StoryEditor

Pltníctvo je šancou pre rozvoj regiónu

05.05.2004, 00:00
Novú pltnícku sezónu otvorili v Červenom Kláštore a Lesnici. Jednou z firiem pôsobiacich v pltníctve pri splavovaní Dunajca je Pltníctvo Dunajec Červený Kláštor.

Novú pltnícku sezónu otvorili v Červenom Kláštore a Lesnici. Jednou z firiem pôsobiacich v pltníctve pri splavovaní Dunajca je Pltníctvo Dunajec Červený Kláštor. Ide o združenie fyzických osôb, ktoré v plnej sezóne prevádzkuje 30 pltí a zamestnáva okolo 60 pltníkov. Pltnícka sezóna trvá pol roka od 1. mája do konca októbra. Preprava cestujúcich z Červeného Kláštora k štátnej hranici pri obci Lesnica v dĺžke 10 kilometrov trvá jeden a pol hodiny. O tento atraktívny splav kaňonu je stále veľký záujem, preto firma spolupracuje s najväčšími cestovnými kanceláriami, hotelmi a penziónmi v oblasti Pienin, Zamaguria, Vysokých a Nízkych Tatier.
O bezpečnosť cestujúcich sa stará pltník. "Pltník musí absolvovať pltnícke skúšky, aby získal preukaz vodcu malého plavidla. Oprávnenie plaviť sa po rieke Dunajec vydáva Štátna plavebná správa Bratislava," povedal konateľ firmy Pltníctvo Ján Hubcej.
Ľudia žijúci v oblasti Pienin si uvedomujú, že rozvoj tohto chudobného regiónu súvisí s rozvojom cestovného ruchu a konkrétne u nich s rozvojom pltníctva. Podľa Hubceja je podpora cestovného ruchu skôr symbolická. Argumentoval tým, že doteraz neboli vyhodnotené projekty z grantu vyhláseného Slovenskou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania z novembra minulého roku. "Podaných bolo okolo 1 100 projektov, schválených má byť približne 240 žiadostí, čo je približne jedna pätina z celkového počtu. Doteraz sa však o nich nerozhodlo," skonštatoval.
Združenie pre rozvoj regiónu Pienin a Zamaguria vzniklo v roku 1999 s cieľom podporiť rozvoj tohto regiónu. V súčasnosti združuje 19 obcí z oblasti Zamaguria, všetkých väčších podnikateľov, takže aktuálne má 33 členov. Jeho cieľom je predovšetkým rozvoj cestovného ruchu, ale aj koordinácia aktivít členov v oblasti ochrany prírody, cestovného ruchu, miestnej samosprávy so štátnymi organizáciami, podnikateľmi a podobne. Podľa slov jeho prezidenta Štefana Danka, veľkú úlohu zohralo združenie i pri koordinácii práce tu pôsobiacich pltníckych združení. Počas svojej existencie vypracovalo viacero projektov aj v rámci programu Phare CBC, pričom k najúspešnejším patrí rozvoj cykloturistiky v okresoch Kežmarok -- Stará Ľubovňa a vydanie obrazového sprievodcu Pieniny -- Zamagurie s mapou. Združenie sa pripravuje aj na väčšie investičné projekty. "Snem združenia schválil komisiu, ktorá bude posudzovať možnosti pre väčšie investičné projekty. Malo by ísť o projekty na rozvoj lyžiarskych bežeckých tratí, ale aj turistických chodníkov na území Národného parku Pieniny, aby jednotlivé projekty nevznikali živelne a aby sa región rozvíjal na celom území i v menších, doteraz celkom neobjavených obciach," uzavrel prezident Združenia pre rozvoj regiónu Pienin a Zamaguria Štefan Danko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:11