StoryEditor

Jedenásty Art Film potrvá až do soboty

24.06.2003, 00:00
Medzinárodný festival filmového umenia Art Film má už sa sebou svoju prvú časť, tradičný Herecký víkend na jeho úvod poctili svojou prítomnosťou Pavol Mikulík, Milan Markovič, Mária Chalupová, Ján Mistrík, Táňa Puhofová, Milka Zimková a ďalší. Piatkovému otvoreniu festivalu predchádzala vernisáž jedinečnej výstavy fotografií a kresieb Federica Felliniho v priestoroch Slovenských liečebných kúpeľov Diana, kde budú prístupné do konca týždňa.

Hosťami prehliadky na počesť Federica Felliniho, ktorej súčasťou je aj svetová premiéra takmer dvojhodinového dokumentu o jeho živote a diele, sú viacerí spolupracovníci génia svetovej kinematografie. Ďalšiu výstavu svojich fotografií v sobotu predpoludním sprístupnil arménsky filmár Don Askarian a v nedeľu popoludní sa uskutočnila vernisáž fotografií Ctibora Bachratého z predchádzajúcich ročníkov Art Filmu vo festivalovom hoteli Flóra.
V sobotu na Art Filme udelili slovenské národné filmové ceny Igricov. Za hranú filmovú tvorbu pre kiná ju dostal Juraj Nvota za réžiu svojho filmového debutu Kruté radosti, za televíznu a dramatickú tvorbu Laura Siváková za autorské uchopenie komornej témy vo filme Quartétto, Pavol Mikulík dostal cenu za zrelý herecký výkon, keď stvárnil postavu Jaspera vo filme Na konci hry, za animovanú tvorbu si cenu odniesla Katarína Kerekesová za priekopnícke dielo v slovenskom animovanom filme Pôvod sveta, za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu získal cenu Róbert Kirchhoff za objavné uchopenie kontroverznej témy v dokumente Hej, Slováci.
"Scenárista je prvý, kto stojí pri filmovom projekte a v prípade úspechu filmu je zároveň prvý, na ktorého sa zabudne," povedal v nedeľu večer predseda festivalovej poroty Alexander Adabašjan, mimochodom scenárista Nikitu Michalkova. Za prítomnosti ministra kultúry Rudolfa Chmela, francúzskeho spisovateľa a filmára Alaina Robbeho-Grilleta, českého režiséra Jiřího Menzla a mnohých slovenských filmárov vyhlásili Ceny Tibora Vichtu - výsledky prvého ročníka súťaže mladých scenáristov, ktoré boli rozdelené do troch kategórií. Za hraný film si ju odniesla Zuzana Liová za scenár pre celovečerný hraný film s názvom Tajomstvo. V kategórii Dokumentárny film udelila porota cenu Markovi Škopovi za scenár Iné svety. V poslednej kategórii - Animovaný film, zvíťazil scenár Patrika Pašša s názvom V poli.
V nedeľu popoludní prevzal cenu Hercova misia a na Most slávy plaketu so svojím menom vlastnoručne pripevnil maďarský herec Gyorgy Cserhalmi, nasledovať ho v tomto ročníku ešte budú Jiřina Bohdalová, Jerzy Stuhr a Klaus Maria Brandauer. V hlavnej súťažnej sekcii festivalu Art Fiction je desať filmov nielen z Európy, ale aj Brazílie, Indie a zo Sýrie. Animované, dokumentárne aj hrané filmy uvádza druhá súťažná sekcia Artefakty a sekcia študentských filmov On the road, ktorá je najrozsiahlejšia na festivale. Ďalšie sekcie predstavujú domáce novinky, filmy strednej a východnej Európy, britské, švajčiarske a arménske filmy. Viac informácií nájdete na stránke www.artfilm.sk.

Herecká autogramiáda 11. ročníku festivalu Art Film v Trenčianskych Tepliciach sa uskutočnila 21. júna 2003. Na snímke , 22. júna 2003


menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:40