StoryEditor

Ak človek potrebuje vyššiu sumu, vhodný je spotrebný úver

08.11.2004, 23:00

Pri spotrebnom úvere je výhodné najmä nižšie úročenie. A to nielen v porovnaní s ponukou splátkových spoločností či nebankových firiem, ale vo väčšine prípadov aj bankových kontokorentných úverov či kreditných kariet. Nevýhodou však môže byť vysoká minimálna suma pôžičiek, keď vo väčšine bánk sa ponuka začína až od 20-tisíc, resp. 50-tisíc korún. Aj keď sa podmienky poskytnutia spotrebných úverov v bankách zlepšujú, ich vybavenie môže trvať aj niekoľko dní a je spravidla administratívne náročnejšie ako pri nebankových spoločnostiach či firmách poskytujúcich splátkový predaj. Vyžadované doklady, potvrdenia či spôsoby zabezpečenia sa v jednotlivých bankách líšia.

Slovenská sporiteľňa
Spotrebné úvery poskytuje Slovenská sporiteľňa občanom Slovenskej republiky alebo cudzím štátnym príslušníkom s povolením na pobyt na území Slovenska. Žiadateľ pritom nemusí byť klientom banky. Stačí, ak si sporožírový účet založí až po schválení pôžičky. Podmienkou poskytnutia úveru je preukázanie schopnosti splácania úveru z pravidelného príjmu. Ak záujemca poukazuje mzdu na účet v Slovenskej sporiteľni minimálne 12 mesiacov, potvrdenie o príjme predložiť nemusí.
Úver klient môže získať aj bez zabezpečenia. V prípade, že si ho banka vyžiada, môže splácanie pôžičky garantovať ručiteľom, záložným právom na nehnuteľnosť či osobné motorové vozidlo (v prípade úveru na kúpu nového auta) alebo zabezpečovacím postúpením pohľadávky, likvidnými cennými papiermi, podielovými listami či odkupnou hodnotou životného poistenia. Akceptovateľná je aj kombinácia viacerých foriem ručenia. K žiadosti by mal klient predložiť aj vyhlásenie o výške záväzkov od ďalšieho dlžníka (manžela/manželky). Pri účelových spotrebných úveroch je potrebné banke priniesť aj doklady preukazujúce použitie pôžičky. Teda napr. faktúry, kúpne zmluvy, pokladničný blok a podobne.

Československá obchodná banka
Československá obchodná banka ponúka účelové spotrebné úvery na nákup alebo rekonštrukciu nehnuteľností či zaobstaranie pozemku, garáže alebo nových poistených automobilov do výšky 750-tisíc korún. Na stavbu a rekonštrukciu rekreačných zariadení, nákup spotrebného tovaru, ojazdených poistených áut a financovanie štúdia si klient môže požičať do 500-tisíc korún. Pritom účelové úvery do 400-tisíc korún banka poskytuje bez zabezpečenia. Pri bezúčelových spotrebných úveroch maximálne do 150-tisíc korún záujemca nepotrebuje zabezpečiť pôžičky v maximálnej výške 100-tisíc korún.
Žiadosť o úver môže podať každý občan Slovenskej republiky vo veku nad 18 rokov, pričom nemusí byť klientom ČSOB. Zamestnanec potrebuje potvrdenie o príjme za posledné tri mesiace, aktuálny výpis z účtu a dva doklady totožnosti. Od podnikateľa banka vyžaduje daňové priznanie, výkaz o majetku a záväzkoch, potvrdenie o neexistencii daňových nedoplatkov, výkaz o príjmoch a výdavkoch za posledný rok a živnostenský list. Špeciálna bezúčelová pôžička Multi úver musí byť založený nehnuteľnosťou.

