StoryEditor

Benátky zaplavujú hviezdy

30.08.2007, 00:00
Brad Pitt, Tim Burton, Bernardo Bertolucci, Woody Allen či Quentin Tarantino. To je len zopár známych mien, ktoré si to v týchto dňoch namierili do talianskych Benátok.

Včera večer tam totiž slávnostne odštartoval 64. ročník najstaršieho Medzinárodného filmového festivalu. Napriek tomu, že nepúta až takú mediálnu pozornosť ako festivaly v Cannes a v Berlíne (a ani si na nej nezakladá), väčšina filmových odborníkov ho považuje za najvýznamnejšiu filmovú udalosť roka.
Veď len za posledné tri roky získali filmy uvedené na Benátskom festivale spolu až 51 nominácií na Oscara. Vďaka svojmu "renomé" preto mnohí filmoví tvorcovia čakajú s premiérou svojho filmu práve na Benátky.
Tento rok o Zlatého leva zabojuje 22 súťažných filmov a všetky budú uvedené vo svetovej premiére. Celkovo sa však počas 11 festivalových dní predstaví 57 snímok.
Oslava s Burtonom a Bertoluccim
Tohtoročný Benátsky festival nesie poradové číslo 64, v skutočnosti však oslavuje 75. narodeniny. Prvý ročník sa totiž konal už v roku 1932. Za to, že aktuálny ročník nesie iné číslo, môže zopár nutných prerušení festivalu, predovšetkým počas druhej svetovej vojny. Podľa prezidenta Benátskeho Bienále (v rámci ktorého sa festival koná) Davidea Croffa festival plánuje osláviť narodeniny tak, ako sa patrí - výnimočnými akciami a s ešte výnimočnejšími menami.
Jednou z nich bude špeciálny Deň Tima Burtona (5. septembra), počas ktorého americkému režisérovi udelia Zlatého leva za prínos do svetovej kinematografie. 49-ročný filmár sa preslávil najmä snímkami Batman, Nožnicovoruký Edward či naposledy Mŕtvou nevestou Tima Burtona. Hold v podobe mimoriadneho Zlatého leva vzdá festival na záver aj legende talianskej kinematografie Bernardovi Bertoluccimu.
Nielen čínsky favorit
V prvom rade je však festival o filmoch. Jeden z nich, Atonement (Pokánie) režiséra Joea Wrighta, mohli vidieť diváci už včera. Psychologická dráma v hlavnej úlohe s britskou herečkou Keirou Knightley totiž festival otvorila. Súperov však bude mať silných, favoritov na zisk Zlatého leva je už na začiatku niekoľko.
Jedným z najočakávanejších filmov je novinka presláveného čínskeho režiséra Ang Leeho, ktorý si pred dvoma rokmi odniesol z Benátok Zlatého leva za film Skrotená hora (ten získal neskôr 8 oscarových nominácií). Jeho nový film Se Jie (Túžba, Opatrnosť) odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny v Šanghaji, kombinuje prvky špionážneho trileru a milostnej drámy. A údajne sa opäť nevyhýba tabuizovaným témam. Zabúdať však nemožno ani na režisérske mená ako Ken Loach, Nikita Michalkov či Peter Greenaway.
Bob Dylan v sukni
Zamiešať karty môžu aj dva filmy, ktoré sa venujú irackému konfliktu - Redacted (Redigované) Briana De Palma sa zameriava na osud mladej Iračanky znásilnenej americkými vojakmi a vo filme In The Valley of Elah (V údolí Elah) režisér Paul Haggis rozohráva pátranie po mladom vojakovi. Tvorca oscarového filmu Crash tentoraz pred kamery "dotiahol" hviezdy ako Tommy Lee Jones, Susan Sarandon či Charlize Theron.
Nemenej slávne mená ponúkne tento rok viacero súťažných snímok - veľa sa napríklad očakáva od trileru Sleuth (Sliedič) Brita Kennetha Branagha, v ktorom si zahrajú Michael Caine a Jude Law. Brad Pitt príde podporiť western The Assassination of Jesse James (Zavraždenie Jesseho Jamesa), v ktorom hrá hlavnú úlohu. Za rovnakým účelom, len kvôli inému filmu, priletí aj George Clooney. Plejáda hollywoodskych hviezd sa predstaví v experimentálnom filme Todda Haynesa I´m not There (Nie som tam) o živote Boba Dylana. Kultového hudobníka stvárni Cate Blanchett, po jej boku sa objavia aj Richard Gere či Heath Ledger.
Opäť bez Slovenska
Nemenej hviezdna, hoci čisto režisérska, bude tento rok aj porota hlavnej súťaže. Veď v nej vedľa seba zasadnú režisérka filmu Piano Jane Campion, Alejandro González Iňárritu, ktorý sa preslávil trilógiou Amores Perros, 21 gramov a Babel či režisér kultového filmu Základný inštinkt Holanďan Paul Verhoeven. Svoje ceny si však na festivale rozdelia aj dokumenty či debuty.
Slovensko ani tento rok svojho zástupcu na festivale mať nebude, naši českí susedia sa v Benátkach predstavia len v krátkom koprodukčnom filme.
Hoci sa na 64. ročníku Benátskeho festivalu predstaví množstvo známych mien, podľa riaditeľa prehliadky Marca Müllera hviezdy nie sú tým, čo robí festival výnimočným. "Kritériami pri výbere filmov bola predovšetkým ich originalita a prekvapivosť," vysvetľuje. Treba zdôrazniť, že tento rok o účasť bojovalo 3-tisíc filmov. Prezident Davide Croff navyše upozorňuje, že festival sa od začiatku snaží svojím výberom rešpektovať tradíciu, byť v tesnom kontakte so súčasnosťou a zároveň smerovať k budúcnosti.
Jubilejný ročník sa slávnostne uzavrie 8. septembra.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Extrémisti útočili 02 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blix: Americké dôkazy boli chabé
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 07:07