StoryEditor

Kuriéri sú žiadaní najmä vo veľkých mestách

24.10.2003, 00:00
Každému z nás sa môže stáť, že potrebuje rýchlo doručiť zásielku s dôležitými dokumentmi, či už v rámci toho istého mesta, alebo až na úplný iný koniec sveta. Ak to nemôžeme urobiť osobne a balíček chceme doručiť rýchlo, môžeme využiť prepravné, či kuriérske služby od rôznych spoločností.
Každému z nás sa môže stať, že potrebuje rýchlo doručiť zásielku s dôležitými dokumentmi, či už v rámci toho istého mesta, alebo až na úplný iný koniec sveta. Alebo chceme blízku osobu prekvapiť nečakaným darčekom či kvetmi. Ak to nemôžeme urobiť osobne a balíček chceme doručiť rýchlo, môžeme využiť prepravné či kuriérske služby rôznych spoločností. Tieto firmy sa rozrástli najmä vo väčších mestách, sú však schopné doručiť zásielku kdekoľvek, resp. z akéhokoľvek miesta. Svoju prevádzku má na Slovensku aj väčšina veľkých zahraničných prepravných spoločností.
Najväčšou výhodou kuriérskych služieb je okrem rýchlosti najmä komfort, ktorý firmy ponúkajú. Službu si môžete objednať prostredníctvom internetu, telefonicky a v niektorých firmách dokonca aj SMS správou. Kuriér po balíček príde až k vám a doručí ho priamo adresátovi. Môžete si vybrať z viacerých produktov, ktoré sa líšia najmä lehotou doručenia. Samozrejme, čím rýchlejšie váš balík pocestuje, tým viac zaplatíte. V cene služby je vo väčšine prípadov zahrnutá aj poistka, ale len do určitej výšky. Tovar si však môžete pripoistiť. Pri zásielkach mimo republiky je v cene prepravy aj vybavenie colnej obhliadky, o ktorú sa firma postará. Zásielku môžete posielať vo vlastnom obale, alebo využiť prepravné škatule či boxy jednotlivých kuriérskych firiem. Do niektorých štátoch môže byť váš balíček doručený aj v sobotu.
Všetky prepravné spoločnosti sa zhodujú v jednom. Ich služby využívajú vo väčšej miere najmä podnikateľské subjekty. "Naše služby sú tak využívané najmä vo veľkých mestách, v Bratislave, Košiciach, ale napríklad aj na Považí. Záleží na hospodárskej sile regiónu," uviedol Nikita Čebotarev zo spoločnosti FedEx.
Slováci či firmy na Slovensku posielajú najviac zásielok do krajín, ako Spojené štáty americké, Nemecko, Kanada, ale aj do juhovýchodnej Ázie či do susedného Česka. Podľa Tatiany Kyselovej z Účelového strediska expresných služieb Slovenskej pošty najviac zásielok spoločnosť doručuje v rámci Slovenska. Skúsenosť UPS je iná. "Pomer je približne päťdesiat na päťdesiat," uviedol Pavel Žarnovičan zo spoločnosti UPS.

Najčastejšie prepravovaný tovar
- dokumenty
- náhradné diely
- obchodné vzorky
- komponenty a príslušenstvo k rôznym strojárskym zariadeniam
- hotové výrobky menších rozmerov a hmotnosti

Tovar vylúčený z prepravy
- alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky
- peniaze, ceniny, umelecké diela, zlato...
- batožina bez sprievodu
- rastliny, semená
- živé zvieratá, kožušiny
- strelné zbrane
Zdroj: UPS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:47