StoryEditor

On-line bankovníctvo je najvyužívanejšou službou e-bankingu

14.10.2003, 00:00
Ak človek využíva internet banking, vzdialenosť jeho banky je aj v zahraničí rovnaká ako najbližšie miesto pripojenia na celosvetovú sieť. Na vykonávanie transakcií totiž klient potrebuje iba osobný počítač s pripojením na internet.

Podľa počtu klientov ide na Slovensku v súčasnosti o najpoužívanejšiu formu elektronického bankovníctva. Využívajú ju najmä malí a strední podnikatelia i fyzické osoby. Ide predovšetkým o mladšiu generáciu z miest s vyšším vzdelaním, ktorí bežne pracujú s internetom, napríklad v zamestnaní.

Ako to funguje
O zriadenie služby internet banking môžu požiadať klienti bánk, ktorí vlastnia bežný účet. Napriek tomu, že po aktivácii internet bankingu sa človek už pre bežné transakcie v banke nemusí ukázať, prvej návšteve sa nevyhne. Musí totiž podpísať zmluvu o poskytovaní elektronických služieb, pričom získa aj prihlasovacie meno a heslo. Prípadne aj iné bezpečnostné predmety ako GRID kartu alebo elektronický kľúč.
Možnosť zriadenia účtu aj internet bankingu priamo cez celosvetovú sieť v súčasnosti na Slovensku ponúka iba banka Eliot. Ide o finančnú inštitúciu, ktorá existuje len vo virtuálnom priestore počítačovej siete. Eliot je internetovým projektom Tatra banky.
Po aktivácii prihlasovacieho mena a hesla stačí, ak klient prostredníctvom prehliadača Internet Explorer alebo Netscape Navigator navštívi webovú stránku svojej banky. Po prihlásení sa prostredníctvom elektronického formulára už potom môže zisťovať zostatok na účte či predošlé obraty, zadávať príkazy na úhradu, inkaso, menovú konverziu a pod.

Koľko to stojí
Bežné transakcie vykonané prostredníctvom internet bankingu sú lacnejšie ako tie, ktoré klient zadáva v pobočke. Dokonca v niektorých prípadoch až o vyše 60 percent. Banka totiž má s elektronickými transakciami nižšie náklady. Samotné zriadenie internet bankingu ponúkajú slovenské banky bezplatne, prípadne v rámci úhrad za vedenie účtu. Človek by mal rátať s poplatkami za bezpečnostné predmety, ktoré ho budú v on-line styku s bankou identifikovať. V Slovenskej sporiteľni si napríklad musí vybrať buď GRID kartu za 50 korún alebo elektronický kľúč za 2 500 korún. Za prevádzku služby zákazník opäť spravidla neplatí. Ak si však klient zriadi internet banking vo VÚB Banke mimo balíka služieb, uhrádza 15 korún mesačne. Bezplatné nie je vždy ani zrušenie internet bankingu. Za takýto úkon si VÚB Banka účtuje 100 korún.
Popri poplatkoch za aktiváciu, prevádzku, transakcie a zrušenie služby internet bankingu by mal klient rátať aj s nákladmi za pripojenie na internet.

Bezpečnosť
Všetky banky pri internet bankingu s klientom komunikujú šifrovane, prostredníctvom bezpečnostného SSL protokolu, aby sa k obsahu posielaných dát nedostali počítačoví piráti či hackeri. Či je stránka naozaj zakódovaná klient zistí podľa toho, či sa mu v dolnej časti okna zobrazí žltá visutá zámka.
Napriek šifrovaniu odborníci používateľov internet bankingu upozorňujú, aby na počítači, z ktorého s bankou komunikujú, nespúšťali neznáme programy, neotvárali podozrivú elektronickú poštu, prípadne nenavštevovali internetové stránky pochybného pôvodu. Nebezpečné môže byť aj využívanie on-line služieb na verejných počítačoch v internetových kluboch a kaviarňach. Počítačové vírusy totiž dokážu odchytiť zadávané údaje, ktoré klient odosiela do banky ešte v jeho vlastnom počítači, vrátane prístupového mena a hesla. A potom ich sprístupniť cez internet nepovolaným osobám.
Banka pritom neručí za škody, ktoré majiteľovi účtu vzniknú poruchou jeho technického zariadenia, prípadne chybou prevádzkovateľa komunikačných technológií. Rovnako si klient musí dávať pozor na svoje identifikačné údaje. Za ich zneužitie pri strate alebo ukradnutí banka záruku nepreberá.
Vyššiu bezpečnosť pri transakciách, ako len prihlasovacie meno a heslo, ponúkajú napríklad GRID karty, bezpečnostné elektronické kľúče či identifikačné kalkulátory. Ich ceny sa môžu pohybovať v tisíckach korún. Čím lepšie zabezpečenie si klient vyberie, tým vyšší limit na denné transakcie mu banka povolí.

01 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČR: Pripojila sa k programu EÚ na podporu neziskového sektora 02 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BEH NA LYŽIACH: Slovenskí reprezentanti už v Kirune 03 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČR: EP otvorí informačnú kanceláriu v Prahe 04 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FUTBAL: J. Chovanec rokoval s prezidentom Spartaka Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:28