StoryEditor

Nitriansky kraj chce vstúpiť do únie pripravený

23.01.2003, 23:00
Ako by ste stručne zhodnotili prvý rok existencie Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) ?

- Uplynulý rok bol určitým medzníkom, v rámci ktorého sme položili základné piliere ďalšieho fungovania nášho samosprávneho kraja. V prvom rade sme museli vybudovať základné štruktúry NSK, ktoré sú podpornými mechanizmami funkčnosti zastupiteľstva. V súčasnosti je Úrad NSK z personálneho hľadiska dobudovaný na 90 percent. Máme 108 zamestnancov, pričom osem z nich pôsobí v okresných sídlach a zaoberajú sa najmä regionalistikou. Súbežne s týmito úlohami pred nami stála ďalšia dôležitá výzva, ktorou bol prechod kompetencií a s ním súvisiaceho majetku na regionálnu samosprávu. Jednou z najrozsiahlejších a najťažších úloh bol prechod kompetencií v oblasti školstva. Napriek mnohým problémom a komplikáciám sme celkovo prevzali 99 škôl a školských zariadení a 5 školských majetkov.

Aké úlohy stoja pred Úradom NSK v tomto roku?

- V tomto období preberáme kompetencie v oblasti zdravotníctva. V rámci nášho kraja sa to týka štyroch nemocníc II. typu, ktorých súhrnná zadlženosť predstavuje asi 720 mil. Sk. Celý samosprávny kraj má pritom na tento rok schválený rozpočet 998 mil. Sk. Nevyhnutnou podmienkou na funkčnosť týchto zariadení bude ich oddlženie zo strany štátu, ktoré má prebehnúť v dvoch fázach. Čaká nás tvrdý zápas o ekonomizáciu týchto zariadení. V prvom rade je to pasportizácia dubiózneho majetku, aby ešte viac nezaťažoval ekonomiku nemocníc. Reštriktívne opatrenia by sa podľa mňa nemali prenášať na pacienta, ale skôr by sa mala optimalizovať štruktúra existujúceho majetku. Napríklad nevyužité priestory chceme využiť efektívnejšie na rôzne formy platených služieb sociálnej starostlivosti. Dôležité je, aby existujúce budovy a ďalší majetok boli prospešne využité a aby si na seba zarobili. Toto sa týka aj iných oblastí, napríklad školských a kultúrnych zariadení. Podľa našich odhadov sa do roku 2010, najmä v malých samosprávnych celkoch, zníži prirodzený prírastok obyvateľstva o polovicu. Už dnes by sme sa preto mali zamýšľať nad efektívnym spôsobom využitia majetku, ktorý na nás, v rámci prechodu kompetencií prešiel. Uvedomujeme si, že roky 2003 a 2004 budú pre vyššie územné celky veľmi zložitým obdobím. Naďalej totiž naše financovanie bude prostredníctvom centralizovanej delimitačnej dotácie a vlastné zdroje príjmov budú stále obmedzené.

Rozvoj a efektívne fungovanie regiónov čoraz viac závisí od kvalitnej infraštruktúry. Ako je na tom Nitriansky samosprávny kraj?

- Uvedomujeme si, že pre prílev zahraničných investícií je dôležitá geografická poloha regiónu a kvalitná cestná sieť. V tomto smere je NSK vo výhodnom postavení, nakoľko je priamo napojený na diaľničnú sieť. Vytvára to základný predpoklad pre prílev priamych zahraničných investícií, rozvoj miestnej priemyselnej výroby, ale aj cestovného ruchu a cezhraničnej spolupráce. Po vstupe do EÚ sa chceme uchádzať o infraštruktúrne projekty, zamerané najmä na výstavbu cestnej siete. Predovšetkým pôjde o budovanie cestného obchvatu mesta Nitry. V spolupráci s VÚC Banská Bystrica a Košice máme záujem o veľký investičný projekt, ktorý má reálnu šancu získať finančné krytie z Kohézneho fondu Európskej únie. Naším zámerom je predložiť ho ako spoločný projekt, ktorý by riešil dopravnú infraštruktúru v hospodársky a sociálne najzanedbanejších oblastiach Slovenska. Projekt by mohol významne zlepšiť dostupnosť južných oblastí SR pre investície a ďalšie ekonomické aktivity.

Po vstupe SR do Európskej únie bude podstatná časť prostriedkov zo štrukturálnych fondov smerovať priamo do regiónov. Ako sa na tieto príležitosti pripravujete?

- Blížiaci sa vstup SR do EÚ je pre všetky samosprávne kraje veľmi závažnou výzvou a záleží len od nás, ako ju využijeme. V prípade, že v dostatočnom časovom predstihuje nevytvoríme všetky potrebné štruktúry a mechanizmy, môže sa stať, že časť disponibilných zdrojov zostane nevyužitých. Myslím si, že dokážeme pripraviť aj dostatočné množstvo kvalitných a životaschopných projektov. Obavy mám skôr z ich implementácie. Aj počas viacerých pracovných ciest vo Francúzsku a Španielsku som sa presvedčil, že najväčším problémom v tejto oblasti je finančná kontrola efektívneho využívania finančných zdrojov. Práve na tom mnohé regióny zlyhali. Musíme sa z týchto skúseností poučiť a v maximálnej miere sa snažiť vyvarovať chýb, ktoré by nám mohli zablokovať prístup k zdrojom z európskych fondov. Aj z tohto dôvodu sme koncom minulého roku iniciovali založenie Regionálnej rozvojovej agentúry (RRA), ktorá má zabezpečovať úlohy potrebné na integrované a efektívne využívanie prostriedkov určených na rozvoj regiónu. Hlavným cieľom RRA je aktivizovať ekonomický rozvoj NSK s inštitucionálnym prepojením verejnej správy, podnikateľskej sféry a tretieho sektora.

Agentúra sa vo svojej činnosti zameria hlavne na rozvoj regiónu v súlade s regionálnymi operačnými plánmi, vytváranie podmienok na investovanie z vnútorných a vonkajších zdrojov, podporovanie vstupu zahraničných investícií, ako aj organizovanie spolupráce so zahraničnými partnerskými organizáciami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:19