StoryEditor

Strácate? Nepodliehajte panike

04.02.2008, 23:00

Menšina zarába na väčšine, ktorá vykazuje straty. Tam, kde niektorí investori prišli o celoživotné úspory, je skupina tých, ktorí aj na poslednej veľkej kríze na akciových trhoch dokázali zarobiť. Pri prudkých poklesoch cien je totiž stále veľká skupina ľudí, ktorí neunesú veľký psychický tlak a zbavujú sa svojich padajúcich akcií. Efekt stáda, ktoré nasleduje svojho pastiera aj do priepasti, práve vtedy využívajú tí, ktorí dokážu na tejto situácii profitovať. Preto je dôležité nepodliehať panike a ustrážiť si svoje pozície.
Dobré portfólio
Už pri samotnom uvažovaní o vstupe na trh je potrebné navrhnúť a poskladať investičné portfólio kvalitne. Podceniť tento základný krok sa môže nevyplatiť práve v situácii, keď vývoj na trhu nie je práve podľa našich predstáv. "Ak je od začiatku navrhnuté príliš rizikovo a dôjde k poklesom na akciových trhoch, zvádza to na rýchle zmeny v jeho skladbe," hovorí Coutry manager Pioneer Investments SR Miroslav Ovčarik.
Výsledkom potom často býva veľká finančná strata. Bežní investori totiž väčšinou reagujú na vývoj príliš neskoro. To následne spôsobí, že nakupujú vo chvíli, keď ceny akcií išli dlhodobo nahor, a naopak, predávajú v najmenej vhodnom čase, teda keď trhy výrazne klesajú. Tým, samozrejme, otvárajú príležitosť pre tých, ktorí si dokážu počkať na svoju príležitosť a vhodný okamih na dobrý zárobok.
Držte sa stratégie
Už pri tvorbe investičného portfólia by mal mať jeho majiteľ jasnú predstavu o vlastnej stratégii, ktorou sa bude pri jeho spravovaní riadiť. Byť presvedčený o jej správnosti následne pomôže v situácii, keď hrá aktuálny vývoj proti našim zámerom. Súčasťou stratégie musí byť jasne stanovený investičný horizont, v ktorom chceme na svojom vklade zarobiť. Skúsenosti z kríz podobnej tej súčasnej však hovoria, že nezanedbateľná časť investorov svoj boj dopredu vzdáva, opúšťa vlastnú stratégiu a radí sa tak do dlhého zoznamu porazených. "Z výskumov z minulosti vyplynulo, že klienti práve tzv. aktívnou správou vo svojom portfóliu prerobili oveľa viac, ako keby nechali akcie pracovať niekoľko rokov bez zmeny," varuje Ovčarik.
Poučte s z histórie
Prepad, ktorý sa začal vlani 26. decembra minulého roka, nie je v histórii ničím ojedinelým. Hlavným spúšťačom bola hypotekárna bublina v Spojených štátoch, ktorá praskla už v lete minulého roka. Situácia sa postupne vyhrotila natoľko, že v priebehu necelého mesiaca do 23. januára sa prepadol hlavný americký akciový index S&P 500 o 12,5 percenta a európsky Eurostoxx 50 takmer o 19 percent. Len nedávno vyšlo najavo, že na starom kontinente vyvolal najväčšiu paniku zamestnanec banky Société Générale, ktorého podvod bude stáť francúzsky peňažný dom 5 miliárd eur. Aj keď Európska centrálna banka odmietla z dôvodov obáv z rastúcej inflácie znížiť podľa vzoru amerického Fedu úrokové sadzby, trh sa postupne upokojuje. "Z krátkodobého, respektíve strednodobého hľadiska je však na ňom stále veľa nervozity a neistoty, v prípade negatívnych správ je vysoká pravdepodobnosť opätovného prepadu," upozorňuje špecialista spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsar.
Z podobných kríz z minulosti sa však trhy postupom času dostali. Či už išlo o atentáty na prezidenta Johna F. Kennedyho, ropné krízy alebo len štrajk americkej bejzbalovej ligy, vždy si dokázali z prepadmi vyvolanými týmito udalosťami poradiť. Pre investorov, ktorí by chceli podľahnúť panike, však platí základné pravidlo -- z dlhodobého hľadiska ponúkajú akciové akcie zaujímavé zhodnotenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:16