StoryEditor

Ateliér Lucie Gavulovej

28.06.2007, 00:00
Zajtra sa rozhodne o víťazovi jedenásteho ročníka súťaže mladých umelcov Cena Oskára Čepana. Finalisti tvoria silnú a vyrovnanú štvoricu mien etablovaných nielen na slovenskej umeleckej scéne.

Hádam okrem dosiaľ možno menej reflektovaného, najmladšieho bakalára Akadémie umenia v Banskej Bystrici Filipa Jurkoviča, ide o selekciu, ktorá nepochybne dokáže vzbudiť živý záujem o to, kto ocenenie získa. Z výberu Erik Binder (1974), Lucia Nimcová (1977), Patrik Illo (1973) a Jurkovič (1983) je zrejmé, že sa porota snažila o pokrytie rôznorodých foriem vyjadrenia súčasnej umeleckej scény - a to rozhodne nie žiadnymi začiatočníkmi, ale - povedané s trochou zveličenia - priam hviezdnym obsadením. Binder, ako všestranný konceptualista "štichnutý" najrôznejšími vplyvmi súčasnej doby od hip-hopovej kultúry po kung-fu, Lucia Nimcová ako najvýraznejšia súčasná dokumentaristka, Patrik Illo ako notorický "prekračovateľ" hranice medzi voľným umením a dizajnom a Filip Jurkovič, koketujúci s presahmi do filmu a vymykajúci sa svojou osobitou poetikou súčasným trendom v radoch najmladších umelcov, sú toho jasným dôkazom. Výber poroty dokazuje snahu vybočiť z modelu selekcie predošlých ročníkov (i keď je otázne, či vôbec nejaký bol) a evidentné úsilie o nachádzanie nových možností nadobúdania relevantnosti tejto ceny, ktorá už dlhší čas bojuje o dôstojné miesto a rešpekt na slovenskej umeleckej scéne. Minimálne o rešpekt takých rozmerov, akého sa dostáva českej obdobe tohto ocenenia - Cene Jindřicha Chalupeckého. Treba uznať, že v posledných rokoch sa vnímanie "Čepana" dostáva do pozitívnejších polôh, či už v očiach odbornej verejnosti alebo médií. Osobne cene držím palce a verím v jej skvalitňovanie. A som intenzívne zvedavá, kto z finalistov sa zajtra o 19.00 v galérii Medium stane jej držiteľom na rok 2007.
Autorka je výtvarná kritička

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:55