StoryEditor

Čo a ako sa bude duálne zobrazovať

26.09.2007, 00:00

Duálne zobrazovanie cien je dobre rozpracované v oblasti vzťahov obyvateľov s obchodnými bankami. Pracovný výbor pre banky, finančný sektor, s predstihom zverejnil podmienky duálneho zobrazovania vo vzťahu k bankovému sektoru, a tak sa tieto podmienky dostali aj do návrhu generálneho zákona. Ako teda budú vyzerať informácie, ktoré dostane občan zo strany obchodnej banky v období duálneho zobrazovania cien?
Najbežnejšia komunikácia medzi občanom a bankou prebieha prostredníctvom založenia a využívania bežného účtu. V období duálneho zobrazovania cien, klienti bánk si nájdu na výpise z bežného účtu v duálnom zobrazení počiatočný zostatok, konečný zostatok a, samozrejme, i konverzný kurz. V tých prípadoch, keď banka neposiela klientovi pravidelný výpis z účtu každý mesiac, respektíve po každom pohybe na účte, ale frekvencia zasielania výpisov je dlhšia ako tri mesiace, banka musí zaslať klientovi účet s posledným známym zostatkom najneskôr k 30. novembru 2008. Po konverzii slovenskej koruny na euro, banka najneskôr do konca prvého štvrťroka 2009 musí zaslať klientovi výpis z účtu s duálne zobrazenými údajmi, v tomto prípade už príde výpis z účtu vedený v eure. Podobný režim sa bude uplatňovať aj pri výpise z úverového účtu, pokiaľ má klient v banke úver, ako i z termínovaných účtov a účtov ku kreditným kartám. Ak má klient v banke úspory na vkladnej knižke, banka je povinná v období duálneho zobrazovania cien duálne zobraziť posledný známy zostatok, alebo zostatok po poslednom obrate na vkladnej knižke, ak klient vkladnú knižku v tomto období banke predloží. Aj pri vkladnej knižke platí, že musí byť v nej uvedený konverzný kurz, ktorým boli tieto zostatky klientovi prepočítané.
Všetky obchodné banky majú svoje webové stránky, na ktorých majú verejne prístupné informácie podliehajúce režimu duálneho zobrazenia. Tieto musia mať aj na webovej stránke duálne zobrazené. Tomuto režimu podliehajú informácie o poplatkoch, minimálnych vkladoch a podobne, teda tie informácie, ktoré sa potom objavujú aj v zmluvnom vzťahu medzi klientom a bankou. Ak však klient využíva služby internetbankingu, homebankingu alebo si dáva posielať informácie o pohybe na účte vo forme správ SMS -- tieto informácie nepodliehajú režimu duálneho zobrazovania, keďže ide nie o verejný, ale individuálny vzťah medzi bankou a klientom. Klient všetky pohyby, ktoré robí prostredníctvom rôznych foriem elektronického bankovníctva, dostane v písomnej podobe vo forme výpisu z účtu, kde už povinné údaje duálne zobrazené budú. Ak klient vlastní platobnú kartu a vyberá si ňou peniaze z bankomatu, výpis z bankomatu podlieha režimu duálneho zobrazovania.
Na druhej strane, režimu duálneho zobrazovania nepodliehajú pokladničné operácie. Ak si napríklad klient príde do obchodnej banky kúpiť za svoju hotovosť eurá na dovolenku, potvrdenie o obchode nebude duálne zobrazené. Do konca roka 2008 si totiž klient bude kupovať eurá za trhový kurz a ak by na potvrdenke mal rôzne kurzy, mohlo by to byť preňho mätúce. Konverzný kurz slúži do konca roka 2008 len na informačné účely a nezakladá nárok na to, aby si klient mohol vyžadovať kúpu eur za konverzný kurz. Podobne nepodliehajú režimu duálneho zobrazovania tie operácie, ktoré žiada klient, či ide o žiadosti, rôzne tlačivá alebo príkazy na vykonanie bezhotovostného prevodu, ktoré klient vypĺňa.
Ak sa klient -- občan rozhodne v tomto období zobrať si napríklad od banky úver, aj celková výška úveru s príslušenstvom (ak sú úroky a poplatky vyjadrené v absolútnej hodnote) podlieha duálnemu zobrazeniu. Klient dostane duálne zobrazený i splátkový kalendár, podľa ktorého bude úver splácať. Takto si bude môcť jednoducho porovnať svoje príjmy v eurách, ktoré získa zo svojej výplatnej pásky, a aj splátky úverov v eurách, ktoré získa z úverovej dokumentácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:03