StoryEditor

17. Dopravná nehoda v cudzine je drahá

15.08.2007, 00:00

Ak sa práve chystáte na dovolenku do zahraničia vlastným autom, nemali by ste sa spoliehať na to, že v prípade dopravnej nehody vám bude stačiť zákonné poistenie. Aj malá dopravná nehoda v cudzine vás môže prísť poriadne draho. Istotou môže byť pre vás havarijné poistenie, špeciálne pripoistenie vášho auta a spolucestujúcich a poistenie proti krádeži. Úplnou samozrejmosťou pred cestou by malo byť prekontrolovanie technického stavu auta. Pred cestou sa vyplatí zistiť si kontakty na autoservisy na trase vašej cesty. Vo väčších mestách je oprava alebo odtiahnutie auta oveľa drahšie ako v malých mestách. Veľkú pokutu v zahraničí môžete dostať za neplatný technický preukaz, za zelenú kartu (potvrdenie o poistení vozidla) alebo vodičský preukaz. Pred cestou si preštudujete dopravné predpisy krajiny, lebo ak vás prichytia pri dopravnom priestupku, pokuta môže byť astronomická.
Čo robiť pri nehode
Aj keď máte havarijné poistenie, pri dopravnej nehode sa musíte riadiť pravidlami, ktoré platia v krajine, inak môžete byť prekvapení nízkou náhradou škody. Pri dopravnej nehode sa musíte presvedčiť, či netreba niekomu poskytnúť prvú pomoc. Ak tak neurobíte, vystavujete sa riziku trestnoprávneho postihu. V niektorých krajinách vám kvôli tomu môžu znížiť náhradu škody. Nie vždy musíte privolať k nehode políciu, prax je rôzna. Napríklad v Taliansku musíte privolať policajta iba vtedy, ak sa pri nehode niekto zranil. Naopak, v Chorvátsku políciu musíte privolať ku každej nehode. V iných krajinách zase platí, že políciu treba privolať len k nehodám, kde sú veľké škody na autách. V Rakúsku zase platí, že ak k menšej nehode, pri ktorej nebol nikto zranený, privoláte policajta, musíte to zaplatiť. Ak vyšetruje nehodu polícia, vyžiadajte si protokol o nehode alebo iné úradné potvrdenie. Ak na miesto nehody nie je privolaná polícia, zaistite si svedkov dopravnej nehody (mená a adresy). Ak máte možnosť, odfoťte si poškodené vozidlá a miesto nehody, aby bola zjavná dĺžka brzdných stôp.
Záznam o škode
Pri nehode by ste mali urobiť záznam o škode na určenom dvojjazyčnom tlačive, pričom každý účastník nehody vypĺňa jednu stranu tlačiva. Zahraničné hlásenie o dopravnej nehode podpisujte len vtedy, ak rozumiete, čo je v ňom napísané. Ak máte problém tomu rozumieť, privolajte k nehode radšej policajta, aby ju vyšetrila. Istejšie riešenie je pomoc tlmočníka. Nezabudnite si zapísať štátnu poznávaciu značku druhého vozidla, meno vodiča, orgán polície, ktorý nehodu vyšetroval, prípadne aj mená svedkov a poisťovňu, v ktorej je poistený druhý účastník nehody. Adresu jeho poisťovne je možné v niektorých štátoch zistiť zo štítka na prednom skle vozidla.
Kontaktujte poisťovňu
Pri ceste do zahraničia si so sebou berte aj zmluvu o poistení vozidla, kde sú aj čísla, kde vám poskytnú pomoc. Ak vám bola pri nehode spôsobená škoda, spojte sa s poisťovňou, kde máte vozidlo poistené. Poisťovňa potom zariadi opravu alebo odtiahnutie auta domov. Ak nie ste havarijne poistený, všetky výdavky platíte vy. Ak nehodu zavinil niekto iný, máte právo žiadať náhradu týchto nákladov. Po návrate zo zahraničia musíte informovať svoju poisťovňu do 30 dní o nehode.

Dôležité informácie
Vodičský preukaz platí vo všetkých krajinách EÚ. V niektorých krajinách je potrebné aj potvrdenie o registrácii vozidla.
Pozor na bezpečnostné pásy nielen na predných, ale aj zadných sedadlách. Vo výbave vášho auta by nemala chýbať ani reflexná vesta. Na diaľniciach je obyčajne povolená rýchlosť 120 a 130 kilometrov za hodinu. Za používanie mobilných telefónov sú vysoké pokuty.

Zelená karta ako doklad o poistení
Ak slovenský motorista spôsobí škodu pri návšteve členského štátu systému zelenej karty, príslušná kancelária poisťovateľov v štáte nehody nahradí za neho túto škodu a následne požiada člena Slovenskej kancelárie poisťovateľov alebo Slovenskú kanceláriu poisťovateľov o náhradu toho, čo plnila za slovenského motoristu. V niektorých štátoch je zelená karta jediným dokladom o existencii poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Preukazovanie sa zelenou kartou na hraniciach týchto štátov je povinné. Druhá skupina štátov rešpektuje medzinárodnú poznávaciu značku vozidla ako potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou auta. Tieto štáty vychádzajú z predpokladu existencie poistného krytia. Na ich hraniciach tak odpadá povinnosť preukazovať sa zelenou kartou. Slovenská kancelária poisťovateľov však odporúča, aby Slováci mali zelenú kartu aj pri ceste do týchto štátov. Občas sa totiž vyskytne prípad, že policajné orgány týchto štátov predloženie zelenej karty v rozpore s platnými dohodami vyžadujú.
Kde musíte mať zelenú kartu
Albánsko
Bosna a Hercegovina
Bielorusko
Izrael
Irán
Maroko
Moldavsko
Macedónsko
Srbsko a Čierna Hora
Tunisko
Turecko
Ukrajina

Poradňa
Bol som poškodený v zahraničí cudzincom. Čo mám robiť, prípadne kde si môžem uplatniť nárok na náhradu škody?
Nárok na náhradu škodu si môžete v tomto prípade uplatniť v Slovenskej kancelárii poisťovateľov z poistného garančného fondu vypísaním tlačiva "Oznámenie poškodeného o uplatnení si nároku na náhradné poistné plnenie z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla", a to buď osobne v kancelárií alebo zaslaním už vypísaného tlačiva. Druhou možnosťou je, že svoj nárok na náhradu škody si uplatníte zo svojho havarijného poistenia. Treťou možnosťou je uplatniť si svoj nárok voči zahraničnej kancelárii v krajine, kde k nehode došlo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:06