OTP Banka Slovensko
K žiadosti o úver musí záujemca v OTP Banke Slovensko predložiť tri, resp. štyri základné druhy podkladov. V prvom rade ide o doklady totožnosti. Teda napríklad občiansky a vodičský preukaz. Ďalej potvrdenia preukazujúce jeho príjmy od zamestnávateľa alebo, v prípade podnikateľov, z daňového úradu. Dôležité sú aj doklady o zabezpečení úveru. V prípade ručiteľa je to napríklad potvrdenie o výške jeho príjmu. A ak ide o účelový úveru, tak by klient mal doložiť aj použitie čerpaných prostriedkov, pri spotrebnom úvere to môže byť napr. faktúra za kupované auto.
V OTP Banke je pôžičku do 100-tisíc korún potrebné zabezpečiť jedným ručiteľom. Pri výške úveru nad uvedenú sumu bude banka vyžadovať už dvoch. Pôžičku môže záujemca zabezpečiť aj finančne, napríklad vinkuláciou termínovaného vkladu alebo vkladnej knižky v OTP Banke Slovensko, či založením cenných papierov a nehnuteľného majetku. Ručenie nehnuteľnosťou banka vyžaduje pri úveroch od 500-tisíc do päť miliónov korún. OTP Banka dáva možnosť zabezpečenia pôžičky aj kombináciou jednotlivých ručení.
Ak ešte klient nemá v banke otvorený účet, po schválení pôžičky si musí zriadiť OTP Konto. Na to, aby so žiadosťou uspel, však musí mať trvalý pobyt na území SR a vek od 18 do 65 rokov.

Ľudová banka
Ľudová banka poskytuje spotrebný úver do 150-tisíc korún aj bez ručiteľa. Úver Partner slúži na nákup výrobkov a služieb spoločností, s ktorými má banka zmluvu o spolupráci. Ide o firmy Buderus, Ecora, Jopa, UniTeam, Veskom Slovakia a Wienerberger Slovenské tehelne. Účelovým úverom klient môže financovať napríklad bielu a čiernu techniku, vrátane telekomunikačnej a počítačovej techniky či nábytok, vrátane vstavaných skríň. Ďalej sanitárnu techniku, dlažby, stavebný materiál, záhradnú techniku, športové náradie a technické zariadenia. Ľudová banka ďalej poskytuje spotrebné úvery na kúpu auta, dovolenky, leteniek, liečebného a kozmetického úkonu či uhradenie študijného pobytu, školného, kurzu autoškoly alebo nákladov na pohreb.
Doklady, ktoré záujemca musí banke predložiť, sa líšia podľa toho, či ide o existujúceho alebo nového klienta Ľudovej banky. Zaváži aj výška a typ požadovanej pôžičky. Vo všeobecnosti by si však mal záujemca pripraviť doklady potvrdzujúce jeho schopnosť pôžičku splácať. Teda potvrdenie pravidelného mesačného príjmu, kópiu pracovnej zmluvy a pod. Ďalej potrebuje preukázať svoj vek, štátne občianstvo a trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Ak žiada o účelový spotrebný úver, musí predložiť aj potvrdenie o rezervácii tovaru alebo faktúru či kúpnu zmluvu.

UniBanka
Ani záujemca o úver v UniBanke nemusí byť v čase podania žiadosti jej klientom. V prípade schválenia pôžičky si však účet otvoriť musí. Úver môže zaručiť napríklad ručiteľom, ktorým môže byť aj manžel, resp. manželka. Druhý spôsob zabezpečenia je vkladovým produktom v UniBanke.
Klient potrebuje predložiť doklady potvrdzujúce jeho totožnosť, potvrdenie o príjme, resp. daňové priznanie a podklady preukazujúce pravidelnosť bezhotovostného pripisovania mesačného príjmu na účet v ktorejkoľvek banke. U nových klientov banka vyžaduje aj doklad preukazujúci trvalé bydlisko.
UniBanka ponúka účelové spotrebné úvery na kúpu tovarov a služieb, napr. na zaobstaranie nábytku, bielej a čiernej techniky, plastových okien, zateplenia fasád. V portfóliu má aj špeciálny úver na kúpu automobilu.

Poštová banka
Poštová banka žiadateľom poskytuje úvery bez ručiteľa do 50-tisíc korún. Do sumy 100-tisíc korún záujemca potrebuje jedného ručiteľa, nad 100-tisíc korún už dvoch. Žiadateľ pritom nemusí byť klientom banky, okrem prípadov, kedy žiada o pôžičku bez ručiteľa.
Úver dostane iba klient s trvalým príjmom zo závislej či z podnikateľskej činnosti alebo výsluhového dôchodku. Záujemca pritom musí byť v neprerušenom hlavnom pracovnom pomere u jedného zamestnávateľa minimálne šesť mesiacov alebo vykonávať podnikateľskú činnosť minimálne rok. Ak žiadateľ nie je klientom Poštovej banky, musí okrem dvoch dokladov totožnosti a potvrdení o výške príjmov predložiť aj výpis z osobného účtu alebo výplatné pásky.
Poštová banka ponúka účelové spotrebné úvery okrem iného na kúpu dovolenky, spotrebného tovaru či úhradu štúdia. Zároveň napríklad na zloženie členského podielu na družstevný byt, jeho úpravu a obnovu či obstaranie bytu do osobného vlastníctva alebo spoluvlastníctva.

