StoryEditor

Editorial

03.11.2003, 23:00

Vo chvíli, kedy píšem tieto riadky, je za oknom skutočná sychravá jeseň. Dážď, vietor, hmla, čo vo väčšine z nás vyvoláva viac ako depresívne stavy. Preto sa snažím spomínať na tohtočné horúce leto. Ale napriek tomu Vianoce pomaly klopú na dvere. Veď vo všetkých veľkých supermarketoch sú už prípravy na ne v plnom prúde. A to mi opäť pripomenie, že je to obdobie "nádherného" naberania na váhe a minimálneho pohybu.
V súvislosti s nadváhou ma zaujala správa Svetovej zdravotníckej organizácie, v ktorej sa uvádza, že obezita a nadváha "vládne" najmä v Spojených štátoch amerických. Ale zarážajúcejšie je, že práve Američania svojimi financiami podporujú farmaceutické firmy propagujúce zaručené tipy na schudnutie. Predsa normálne uvažujúci človek nemôže veriť tomu, že ak si nalepí náplasť alebo zje nejaké tabletky, tak schudne. V tomto smere som dostatočne poučená, pretože moja dcéra, ktorá sa pravidelným pohybom "živí", tvrdí, že bez aktívneho pohybu a silnej vôle to nejde. A o tom, že s nadváhou prichádzajú aj problémy s kĺbmi, vie väčšina z nás až vtedy, keď pocítime prvé bolesti. Možno ešte platí heslo učiť sa, učiť sa, ale možno by bolo treba začať s novým: nielen učiť sa, ale učenie kombinovať aj s pohybom. Skúste napriek jesennému počasiu ísť do zamestnania pešo. Verte tomu, že dvadsaťminútová alebo aj dlhšia prechádzka pomôže nielen vašim kĺbom, ale aj novým nápadom. Stále si myslím, že vždy je lepšia prevencia, ako zaťažovať naše "zaťažené" zdravotníctvo. Heslo: V zdravom tele zdravý duch, je nesmrteľné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:30