StoryEditor

Renault, ktorý sa stal pojmom

14.11.2004, 23:00

Milión predaných áut Renault Espace. Taká je súčasnosť, keď tento priekopnícky model oslavuje svoje dvadsiate narodeniny. A to vo veľkom štýle, lebo milión vyrobených kusov predstavuje štyri úspešné generácie!
Veľká francúzska revolúcia
Keď v roku 1984 Renault a Matra predstavili svoj prvý Espace (francúzsky výraz pre "priestor"), odborníci ho označili za odvážny a výstredný koncept. Niet sa čo čudovať -- nikto predtým podobný model nevidel. Auto sa však stalo hitom a hoci počet rivalov neustále rástol, Espace zostáva dlhodobým lídrom v segmente jednopriestorových vozidiel (MPV) na európskom trhu. Revolučný koncept firma Renault systematicky zlepšuje, takže Espace rozhodujúcou mierou udáva tón v tomto segmente.

Výmysly Philippa Guédona
Ak načrieme do histórie, zistíme, že úspešné verejné skúšky na uvádzací prototyp (P16) sa uskutočnili koncom novembra 1979. Avšak Espace v tej podobe, v akej ho poznáme od prvej generácie, predstavili až 15. decembra 1982. Bol to výsledok spoločnej práce firiem Matra a Renault na druhom prototype nazvanom P23. Philippe Guédon (momentálne šéf automobilky Matra) vypracoval projekt vzniku triedy MPV. Tá sa ideálne zhodovala s plánmi Renault na tzv. grand-touring saloon, inšpirovaný americkou karosériou typu van. Hlavným zadaním bolo: neprerušovaná rovná podlaha na zlepšenie mobility medzi prednou a zadnou časťou interiéru, päť alebo sedem samostatných sedadiel (vrátane dvoch predných otáčacích) a karoséria vyrobená z kompozitného materiálu, čo malo výrazne znížiť hmotnosť automobilu.

Štyri generácie noviniek
Renault Espace štvrtej generácie (postupne ich výrobca uviedol na trh v rokoch 1984 -- 1991 -- 1996 -- 2002) sa vyznačuje unikátnymi parametrami: šesťvalcový benzínový motor má objem 3,5 litra a výkon 245 k, dieselový trojliter dCi disponuje výkonom 180 k. Vyrábajú ho v závode v Sandouville spoločne s modelmi Vel Satis a Laguna. Renault tak umne využíva všetky výhody priemyselnej synergie na spoločnej platforme automobilov vyššej triedy. Zo širokej škály zdokonalených bezpečnostných prvkov upozorňujeme napríklad na sedadlá so zabudovanými bezpečnostnými pásmi na všetkých miestach v druhom a treťom rade.
Renault vytvoril svojím modelom Espace úplne nový koncept, ktorý úspešne nasledovali aj ďalšie vozidlá tejto značky -- Twingo v roku 1992, Scénic v roku 1996 a Modus v roku 2004. Všetky dnes patria v západnej Európe k lídrom vo svojom segmente.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:24