HVB Bank Slovakia
V HVB Bank Slovakia môže požiadať o účelový spotrebný úver iba klient s minimálnym čistým mesačným príjmom 11-tisíc korún mimo Bratislavy a 13-tisíc korún v hlavnom meste. Minimálny príjem manželského páru by mal byť 25-tisíc korún v Bratislave a 20-tisíc na ostatnom území Slovenska. Výnimku z uvedenej podmienky majú vysokoškolsky vzdelaní ľudia do 30 rokov. Splatnosť úveru nesmie siahať do penzijného veku a žiadateľ musí byť v riadnom pracovnom pomere.
Poskytnutý úver môže klient zabezpečiť spoludlžníctvom manželky alebo manžela, zmenkou a zmenkovým vyhlásením klienta, spoludlžníka alebo ručiteľa na sumu úveru + 20 percent. Do úvahy prichádza aj ručenie treťou osobou či vinkulácia poistnej sumy z poistenia úverovej pohľadávky alebo životného poistenia vo výške poskytnutého úveru. V prípade kúpy automobilu môže ísť aj o zabezpečenie vinkuláciou havarijnej poistky.

Tatra banka
Ak je záujemca o bezúčelový úver bez zabezpečenia pri podávaní žiadosti už klientom Tatra banky a pravidelne poukazuje svoj príjem na účet najmenej šesť mesiacov, nemusí banke predložiť potvrdenie o príjme. Inak si musí pripraviť Potvrdenie o o výške príjmu zo závislej činnosti od zamestnávateľa, resp. Potvrdenie o výške príjmu z podnikateľskej činnosti alebo Potvrdenie o poberaní dávok dôchodkového zabezpečenia v prípade dôchodcu. Pri žiadosti o bezúčelovú pôžičku so zabezpečením klient preukazuje iba dostatočnú výšku zabezpečenia úveru. Banke teda nemusí predložiť potvrdenie o príjme.
Na vybavenie tzv. americkej hypotéky - bezúčelového úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou - bude žiadateľ potrebovať okrem potvrdenia o príjme aj znalecký posudok, list vlastníctva, titul nadobudnutia nehnuteľnosti, prípadne ďalšie doklady podľa viacerých kritérií, predmetu zabezpečenia a podobne.
V súčasnosti Tatra banka ponúka aj účelové spotrebné úvery na financovanie dodávky a montáže plastových systémov v spolupráci so zmluvnými partnermi Rehau, Incon, Stavmat, Kalypso a HSF (aj hliníkové systémy). Ďalej prostredníctvom spomínaných pôžičiek si môžu klienti zaobstarať aj kotly od spoločnosti Wiessman či kúpiť garáž od firmy Garáže.

VÚB Banka
Na získanie niektorého zo spotrebných úverov alebo flexipôžičky bude žiadateľ vo VÚB Banke potrebovať dva doklady totožnosti, teda občiansky preukaz a vodičský preukaz, pas alebo kartu poistenca. Ďalej by si mal pripraviť aj doklad potvrdzujúci jeho adresu. Teda napríklad SIPO, telefónny účet, faktúru za elektrinu alebo výpis z banky. Dôležitý je aj doklad o príjme v prípade zamestnanca a potvrdenie o daňovej povinnosti a daňovom priznaní za posledný rok, ak ide o podnikateľa. Pri flexipôžičke však stačí, ak klient predloží potvrdenie o príjme zo zamestnania až po jej schválení. V prípade účelového spotrebného úveru banka vyžaduje preukázanie použitia peňažných prostriedkov. Napríklad pri kúpe auta môže ísť o predloženie faktúry.
Pri každom type úveru je spôsob zabezpečenia rozdielny. V prípade flexipôžičky klient ručiteľa nepotrebuje. Za spotrebný úver Univerzal môže ručiť bianko zmenkou. Pri sume do 400-tisíc korún (vrátane) ručiteľa nepotrebuje. Nad uvedenú výšku bude potrebovať zabezpečenie jedným ručiteľom. Spotrebný úver s finančným ručením môže zabezpečiť peňažnými prostriedkami na účtoch, resp. vkladných knižkách VÚB Banky alebo podielovými listami VÚB Asset Managementu. Za spotrebný úver Start sa záujemca zaručuje bianko zmenkou. Tú bude potrebovať aj pri účelovom spotrebnom úvere na kúpu auta. Zároveň však banka vyžaduje aj zabezpečenie kupovaným autom, vinkuláciou havarijného poistenia a poistného plnenia pre prípad krádeže v prospech banky. Bianko zmenku klient potrebuje aj pri spotrebnom úvere na investíciu do nehnuteľnosti do 200-tisíc korún. Nad uvedenú sumu už musí pôžičku zaručiť vhodnou nehnuteľnosťou určenou na bývanie. V súčasnosti VÚB Banka poskytuje aj účelové spotrebné úvery na kúpu auta a investíciu do nehnuteľnosti.

