StoryEditor

Pripravme si komplexný europlán

18.12.2007, 23:00

V súčasnom období by už väčšina veľkých a stredných firiem mala mať hotový vlastný europlán, na základe ktorého sa pripravuje na príchod eura. Mnohí však chápu túto prípravu iba v podobe úpravy informačných systémov. Je pravda, že tie sú najnáročnejšie, vyžadujú si pomerne dlhé obdobie na analýzu, naprojektovanie zmien, ich implementáciu a testovanie. No nemenej náročnou súčasťou, hlavne pre veľké a stredné podnikateľské subjekty, je príprava tej časti europlánu, ktorá sa bude zaoberať predzásobením hotovosťou.
I keď sa obdobie predzásobenia zdá dnes veľmi vzdialené, veď prvý míľnik europlánu, ktorý momentálne najviac zamestnáva firmy, je obdobie duálneho zobrazovania, predsa len otázka práce s hotovosťou taká vzdialená nie je. Obchodné banky v týchto mesiacoch oslovovali svojich klientov, ktorí pracujú s hotovosťou, s dvoma základnými otázkami. Prvou bolo, či chcú byť predzásobení eurohotovosťou prostredníctvom svojej obchodnej banky, a druhou bola špecifikácia objemu a štruktúry hotovosti, ktorú budú od svojej obchodnej banky podnikateľské subjekty na obdobie predzásobenia požadovať.
Na moje veľké prekvapenie väčšinu firiem tieto otázky zaskočili, a to až tak "intenzívne", že neboli schopné reagovať na výzvu svojej obchodnej banky. Napriek viacerým telefonátom, e-mailom či listom zaslaným týmto klientom potrebu predzásobenia vyjadrilo pomerne nízke percento z nich. Samozrejme, záujmom obchodnej banky je, aby dostala čo najviac odpovedí od svojich klientov, aby po vypočítaní vlastnej potreby na predzásobenie mohla posunúť túto informáciu Národnej banke Slovenska.
S čím nepočítajú v europláne
Zdá sa, že mnohé organizácie nepočítajú s touto časťou vo svojom europláne, ale je dôležité, aby čo najskôr začali aj na nej pracovať. Do konca marca budúceho roka musia obchodné banky odovzdať záväzné objednávky do Národnej banky Slovenska, aby táto mohla zabezpečiť potrebné množstvo a štruktúru eurobankoviek a euromincí pre celé Slovensko.
Obchodné banky v korešpondencii so svojimi klientmi zároveň špecifikovali i spôsob, akým si majú potrebu hotovosti naprojektovať a tento prístup je jednotný, taktiež sprostredkovaný Národnou bankou Slovenska. Zároveň upozornili svojich klientov na to, aby zohľadnili pri odhade potreby hotovosti aj cenovú úroveň tovarov či služieb, ktoré predávajú za hotovosť a aby rátali vo svojich objednávkach radšej s bankovkami menších hodnôt a nezabudli ani na dostatočné množstvo mincí.
Onedlho príde druhé spresňovanie potreby eurobankoviek a euromincí, ktoré budú obchodné banky od svojich klientov žiadať. Verím, že návratnosť v tomto prípade už bude veľmi vysoká.
Narábanie s peniazmi
No práca s hotovosťou má i ďalší rozmer a aj na ten treba v europláne pamätať. A tým je vyškolenie pracovníkov, ktorí budú s eurohotovosťou pracovať. Predovšetkým teda treba zabezpečiť, aby boli dostatočne oboznámení s ochrannými prvkami, pre mnohých, novej meny a naučili sa rozpoznávať euromince. V čase, keď euro príde k nám, bude mať eurozóna už 15 plnohodnotných členov s 15 národnými stranami na eurominciach. A všetky tieto euromince budú platným platidlom aj u nás a naše euromince budú platným platidlom v celej eurozóne. Preto netreba ani túto otázku podceňovať.
Je pravdepodobné, že obdobie, keď sa bude slovenská koruna meniť na euro, bude aj obdobím, keď sa môže zvýšiť akcieschopnosť tých, ktorí sa pokúsia využiť nevedomosť či už obchodníkov, ale aj obyvateľov a "posunúť" im sfalšované bankovky či mince. Preto treba školeniu pracovníkov pracujúcich s hotovosťou venovať náležitú pozornosť. Investície, ktoré do nich alebo aj do technického vybavenia vložíme dnes, sa nám niekoľkonásobne vrátia v tom, že nebudeme musieť účtovať straty, ktoré by nám vznikli akceptovaním neplatného platidla.
Takže nezabúdajme -- europlán, to nie je iba konverzia údajov a duálne zobrazovanie. Europlán -- to je i hotovosť, to je i predzásobenie, to je i preverenie bezpečnosti uschovacích miest a trezorov, to je i preškolenie zamestnancov. Iba dobre pripravení budú môcť po príchode eura pokojne spávať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:44