StoryEditor

Ako funguje elektronický podpis

17.10.2007, 00:00
Autor:
FTFT

Zefektívniť a zrýchliť vybavovanie na úradoch a v obchodnom styku dnes pomáhajú informačné technológie. Aby elektronické úkony platili, musia byť autorizované podľa zákona o elektronickom podpise (215/2002) a vyhlášky národného bezpečnostného úradu (542/2002). "Podľa legislatívy je zaručený elektronicky podpis ekvivalent vlastnoručného podpisu," vysvetľuje Zuzana Nedeljaková, riaditeľka stratégie a rozvoja informačných systémov ministerstva spravodlivosti. Zaručený podpis v súčasnosti komerčne poskytujú Prvá slovenská certifikačná autorita, Certifikačná autorita EVPÚ, Certifikačná Autorita Disig a První certifikační autorita. Ak sa chcete elektronicky podpisovať, musíte si najprv kúpiť hardvérové zariadenie, na ktoré vám nainštalujú váš zaručený elektronický podpis. Môžete si vybrať buď certifikovaný USB kľúč alebo kartu s čítacím zariadením. Hardvérové zariadenie vám spolu aj so zaručeným elektronickým podpisom poskytne niektorá z certifikačných autorít. Okrem toho potrebujete softvér na vytváranie podpísaných dokumentov.
Po jeho kúpení nasleduje registrácia vášho zaručeného elektronického podpisu na ústrednom portáli verejnej správy (portal.gov.sk). Na webovej stránke vyplníte formulár, podpíšete ho elektronickým podpisom, vytlačíte a notárskou zápisnicou na ňom overíte vaše osobné údaje. Tie musíte odoslať poštou na potrebnú adresu. "Ak je notárska zápisnica v poriadku, príde vám do vašej osobnej elektronickej schránky (edesktopu na ústrednom portáli) informácia o spárovaní certifikátu s vašimi osobnými údajmi. Od toho momentu môžete využívať váš zaručený elektronický podpis," pokračuje Nedeljaková. Stáva sa, že používatelia nesprávne podávajú elektronické dokumenty už pred týmto spárovaním. Ak už máte platný certifikát zaručeného elektronického podpisu, môžete využívať rôzne služby. Jednou z nich je aj registrácia firmy do obchodného registra. Platnosť certifikátu je jeden rok. Potom ho však už nemusíte takýmto náročným postupom znovu registrovať. Stačí, ak požiadate o jeho obnovenie elektronickým podpisom. Za obnovenie zaplatíte ročne okolo 600 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:41