StoryEditor

Mango a avokádo

20.02.2002, 23:00

Obchod s ovocím a zeleninou nám dnes ponúka rôzne exotické druhy ovocia. Mnohých odradí aj vyššia cena, ale stojí to za to občas vymeniť nezdravé a tučné jedlá za tieto delikatesy.
Mango
-- bohatý zdroj betakaroténu, premieňaného v tele na vitamín A
-- bohatý zdroj vitamínu C
Patrí medzi najkvalitnejšie druhy tropického ovocia. Jeden oválny plod s hladkou šupkou môže vážiť 200 až 700 gramov. Pestuje sa v Amerike, Afrike, Ázii a Izraeli, dostať ho po celý rok v rôznych variantoch a vo farbe od zelenej cez žltú, oranžovú po červenú. Konzumuje sa mäkké a zrelé. Uprostred manga je oválna kôstka.
Avokádo
- bohatý zdroj vitamínu E
- dobrý zdroj draslíka
- vysoký obsah mononenasýtených tukov
Tento druh ovocia pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Pestuje sa však aj v Afrike, Španielsku a Izraeli. Pripomína zavalitejšiu zelenú hrušku. Uprostred plodu je guľatá kôstka s priemerom až 2 cm. Dužina je svetlozelená až žltá a konzumuje sa hneď po rozkrojení. Pri zrelom plode je mäkká a farba šupky môže prechádzať zo zelenej do tmavofialovej. Avokádo sa konzumuje na sladký i slaný spôsob. Možno aj koreniť. Po rozkrojení ho pokvapkáme citrónom, aby nesčernelo. Nenecháme ho rozkrojené do druhého dňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. december 2025 10:40