StoryEditor

Viete o novej daňovej registračnej povinnosti?

12.09.2007, 00:00
Prenajímatelia nehnuteľností sa musia od 1. septembra registrovať na daňovom úrade. Poradíme vám, ako pripraviť dobrú zmluvu na prenájom. Odpovedáme na otázky čitateľov.

Kto prenajíma nehnuteľnosť, od 1. septembra to musí oznámiť daňovému úradu. Týka sa to prenájmu bytu, nebytového priestoru alebo nehnuteľnosti okrem pozemku. Vyplýva to z novelizácie zákona o správe daní a poplatkov.

Registračná povinnosť
Fyzická osoba, ktorá prenajala byt, nebytový priestor alebo nehnuteľnosť (okrem pozemku), musí požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu. Zaregistrovať sa musí do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom začal prenajímať nehnuteľnosť. Na základe registrácie vám daňový úrad potom priradí daňové identifikačné číslo (DIČ).

Oznamovacia povinnosť
Keď ste ako fyzická osoba už zaregistrovaný ako daňový subjekt (máte priradené DIČ), registrovať sa nemusíte. V tom prípade ste však povinný oznámiť správcovi dane, že ste začali vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo ste prenajali nehnuteľnosť. Urobiť tak musíte do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom ste tuto zárobkovú činnosť alebo prenájom začali vykonávať.

Prenájom pred 1. septembrom
Ak ste boli zaregistrovaný na daňovom úrade ako daňový subjekt pred 1. septembrom a zároveň prenajímate byt od obdobia už pre týmto dátumom, nie ste povinný túto skutočnosť oznámiť správcovi dane. Ak ste však s prenájmom začali po tomto dátume, oznamovacia povinnosť sa na vás vzťahuje.

Ďalší prípad nastane, ak ste prenajímali nehnuteľnosť už pred 1. septembrom a do 31. augusta ste neboli ako daňový subjekt registrovaný ani ste nemali túto povinnosť. V tomto prípade musíte správcu dane požiadať o registráciu najneskôr do konca roka. Ak ste s prenájmom začali až po 1. septembri, platí pre vás štandardná povinnosť registrácie do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom sa prenájom začal.

Pozor na pokuty
Pri nesplnení si registračnej povinnosti vám môže daňový úrad uložiť pokutu od 2-tisíc do 100-tisíc korún. Rovnaké pokuty vám môže uložiť správca dane, aj keď ste už zaregistrovaný, ale neoznámite, že prenajímate nehnuteľnosti.

Od novej povinnosti registrovať sa daňová správa očakáva, že sa zlepší daňová disciplína. "Plnenie registračnej, ako aj oznamovacej povinnosti pre fyzické osoby sleduje daňová správa priebežne napríklad prostredníctvom inzerátov o prenájme bytov alebo nebytových priestorov uvedených v dennej tlači, či oznámení o prenájme bytov a nebytových priestorov, ktoré vydávajú realitné kancelárie. Taktiež sa predpokladá využitie podnetov od fyzických alebo právnických osôb, ktoré ich zašlú na daňový úrad," informuje Iveta Adamíková, hovorkyňa Daňového riaditeľstva SR.

Rozhodujúce miesto bydliska
Pri povinnej registrácii a oznamovacej povinnosti pri prenajímaní bytu alebo nebytového priestoru sa miestna príslušnosť k daňovému úradu riadi u fyzickej osoby jej trvalým pobytom. Nie je teda dôležité, kde sa prenajatá nehnuteľnosť nachádza.

V prípade nejasností sa daňovníci môžu obrátiť na miestne príslušný daňový úrad, kanceláriu služieb pre verejnosť, ktorá denne podáva informácie daňovým subjektom o ich právach a povinnostiach o daniach. Kontaktné údaje je možné nájsť na stránke www.drsr.sk v časti Daňová správa - územné členenie - kontakt.

Pre oboch manželov, ktorí spoločne prenajímajú nehnuteľnosť vlastniacu v bezpodielovom vlastníctve, platí registračná povinnosť. V prípade, ak je uvedený v nájomnej zmluve len jeden z manželov (so súhlasom toho druhého), platí táto povinnosť len pre neho.

Povinná registrácia daňovníka sa vzťahuje na prenájom bytu, nebytového priestoru alebo inej nehnuteľnosti. Táto povinnosť sa nevťahuje na prenájom pozemku.

Povinnosti fyzickej osoby pri prenájme bytu:

  • registrácia na daňovom úrade ako daňový subjekt
  • oznámenie skutočnosti o prenájme nehnuteľnosti miestne príslušnému správcovi dane.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:23