Dexia banka Slovensko
O spotrebný úver v Dexia banke Slovensko môže požiadať každý občan Slovenska vo veku od 18 do 65 rokov, ktorý preukáže zdroj pravidelných príjmov. Pritom nemusí byť v čase žiadosti klientom banky. Ak spĺňa určité kritériá stanovené bankou, nemusí mať ručiteľa. Ďalšími prijateľnými formami zabezpečenia, okrem ručiteľa, sú hnuteľný a nehnuteľný majetok, bianko zmenka a peňažný vklad v Dexia banke. Od spôsobu zabezpečenia potom závisí napríklad aj maximálna lehota splácania. V prípade ručenia nehnuteľnosťou môže klient úver uhrádzať aj 15 rokov. Pri iných formách zabezpečenia je to do päť rokov.
Na vybavenie pôžičky záujemca v Dexia banke potrebuje hlavne občiansky preukaz, potvrdenie o výške príjmov. To však v niektorých prípadoch banka nevyžaduje, ak je žiadateľ už klientom Dexia banky. Ak nie je, mal by si pripraviť aj výpis z účtu vedenom v inej banke.
Okrem bezúčelového spotrebného úveru banka ponúka aj jeden účelový, a to na kúpu automobilu pod názvom Autoúver.

Istrobanka
Ak chce občan požiadať o pôžičku v Istrobanke, musí byť jej klientom. Teda musí mať u nej vedený bežný účet. Zároveň by mal splniť podmienky analýzy úverovej spôsobilosti podľa požiadaviek banky, preukázať schopnosť splácať úver v dohodnutých mesačných splátkach a v stanovenej lehote, spĺňať podmienky zabezpečenia úveru, ako aj ďalšie požiadavky stanovené obchodnými podmienkami pre poskytovanie spotrebných úverov. Istrobanka poskytuje spotrebný úver fyzickým osobám, občanom, vo veku od 18 rokov. Horná veková hranica je limitovaná dátumom vzniku nároku na starobný dôchodok.
Bezúčelový spotrebný Maxiúver Istrobanka ponúka bez ručiteľa s limitom 50-tisíc, 75-tisíc, 100-tisíc a 150-tisíc korún. Výška mesačnej splátky je fixná. Pri úveroch 50-tisíc a 75-tisíc si môže klient vybrať pravidelnú úhradu buď 1 999 korún alebo 2 999 korún mesačne. Pri vyššom úvere, 100-tisíc a 150-tisíc, predstavuje mesačná splátka iba hodnotu 2 999 korún.
Pri ostatných spotrebných úveroch Istrobanka prijíma zabezpečenie zmenkou a dohodou o zrážkach zo mzdy. Ručiť okrem ručiteľa alebo ručiteľov klient môže za osobitných podmienok aj spoludlžníkom, teda manželom alebo manželkou. Ako zábezpeku banka akceptuje aj nehnuteľný majetok klienta alebo tretej osoby.
Účelové spotrebné úvery Istrobanka poskytuje okrem iného na financovanie zariadenia bytu, kúpu spotrebného tovaru, počítača, odkúpenie bytu, vyrovnanie dedičských vzťahov, notárske poplatky, zaobstaranie športovej výstroje a dovolenky. Ďalej si prostredníctvom nich môže klient uhradiť rodinné udalosti (svadby, krstiny, pohreb), náklady na vzdelanie, splatenie dlhov či kúpu pozemku, ktorý priamo nesúvisí s bývaním, napríklad záhradu na chate.

