StoryEditor

Ochrana pred kalamitou

03.04.2003, 00:00

Trávnik v našej záhradke si cez zimu pod snehom oddýchol. A keď sme po ňom pri dennom oteplení nechodili a nezanechali šľapaje, hlboko zaborené do zeminy, určite na jar naše oko poteší zeleným kobercom. Medzitým nám príroda poskytla príležitosť na prerezávanie okrasných drevín, ktoré sa odporúča robiť v priaznivejšom počasí, keď vonkajšia teplota neklesne pod nulu. Prerezávame len tie, ktoré majú kvety na silných letorastoch (hortenzie, ríbezle...), pričom môžeme presvetliť aj veľmi husté kríky a prestarnuté dreviny.
Z ovocných stromov v chladných dňoch odstraňujeme chorobami napadnuté časti a larvy, viditeľné voľným okom. Ak sú stromy celé napadnuté drevokaznými hubami alebo chátrajú, radšej ich odstránime, aby v lete neznehodnocovali záhradu. Len čo začne byť počasie priaznivejšie, stromy môžeme ošetriť i chemicky, postrekom. Skorším ošetrením stromov s jadrovými plodmi zlikvidujeme i lokálne rozšírených škodcov. Postrek je najlepšie robiť v bezveternom počasí, keď teploty vystúpia nad 10 °C.
Neodporúča sa robiť postrek vtedy, ak na druhý deň môžeme očakávať ranné mrazy, lebo by sa mohla znížiť odolnosť stromov voči mrazu. Ak urobíme ochranné opatrenia včas a kvalitne, s veľkou pravdepodobnosťou zabránime škodcom, aby spôsobili v našej záhradke kalamitu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:42