StoryEditor

Nikotín škodí, ale aj upokojuje

05.09.2003, 00:00
O škodlivosti fajčenia vie už dnes aj malé dieťa. A napriek tomu je pre mnohých z nás ťažké s ním skoncovať. Tabakový dym obsahuje niekoľko tisíc látok. Hlavnú zodpovednosť za vznik návyku má však nikotín.
Jeho povzbudzujúci, ale aj upokojujúci pocit určuje nervový systém. Preto ak chcete prestať s fajčením, musíte v prvom rade zmeniť svoj postoj k životu. Aspoň na začiatku sa vyhýbajte situáciám, pri ktorých by ste mali príležitosť si zapáliť cigaretu. Fajčiarovi, ktorý nevie prestať zo dňa na deň, ale predsa len by chcel prestať, môžu poslúžiť niektoré pomôcky. Jednou z možností je klasická liečba nikotínom. Ten je voľne predajný v lekárňach vo forme žuvačiek, náplastí alebo inhalátoru. Zdravý rozum mám hovorí, že samotný nikotín je vždy výrazne bezpečnejší, než nikotín s prímesou niekoľkých tisíc chemikálií v cigarete. Nikotínové náplaste si môžete kúpiť v lekárni bez predpisu s rôzne silným účinkom podľa závislosti od doterajšej konzumácie cigariet. Používajú sa určitý čas, v ktorom sa postupne nikotín v tele znižuje, až kým si organizmus neodvykne celkom. Nikotínové žuvačky zasa pomôžu preklenúť aj dlhšiu prestávku vo fajčení.

Vitamín B
Fajčiari majú celkom iný vzťah k jedlu, a preto im v tele chýbajú často aj životne dôležité látky.
Fajčenie odčerpáva z tela vitamíny skupiny B, pretože zvyšuje zaťaženie pečene a tým aj schopnosť odfiltrovávať z tele toxíny. Vitamín B 12 sa využíva na detoxikáciu kyanidu prítomného v cigaretovom dyme. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú vo vnútornostiach, obilninách, chudom mäse a rybách. Súčasné výskumy dokázali, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v olejnatých rybách, kôrovcoch a mäkkýšoch, môže u fajčiarov znižovať riziko ochorenia pľúc.

Strava pre tých, čo chcú prestať fajčiť
Mnohí fajčiari majú obavy, že ak prestanú fajčiť, budú priberať. Skúste, hneď ako prestanete fajčiť, znížiť príjem mastnej stravy. Mastné jedlo nahraďte sacharidmi, ako sú cestoviny a zemiaky. Keď prestávame fajčiť, môže sa túžba po nikotíne znížiť, ak poklesne miera vylučovania nikotínu obličkami. To možno dosiahnuť pri zásaditej reakcii moču. Musíme preto v strave zvýšiť množstvo zásadotvorných potravín a znížiť množstvo potravín kyselinotvorných. Na niekoľko dní obmedzte príjem bielkovín (mäso, ryby, vajcia a väčšinu obilnín), ponechajte iba bielkoviny z mlieka a mliečnych výrobkov, pretože majú vysoký obsah vápnika, a ten má zásadotvorný účinok. Zároveň zvýšte príjem potravín bohatých na draslík a horčík, ktoré sú alkalické (ovocie a zelenina). Úspech nemožno zaručiť pre každého, ale väčšina ľudí zistí, že im pomáha.

Viete koľko chémie vyfajčíte?
Čo obsahuje jedna cigareta:
Oxid uholnatý 10 - 23 miligramov
Nikotín 1 - 2,2 miligramov
Acetaldehyd 0,5 - 1,2 mikrogramov
Acetón 100 - 250 mikrogramov
Oxid dusičnatý 50 - 600 mikrogramov
Kyselina mravenčia 80 - 600 mikrogramov
Kyanovodík 400 - 500 mikrogramov
Katecholamín 50 - 500 mikrogramov
Amoniak 50 - 130 mikrogramov
Benzén 20 - 50 mikrogramov
Fenol 60 - 140 mikrogramov
Formaldehyd 5 - 100 mikrogramov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:46