Podmienky bánk pri poskytovaní spotrebných úveroch

Banka

Výška úveru Úročenie Splatnosť Poplatok za poskytnutie Správa účtu Predčasné splatenie

Slovenská sporiteľňa

od 50 000 Sk

od 8,10 %(1)

1 – 30 rokov (2)

2 % z objemu (3)

40 Sk/mes.

4 % z mimoriadnej splátky, min. 500 Sk

UniBanka

20 – 800 000 Sk (4)

8,95 – 11,50 %

1 – 5 rokov

1 % z objemu

30 Sk/mes.

5 % zo zostatku istiny (5)

HVB Bank Slovakia (účelový)

od 50 000 Sk

8,55 – 12,40 %

1 – 6 rokov

1 % z objemu, min. 1 000 Sk

0 Sk

3 % z predčasne splatenej časti, min. 1 500 Sk

HVB Bank Slovakia (bezúčelový)

50 – 300 000 Sk

8,55 – 12,90 %

1 – 4 roky

1 % z objemu, min. 1 000 Sk

0 Sk

3 % z predčasne splatenej časti, min. 1 500 Sk

Istrobanka (účelový na bývanie)

50 000 – 1 mil. Sk

10,00%

1 – 10 rokov

2 % z limitu

50 Sk/mes.

3 % zo zostatku, min. 1 000 Sk

Istrobanka (účelový)

50 – 400 000 Sk

10,75%

1 – 7 rokov

2 % z limitu

50 Sk/mes.

3 % zo zostatku, min. 1 000 Sk

Istrobanka (bezúčelový)

50 – 200 000 Sk

11,50%

1 – 5 rokov

2 % z limitu

50 Sk/mes.

3 % zo zostatku, min. 1 000 Sk

Istrobanka (Maxiúver)

50 – 150 000 Sk

12,00%

20 - 74 mes.

2 % z limitu

0 Sk

3 % zo zostatku, min. 1 000 Sk

OTP Banka Slovensko

20 – 500 000 Sk (6)

9,15 –12,15 % (7)

1 mes. – 5 rokov (8)

1 % zo sumy

30 Sk/mes.

2,5 % z mimoriadnej splátky

Dexia banka Slovensko

20 000 – 1 mil. Sk

6,50 – 13,90 %

do 5 rokov (9)

1 až 2 % z objemu (10)

30 Sk/mes.

3 % z predčasne splatenej sumy, min. 1 000 Sk

ČSOB (bezúčelový)

20 – 150 000 Sk

11,50 – 13,90 %

1 – 3 roky

1 % zo sumy, min. 500, max. 3 500 Sk

30 Sk/mes.

5 % z nesplatenej istiny, min. 1 000 Sk

ČSOB (účelový)

20 – 750 000 Sk

7,00 – 12,90 %

1 – 7 rokov

1 % zo sumy, min. 500, max. 3 500 Sk

30 Sk/mes.

5 % z nesplatenej istiny, min. 1 000 Sk

ČSOB (Multi úver - založený nehnuteľnosťou)

200 000 – 5 mil. Sk

6,00 – 8,15 %

3 – 20 rokov

1 % zo sumy, min. 500, max. 3 500 Sk

30 Sk/mes.

5 % z nesplatenej istiny, min. 1 000 Sk

ČSOB (Auto úver)

20 – 750 000 Sk

7,00 – 11,9 %

12 – 84 mes.

1 % zo sumy, min. 500, max. 3 500 Sk

30 Sk/mes.

5 % z nesplatenej istiny, min. 1 000 Sk

Poštová banka

10 – 500 000 Sk

od 7,50 %

do 5 rokov

1 % z objemu, min. 500 Sk

30 Sk/mes.

1 % zo zostatku úveru, min. 300 Sk

Tatra banka (bezúčelový nezabezpečený)

30 000 – 25 mil. Sk

7,00 – 14,90 %

1 mes. – 6 rokov

2 % z objemu

50 Sk/mes.

10 % z nesplatenej istiny

Tatra banka (bezúčelový zabezpečený)

30 000 – 25 mil. Sk

7,00 – 14,90 %

1 mes. – 6 rokov

1 % z objemu, min. 1 000 Sk

0 Sk

1 % z nesplatenej istiny

Tatra banka (bezúčelový zabezpečený nehnuteľnosťou)

150 000 – 5 mil. Sk

od 7,95 % (11)

1 – 20 rokov

0,8 % z objemu, min. 3 000 Sk(12)

69 Sk/mes.

4 % z nesplatenej istiny (13)

VÚB Banka (Flexipôžička)

20 – 150 000 Sk

9,30 – 16,10% (14)

12 – 60 mes.

750 Sk

40 Sk/mes.

5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk

VÚB Banka (spotrebný úver Univerzal)

150 – 750 000 Sk

od 9,90 %

12 – 60 mes.

