StoryEditor

Nový pán Euro

22.09.2004, 00:00
Ministri financií eurozóny vymenovali luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera za prvého pána Euro.

Ministri financií eurozóny vymenovali luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera za prvého pána Euro. Jeho post má dať 12 krajinám, ktoré prijali spoločnú euromenu, silnejší hlas. Vymenovanie bolo oznámené po pravidelnom stretnutí ministrov, ktoré sa uskutočnilo 10. septembra v Haagu. Euroskupina sa stretáva vždy pred spoločným rokovaním ministrov financií všetkých členských krajín EÚ -- Rada ECOFIN. Nemôže prijímať oficiálne rozhodnutia, ale ministri dvanástich krajín tu často dohodnú svoj ďalší postup. Krajiny eurozóny by od budúceho roka mali okrem iného odsúhlasiť svoje prognózy hospodárskeho rastu a predpoklady vývoja výmenných kurzov.
Podľa Junckera rozpočtové plány, ktoré sa budú vypracúvať na základe spoločných údajov, by mali zabrániť tomu, aby vlády predkladali príliš optimistické prognózy. Juncker bude spojovníkom medzi eurozónou a Európskou centrálnou bankou a bude predsedať každomesačným stretnutiam skupiny. Záujmy eurozóny bude reprezentovať aj na medzinárodných stretnutiach, napríklad aj na rokovaniach G8. Juncker si dal záväzok, že sa pokúsi zlepšiť poškodený imidž ekonomickej koordinácie medzi súčasnými dvanástimi členmi bloku. Do funkcie oficiálne nastúpi 1. januára a ostane v nej dva roky.
S vytvorením tohto postu počíta aj európska ústavná zmluva. Šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet 11. septembra povedal, že napriek vymenovaniu Junckera ako politickej tváre spoločnej meny je pánom Euro stále on. "Európska centrálna banka je zodpovedná za euro, a Juncker (bude) zodpovedný za predsedníctvo euroskupiny, čo je zhromaždenie ministrov," povedal Trichet.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:26