StoryEditor

Týždeň pred televízorom

30.04.2004, 00:00

Piatok 30. apríla
19.55, Prima: Vták na drôte
Americká akčná komédia režiséra Johna Badhama z roku 1990, s Melom Gibsonom a Goldie Hawnovou v hlavných úlohách, o chlapíkovi, ktorý sa dostal kvôli svedectvu do programu na ochranu svedkov, len ho akosi nemá kto chrániť. Nie celkom docenená akčná zábava s famóznou finálnou scénou odohrávajúcou sa v zoo.
20.00, Jednotka: Lužinova obrana
Britsko-francúzska dráma s romantickými prvkami, nakrútená v roku 2000, o romantických, psychických i hráčskych pletkách geniálneho šachistu. Zo sivého priemeru životopisných filmov o výnimočných ľuďoch film pozdvihli vynikajúce herecké výkony Johna Turturra a Emily Watsonovej.
0.35, Joj: Krvavý kúpeľ
Jedna z vydarenejších amerických odpovedí na talianske gore horory, nakrútená v roku 1999 režisérom Danielom Liatowischom. Námet filmu má niekoľko hororových klišé (dom -- väzenie, psychopat, sledovanie kamerami, trauma a tajomstvo minulosti), ale ich spracovanie by nemuselo zaujať len milovníkov žánru. Netuším, do akej miery bude film cenzurovaný, ak však nemáte radi simulovanú brutalitu toho najťažšieho kalibru, radšej sa nedívajte.

Sobota 1. mája
21.50, Markíza: Hra
Výborný americký triler režiséra Davida Finchera, nakrútený v roku 1997 s Michaelom Douglasom a Seanom Pennom v hlavných úlohách, o kolosálnej mystifikácii, ktorá vďaka psychickému teroru dokáže vrátiť zmysel života. Vlastne nie zmysel, ale čosi, čo človeku, ktorý mal všetko a všetko stratil, ukáže, že rozčarovanie a nuda sú len stav mysle.
0.05, ČT 1: Rozstrel
Novozélandská čierna, až morbídna komédia, nakrútená v roku 2000 režisérom Hamishom Rothwellom, svojou poetikou blízka gangsterským Guya Ritchieho Zbaľ prachy a vypadni a Podfuck. Traja hráči biliardu sa ponevierajú veľkomestským podsvetím a neochvejne mieria do veľkého ilegálneho turnaja, kde pochopia, že nie len oni dokážu vyhrávať nefér.

Nedeľa 2. mája
13.30, Jednotka: Lásky jednej plavovlásky
Nežná dievčina z internátu hľadá muža svojich snov v klasike československej Novej vlny. Slávna lyrická komédia nemenej slávneho režiséra Miloša Formana, nakrútená v roku 1965 s Janou Brejchovou a Vladimírom Menšíkom v hlavných úlohách.
21.50, Prima: Krstný otec III. 1/2
Vlastne som ani neočakával, že keď nejaký barbar rozstrihne jednotku a dvojku, trojka pôjde celá naraz, ale zamrzí to aj tak. Famózna Coppolova mafiánska sága rodu Corleonovcov sa završuje, nenechajte si ju ujsť.

Pondelok 3. mája
14.35, Dvojka: Osobne a neosobne John Cage v Bratislave
Svetoznámy experimentálny hudobník v kontextoch nášho hlavného mesta v publicistickom programe, ktorý by mohol zaujať nielen znalcov.
23.05, ČT 2: Main Street Jazz 90 2/2
Druhá časť spoločného koncertu džezových velikánov Clarka Terryho, Lewa Babackina, Nata Adderleyho, Johnyho Friga a ďalších, ale to už viete z minulého týždňa, a ak ste sa dívali, iste vám uvedenie tohto programu netreba pripomínať. Ak vám však prvá časť unikla, máte jedinečnú šancu vychutnať si vrcholný džez aspoň v bezprostrednom pokračovaní.

Utorok 4. mája
20.00, ČT 1: Ja a pani Jonesová
Milá britská romantická komédia nakrútená v roku 2002 režisérkou Catherine Morsheadovou o bulvárnej novinárke najhrubšieho zrna, ktorá naháňa strach celebritám všetkých kalibrov. Momentálne sa sústreďuje na samotnú britskú premiérku a vzhľadom na to, že táto bulvárna novinárka je vlastne muž, romantické vzplanutie je len otázkou času.
22.45, Dvojka: Titus
Taliansko-americká historická dráma režisérky a scenáristky Julie Taymorovej, nakrútená v roku 1999 s Anthonym Hopkinsom a Jessicou Langeovou v hlavných úlohách. Avantgardná, netradičná, výtvarne veľmi zaujímavo riešená adaptácia divadelnej hry klasika najklasickejšieho Williama Shakespeara Titus Andronikus, ktorá zaujme predovšetkým svojím experimentálnym spracovaním.

Streda 5. mája
21.20, ČT 1: Osudové opojenie Františka Vláčila
Dokument o jednom z najvýznamnejších českých filmových režisérov. Markéta Lazarová, Údolie včiel, Adelheid, Holubica, to je len zopár diel z filmografie majstra, o ktorom zvlášť platí -- čo film, to skvost.

Štvrtok 6. mája
20.00, Jednotka: Svet duchov
Vynikajúca americká nezávislá tragikomédia z roku 2000 režiséra Terryho Zwigoffa, nakrútená podľa undergroundového komixu Daniela Clowesa, ktorý je aj autorom filmového scenára s Thorou Birchovou, Scarlett Johanssonovou a Stevom Buscemim v hlavných úlohách. Bezprostredne po skončení strednej školy sa dve tínedžerky pokúšajú nájsť svoje miesto v živote, len sa zdá, že už je obsadené.
23.15, Markíza: Hackeri
Americký pokus o "kybernetický" triler, nakrútený v roku 1995 režisérom Iainom Softleyom v súlade s naivnou predstavou, že byť hackerom znamená byť štýlovo oblečený v "šik" kostýmčeku a nájsť na klávesnici enter. Film je unikátnou príležitosťou vidieť "hrať" Angelinu Jolieovú ešte predtým, ako sa stala filmovou superstar.
23.20, ČT 1: Obyčajní ľudia
Americká filmová dráma nakrútená v roku 1980 režisérom a hercom Robertom Redfordom s Donaldom Sutherlandom, Mary Tyler Moorovou a Timothym Huttonom v titulných úlohách otca, matky a dospievajúceho syna v defektnej rodine, kde to zvonku vyzerá harmonicky, ale pod povrchom čosi riadne škrípe. Redfordov režisérsky debut ocenený štyrmi Oscarmi®.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:28