StoryEditor

Osobnosti vedy a techniky na Slovensku

27.03.2002, 23:00

Slovenskí vzdelanci - Doctissimi Slovaciae III, to je názov v poradí už tretej výstavy, na ktorej Univerzitná knižnica v Bratislave vo svojej výstavnej sieni Ľudovíta Štúra prezentuje dokumenty o významných slovenských vzdelancoch dvadsiateho storočia .V tradícii predstavovania našich tvorivých osobností v roku 60. výročia založenia Slovenskej akadémie vied a umení, predchodkyne dnešnej SAV, sa možno zoznámiť s dielom šiestich akademikov - hydrológa a vodohospodára prof. Ing. Ota Duba, vedca a pedagóga v oblasti teoretickej a experimentálnej elektrotechniky prof. Ing. Oldricha Bendu, vedca a pedagóga vo fyzikálno-chemických vedách prof. RNDr. Dionýza Ilkoviča, zakladateľa nového smeru vo fyziológii prof. MUDr. Juraja Antala, fyziológa a histológa prof. MUDr. Ivana Staneka, parazitológa prof. MUDr. Jána Hovorku a zakladateľa modernej slovenskej historiografie prof. PhDr. Daniela Rapanta. Sú tu aj dokumenty o práci etnologičky do. PhDr. Emílie Horváthovej a filozofa prof. PhDr. Svätopluka Štúra.
Vedcov a vynálezov zo Slovenska bez ohľadu na národnosť, ktorých dielo sa stalo súčasťou európskej i svetovej vedy a techniky 19. a 20. storočia, pričom niektorí z nich si museli hľadať uplatnenie aj v blízkej či vzdialenej cudzine približuje aj výstava v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Prezentuje 49 osobností, medzi ktorými je Jozef Maximilán Petzval, ktorý novou konštrukciou objektívu významne ovplyvnil vývoj fotografickej techniky, vynálezca dynama Štefan Anián Jedlík, astronóm Maximilán Hell či Milan Rastislav Štefánik, košický rodák Vojtech Gerster, ktorý ako prvý navrhol projekt Panamského a Korintského prieplavu, otec parných turbín Aurel Stodola, Jozef Murgaš so svojím bezdrôtovým telegrafom a Štefan Banič s patentom na padák špeciálnej konštrukcie. Je tu zastúpená aj Ľudmila Pajdušáková a Ľubor Kresák, ktorí prispeli k poznatkom svetovej astronómie, či zakladateľ onkologického výskumu a onkovirológie na Slovensku Viliam Thurzo, objaviteľ nádorotvorného vírusu B77.
Výstava je rozdelená do piatich tematických celkov a sú na nej aj historicky vzácne exponáty zo zbierkového fondu Slovenského technického múzea, napríklad originály Petzvalových fotoobjektívov, faksimile Murgašových a Baničových patentových listín, prvé experimentálne filmové kamery a obrazovky vyrobené na Slovensku, zariadenia strojov v modeloch, bohatá fotodokumentácia a biografia osobností, i tabuľa predstavujúca inštitucionálny vývoj vedy a techniky na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:01