StoryEditor

Dlhopisové fondy sú výhodnejšie ako vklad v banke

30.01.2003, 23:00

Úrokové sadzby ponúkané v slovenských bankách sú nižšie, ako kedykoľvek doteraz. Nízke úročenie sa netýka iba korunových vkladov, ale aj vkladov v americkom dolári alebo v eure. Na druhej strane, dlhopisové fondy zaznamenávali v minulom roku niekoľkonásobne vyššie zisky.

Výkonnosti korunových dlhopisových fondov po znížení úrokových sadzieb Národnej banky Slovenska výrazne vzrástli a vysoko prekonali úročenie termínovaných vkladov. Teória hovorí "nakupuj lacno, predávaj draho". Oplatí sa podielnikom stále investovať do korunových dlhopisových fondov?
-- Výkonnosť dlhopisových fondov je prirodzene nadpriemerná v obdobiach poklesu úrokových sadzieb. Tak to bolo aj v druhej polovici uplynulého roka, kedy sa ročné výkonnosti korunových dlhopisových fondov dostali nad 10 %. V roku 2003 očakávame ďalšie zníženie úrokových sadzieb zo strany Národnej banky Slovenska, ktoré bude v hlavnej miere motivované posilňujúcim kurzom slovenskej koruny oproti euru. Zníženie sadzieb sa však pravdepodobne pozitívne odrazí hlavne vo výkonnosti dlhopisov s krátkou dobou splatnosti. Strednodobé a dlhodobé dlhopisy, do ktorých obvykle dlhopisové fondy investujú, nebudú príliš ovplyvnené. V prípade, že k zníženiu sadzieb dôjde, výkonnosť dlhopisových fondov sa v tomto roku bude pohybovať približne na úrovni súčasných priemerných výnosov do splatnosti, znížených o náklady fondu. Verím, že z pohľadu troch rokov, čo je nami minimálne odporúčané obdobie na investíciu do dlhopisového fondu, je takáto investícia pre klienta výhodnejšia ako termínovaný vklad.

Úrokové sadzby v Eurozóne i USA sú na minimách. Pri ich zvýšení sa ceny dlhopisov znížia, čo zapríčiní pokles hodnôt podielov fondov investujúcich do týchto cenných papierov. Oplatí sa aj v takejto situácii investovať do amerických a európskych dlhopisov?
-- Súhlasím, že úrokové sadzby sú historicky veľmi nízke, kedy dôjde k ich zvýšeniu je podľa mňa stále otázne. Závisí to predovšetkým od miery oživenia oboch ekonomík, ktoré je dnes veľmi neisté predpovedať. Dokonca v prípade Eurozóny by som nebol prekvapený, keby Európska centrálna banka prikročila ešte k jednému zníženiu sadzieb. Je však dôležité si uvedomiť, že investície do dlhopisových fondov predstavujú protipól investícií do akciových fondov. Znamená to toľko, že keď ceny dlhopisov klesajú, ceny akcií obvykle rastú a naopak. Preto by som podielnikom odporúčal vytvoriť si vlastné portfólio tak, aby obsahovalo oba typy fondov, pričom ich vzájomný pomer by sa okrem ich rizikového profilu líšil podľa toho, či očakávajú zrýchlenie ekonomického rastu alebo pretrvávajúcu stagnáciu, alebo dokonca recesiu hospodárstva.

V minulom roku ste prišli na trh s viacerými novými produktmi, ktoré neboli určené pre bežných klientov. Chceli ste sa preorientovať na solventnejšiu klientelu?
-- Určite nie. Nové produkty pre nás predstavujú rozšírenie klientely na tie segmenty trhu, na ktorých sme doteraz neboli prítomní. Malí a strední podielnici sú však naďalej našimi kľúčovými klientmi.

Na trh ste prišli s úplne novým druhom fondu zameraným na výplatu dividend. V čom sú výhody vyplácania dividend v porovnaní s rastom hodnoty podielu?
-- Pri investovaní do podielových fondov je možné dosiahnuť výnos v dvoch formách -- vo forme nárastu hodnoty investície a vo forme vyplatenej dividendy. V prípade, ak podielnik investuje do rastového fondu, dosiahne hlavnú časť svojho výnosu prostredníctvom nárastu hodnoty investície. Toto je ideálne v prípade, ak takto dosiahnutý výnos neprevyšuje čiastku 50 000 Sk ročne, alebo v prípade, ak medzi nadobudnutím a spätným predajom podielových listov uplynuli aspoň 3 roky. V oboch uvedených prípadoch je výnos pre podielnika oslobodený od dane z príjmu. Avšak v prípade, ak podielnik predá svoje podielové listy skôr, ako pred uplynutím trojročnej lehoty a zároveň dosiahne výnos vyšší ako spomínaných 50 000 Sk, musí prevyšujúcu čiastku zahrnúť do základu dane. Práve v tejto situácii je pre podielnika výhodnejšie investovať do dividendového fondu, pretože vyplácané dividendy sú zdaňované osobitnou sadzbou dane vo výške 15 %, čo je menej ako obvyklá daň z príjmu. Inými slovami, náš peňažný dividendový fond je určený pre klientov, ktorí chcú investovať vyššie čiastky na obdobie kratšie ako 3 roky.

Na trhu fondov peňažného trhu bol váš peňažný fond dlhý čas veľkosťou spravovaného majetku najväčším. Konkurenčný Sporo korunový peňažný fond ho už po ročnom pôsobení na trhu predstihol. Aké opatrenia ste prijali na zlepšenie pozície vášho fondu?
-- Našou odpoveďou v tejto oblasti bolo uvedenie dividendového peňažného fondu, ktorý dopĺňa náš pôvodný peňažný fond a sprístupňuje tento investičný nástroj aj pre časť klientov, ktorí doteraz do peňažných fondov neinvestovali. Za dva mesiace od otvorenia nášho dividendového peňažného fondu klienti do neho investovali viac ako 600 mil. Sk.

Podpísala sa pod rast predaja vašich podielových fondov aj inzercia v médiách?
-- Pravdepodobne áno, avšak mieru je vplyvu je v tejto chvíli ešte predčasné hodnotiť. Predovšetkým preto, že prišla približne čase, kedy na predaj našich fondov podporne pôsobili aj iné faktory.

Na jeseň ste menili vstupné poplatky do fondov.
-- Vstupné poplatky sme nemenili už takmer 2 roky a nevyhnutnosť ich zmeny postupne vyplynula z viacerých dôvodov. Jedným z nich bol, napríklad, pokles úrokových sadzieb, v dôsledku ktorého prirodzene postupne dôjde aj k poklesu výkonnosti dlhopisových fondov. Preto, aby sme udržali ich atraktivitu medzi podielnikmi, sme pristúpili sme k zníženiu maximálnych vstupných poplatkov. Naopak, v prípade akciových fondov sme vstupné poplatky zvýšili, čo je však v porovnaní so zahraničnými akciovými fondmi stále na prijateľnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 04:17