme vyhotoviť aj na veľvyslanectve," uisťuje nás Ján Valko, veľvyslanec SR v Madride. Je nutné uvedomiť si, že zastupiteľské úrady môžu byť značne vzdialené od letovísk a cesta k nim môže trvať aj niekoľko hodín. "Väčšinou naši turisti trávia dovolenku pri čiernomorskom pobreží, ktoré je od Sofie vzdialené 500 kilometrov. My konáme ihneď, keď sa niekto ozve. Potom si ešte musí prísť doklad vyzdvihnúť," uvádza príklad Michal Kottman, veľvyslanec v Sofii.
Náhradný cestovný doklad vydávame len na čas, ktorý je potrebný na návrat na Slovensko. Ak občan potrebuje zotrvať v danej krajine dlhšie, musí si vybaviť cestovný pas, a to buď na Slovensku, alebo aj na zastupiteľstve, ak má všetky požadované doklady.

Doklady na viacerých miestach
"Rozložte si doklady a peniaze na viaceré miesta, ak vám ukradnú vodičský preukaz, ostane vám pas, ak vám ukradnú kreditnú kartu, ostane vám nejaká hotovosť. Mať všetko v jednej peňaženke nie je výhodné," radí Ján Valko, veľvyslanec SR v Madride.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:36