2 % z objemu, min. 1 000 Sk

80 Sk/mes.

5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk

VÚB Banka (spotrebný úver s finančným ručením)

od 50 000 Sk 8,90% 12 – 60 mes. 2 % z objemu, min. 1 000 Sk 80 Sk/mes. 5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk
VÚB Banka (spotrebný úver Start) 20 – 100 000 Sk 9,90% 12 – 60 mes. (15) 2 % z objemu, min. 1 000 Sk 80 Sk/mes. 5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk

VÚB Banka (spotrebný úver na kúpu auta)

200 – 750 000 Sk 8,90% 12 – 60 mes. 2 % z objemu, min. 1 000 Sk 80 Sk/mes. 5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk

VÚB Banka (spotrebný úver na investíciu do nehnuteľnosti)

50 – 750 000 Sk 9,90% 12 – 120 mes. 2 % z objemu, min. 1 000 Sk 80 Sk/mes. 5 % z predčasne splatenej časti, min. 1 000 Sk

Ľudová banka (bezúčelový)

30 – 500 000 Sk 11,25 % (16) 6 – 60 mes. 1 % z objemu, min. 200 Sk 30 Sk/mes. 200 Sk

Ľudová banka (účelový a Partner)

30 – 500 000 Sk 10,25 % (16) 6 – 60 mes. 1 % z objemu, min. 200 Sk 30 Sk/mes. 200 Sk

Ľudová banka (pre štúdium na vysokej škole)

30 – 150 000 Sk 7,95 % (16) 12 - 144 mes. bezplatne 0 Sk 200 Sk
(1) Pri zabezpečení nehnuteľnosťou sa sadzba pohybuje od 6,30 %, (2) Pri kúpe ojazdeného auta je splatnosť 1 – 5 rokov, pri investíciách do nehnuteľnosti, úveroch bez udania účelu a pôžičkách na kúpu nového auta je splatnosť 1 – 10 rokov, úvery na investíciu do nehnuteľnosti zabezpečené nehnuteľnosťou určenou na bývanie je splatnosť 1 – 30 rokov, úvery pre mladých manželov sa splácajú 5 – 15 rokov, (3) Mladí manželia od 25 do 35 rokov pri úveroch na kúpu, výstavbu, rekonštrukciu, modernizáciu a zariadenie bytu bez poplatku, (4) Platí pre úver na kúpu automobilu, pri bezúčelových úveroch je maximálna výška 150 tis. Sk, na kúpu tovarov a služieb je maximálna pôžička 300 tis. Sk, najviac však 80 % z ceny tovaru, v prípade refundácie už zaplatených faktúr max. 150 tis. Sk a max. 50 % z ceny, (5) Ak klient zaplatí naraz splátku vyššiu ako štvornásobok štandardnej splátky, poplatok je 2 % z predčasne splatenej sumy, (6) Pri zabezpečení nehnuteľnosťou až do 5 mil. Sk, (7) Platí pre bezúčelový úver pre občanov, zabezpečenie záložným právom na nehnuteľnosť sadzbu znižuje na 8,00 – 10,00 %, pri spotrebných úveroch úveroch hypotekárneho typu bez preukazovania príjmu od 12,00 – 12,80 %, pre účelový spotrebný úver na financovanie investície do nehnuteľnosti zabezpečený nehnuteľnosťou 7,00 až 9,00 %, (8) V prípade úveroch založených nehnuteľnosťou môže byť splatnosť až 20 rokov, (9) Spodná hranica nie je stanovená, pri ručení nehnuteľnosťou je to do 15 rokov, (10) Závisí od výšky úveru, pri spotrebnom úvere na automobil je to 1,5 % z objemu, (11) Sadzba s fixáciou na 2, 5 alebo 10 rokov, (12) Platí sa aj poplatok za podanie žiadosti vo výške 3 000 Sk, (13) V prípade fixácie úrokovej sadzby sa platia 4 % z nesplatenej istiny krát počet dní do ukončenia fixácie deleno 365, (14) Nejde o úrokovú sadzbu, ale ročnú percentuálnu mieru nákladov, jej výška závisí od výšky pôžičky a doby splatnosti, (15) S možnosťou odkladu splátok istiny alebo postupného čerpania úveru s lehotou splatnosti až 96 mes., (16) Platí pri úveroch bez zabezpečenia alebo inom zabezpečení ako vkladovými produktami banky, pri zabezpečení vkladovými produktmi banky je sadzba 7,75 %.
Zdroj: jednotlivé banky (hn/vil)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 05:12