StoryEditor

Obývačka v kamióne

23.06.2003, 00:00

Koncept, predstavený pod označením Scania eXc na vlaňajšom autosalóne v Hannoveri, vzbudil nečakaný záujem zákazníkov po celej Európe. Spoločnosť Scania sa preto rozhodla rozbehnúť sériovú výrobu nákladného automobilu Scania eXc s predĺženou kabínou a obytnou zónou. Nová kabína nazvaná Scania Longline poskytuje vodičom omnoho viac priestoru a komfortu. Na trh ju budú dodávať v kombinácii s najsilnejším osemvalcovým motorom V8 a jej výrobu začnú v septembri tohto roku.
"Od našich zákazníkov sme získali k modelu kabíny eXc veľa užitočných pripomienok. Ich záujem nás skutočne prekvapil, pretože mnohí z nich si chceli vozidlo dokonca ihneď objednať," hovorí Hasse Johansson, viceprezident spoločnosti Scania pre vývoj a výskum.

V súčasnosti sa výrazne zvyšuje dopyt po vozidlách s priestornou kabínou, a to i napriek platným pravidlám, obmedzujúcim maximálnu dĺžku ťahačov s návesmi. Scania Longline je ako stvorená pre náročné medzikontinentálne cesty.

Scania Longline bude v ponuke od septembra 2003 ako ťahač v kombinácii s motorom V8 s výkonom 580 k a automatickou prevodovkou Scania Opticruise. Podvozky budú k dispozícii v konfiguráciách: 4x2, 6x2, 6x2*4 (s riaditeľnou zadnou nápravou) a 6x4. Dĺžka od predného nárazníka k zadnej stene kabíny je zhodná s dĺžkou kabíny T (s prednou motorovou kapotou). Odborníci na ergonómiu a dizajnéri tak predĺžili kabínu na spanie Topline o 130 cm.

Priestor vodiča vychádza zo štandardnej kabíny Scania R, v ktorej sú všetky ovládacie prvky v dosahu vodiča. Odsunutie sedadla a sklopenie volantu umožní prístup do obytnej časti. Väčší priestor dáva vodičovi možnosť využiť ľahko prístupnú "obývaciu izbu" s kreslom a skladacím stolčekom. Výška interiéru je 230 cm, takže ani vodiči vyšších postáv sa nemusia hrbiť.

Na druhej strane od stolčeka je situovaná "spálňa". Lôžko s rozmermi 90 x 200 cm zostáva na mieste aj pri jazde, netreba nič skladať a upratovať. Pod ním sú dve veľké zásuvky na veci osobnej potreby, šatstvo a posteľnú bielizeň. Ako "miesto pre hosťa" slúži štandardné 90 cm široké lôžko Topline, umiestnené tradične nad čelným sklom.

Kabína je vybavená mikrovlnnou rúrou, chladničkou, kávovarom, umývadlom s tečúcou vodou a priehradkami na ďalšie kuchynské vybavenie. O zábavu sa spolu s DVD prehrávačom a kvalitným sound systémom stará plochá výklopná obrazovka namontovaná na stene nad lôžkom. Satelitná komunikácia, vrátane navigačného systému a prístupu k internetu, sú samozrejmým vybavením automobilov pre diaľkovú, respektíve medzikontinentálnu prepravu.

Dodajme, že Scania je jedným z popredných výrobcov nákladných vozidiel a autobusov, a tiež výrobcom priemyselných a lodných motorov. S 28 230 zamestnancami a výrobnými závodmi v Európe a Latinskej Amerike je jednou z najlepšie prosperujúcich spoločností vo svojom odvetví. V roku 2002 dosiahla spoločnosť celkový obrat 46,14 miliardy SEK (švédska koruna) a zisk spoločnosti sa zvýšil na 2,7 miliardy SEK. Produkty Scania predávajú približne v 100 krajinách celého sveta a zhruba 75 % produkcie sa predá v Európe.

Celkový obrat spoločnosti Scania Slovakia, vrátane servisných a predajných partnerov dosiahol v roku 2002 652 mil. Sk, pričom spoločnosť investovala 140 mil. Sk. V súčasnosti Scania Slovakia zamestnáva 74 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:51