StoryEditor

Itinerár podielovými fondmi (10)

30.09.2002, 00:00
Kto má akcionárske práva v prípade akcií v majetku podielových fondov?
Odpovedá Vladimír Salkovič, člen Predstavenstva Prvá Penzijná, správ. spol.
- Akcionár, v našom prípade podielový fond, je oprávnený zúčastniť sa na každom mimoriadnom alebo riadnom valnom zhromaždení v zmysle Obchodného zákonníka. Podielový fond, ako akcionár, je oprávnený na valnom zhromaždení hlasovať, požadovať informácie a vysvetlenia týkajúce sa záležitostí spoločnosti, ktoré súvisia s predmetom rokovania valného zhromaždenia, a uplatňovať na ňom návrhy. Spôsob hlasovania určujú stanovy spoločnosti. Stanovy alebo osobitný zákon môžu obmedziť výkon hlasovacieho práva určením najvyššieho počtu hlasov jedného akcionára, alebo odstupňovaním počtu hlasov v závislosti od určitých menovitých hodnôt akcií. Podielový fond v zmysle zákona o kolektívnom investovaní nemá právnu subjektivitu. Správcovská spoločnosť zhromažďuje peňažné prostriedky na základe verejnej výzvy za účelom ich investovania do majetku presne vymedzeného zákonom a z takto zhromaždeného majetku vytvárať a spravovať podielové fondy. Keďže ho má v správe a podielový fond nemá právnu subjektivitu, správcovská spoločnosť koná za podielový fond, v konečnom dôsledku teda predstavenstvo spoločnosti. Predstavenstvo je štatutárnym orgánom spoločnosti, ktorý riadi činnosť spoločnosti a činnosť podielového fondu.
Na valných zhromaždeniach spoločností, ktoré má daný podielový fond vo svojom portfóliu, sa zúčastňuje oprávnená osoba, ktorú predstavuje člen predstavenstva správcovskej spoločnosti alebo osoba splnomocnená členmi predstavenstva správcovskej spoločnosti v zmysle Občianskeho zákonníka.
V žiadnom prípade sa nemôže stať, že podielový fond alebo podielové fondy v správe spoločnosti budú vlastniť celú akciovú spoločnosť. Na to existujú podľa zákona o kolektívnom investovaní presné pravidlá obmedzenia a rozloženia rizika, či už pre otvorený alebo uzavretý podielový fond, ktoré musí správca jednoznačne dodržiavať. Jedno z hlavných alebo základných kritérií rozloženia rizika hovorí, že správcovská spoločnosť musí zabezpečiť, aby v jej majetku a v majetku vo všetkých podielových fondoch, ktoré spravuje, nebolo viac ako 10 % súčtu menovitých hodnôt akcií vydaných jedným emitentom. Z toho vyplýva, že ak sa správca zamýšľa nad myšlienkou kúpy akcií tej-ktorej spoločnosti prostredníctvom trhu, môže podľa pravidiel kúpiť len 10 % zo základného imania spoločnosti. Jedno z ďalších pravidiel, ktoré správca musí dodržiavať hovorí, že hodnota cenných papierov rovnakého emitenta nesmie tvoriť viac ako 10 % hodnoty majetku v otvorenom podielovom fonde, resp. 20 % hodnoty majetku v uzavretom podielovom fonde.
Ako sa správajú investori pri medvedích a býčích trhoch?
Na otázku odpovedá Ingrid Melicherová, predsedníčka Predstavenstva Amslico AIG Funds
Pri býčích trhoch investori majú väčšiu dôveru v kapitálový trh a sú ochotní nakupovať cenné papiere za čoraz vyššie ceny. To vplýva na rast objemu obchodovania. Ak nastanú medvedie trhy, investori strácajú dôveru v kapitálový trh, snažia sa cenné papiere, ktoré držia, predať. Ponuka predaja cenných papierov neustále rastie, cena týchto cenných papierov klesá. Znižuje sa cena aj objem obchodov. Investori sa nesprávajú podľa trhu, investori trh tvoria. Investori do podielových fondov majú svoje riziko rozložené do širšieho portfólia, čím by sa trhové pohyby nemali premietať do pohybu cien podielových listov. Avšak závisí, kam investori investovali. Pri zásadných pohyboch trhu platia nasledovné základné pravidlá:
Pri medveďom trhu môže investor akceptovať maximálne stanovenú výšku straty, pokles hodnoty podielu fondu, a podielové listy pri dosiahnutí takejto úrovne predať. Druhou stratégiou pri tomto trhu je, keď investor verí stratégii fondu a pri poklese dokupuje rovnaký typ podielových listov. To má priaznivý vplyv na priemernú nákupnú cenu, čo sa prejaví vo zvýšenom výnose, ak sa trh cenných papierov zmení z medvedieho na býčí. Pri býčích trhoch investori zhodnocujú už nakúpené investície. Ak investor nakupuje na býčom trhu, zvyšuje si priemernú nákupnú cenu podielov a tým znižuje mieru zisku celej svojej investície. Investori na býčích trhoch musia byť pri ďalších investíciách rozvážni.
Na býčom trhu platí, že investor by mal investovať do oblasti s možnosťou ďalšieho rastu a nie do investícií, ktoré sa v danom okamihu nachádzajú na vrchole svojich cien. Takéto investície predstavujú vysoké riziko zo straty. Príkladom sú technologické akcie z roku 1999. Rozhodnutia našich portfóliových manažérov sa uskutočňujú na základe informácií z interných analýz a verejne dostupných zdrojov. Ako príklad môžeme uviesť postup pri výbere akcií: zameriame sa na potenciálny rast jednotlivých akcií aj jednotlivých sektorov. Sústreďujeme sa na veľké, nadnárodné spoločnosti, silne kapitalizované, s úlohou globálneho hráča. Tie majú širokú paletu produktov, čím sa znižuje riziko v portfóliu podielového fondu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:22