StoryEditor

Veľké mestá, veľký stres

04.07.2003, 00:00

Floraporadne v spolupráci so štátnymi zdravotníckymi ústavmi na Slovensku pokračujú v monitorovaní rizikových faktorov a edukačných aktivitách zameraných na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. V roku 2002 Floraporadne v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Nitre, Komárne a Košiciach vyšetrili vyše 2 000 osôb a pokračovať budú aj v tomto roku.
Floraporadne v spolupráci so štátnymi zdravotníckymi ústavmi aj v roku 2002 pokračovali v úspešnom projekte "Ktorá profesia je najzdravšia pre srdce", pričom zamerali svoju pozornosť hlavne na monitoring rizikových faktorov u žien v rôznych povolaniach a vekových kategóriách. Dôvodom cielenej intervencie Floraporadní medzi ženami sú v súčasnosti zvyšujúce sa požiadavky týkajúce sa žien v súvislosti s vysokým pracovným nasadením, starostlivosťou o rodinu a domácnosť. Okrem toho Floraporadne venovali pozornosť aj monitoringu rizikových faktorov u mužov, a to hlavne v tých profesiách, ktoré sa v minulom roku ukázali ako najrizikovejšie.
Monitoring ukazovateľov zdravia a intervenčné aktivity Floraporadne organizujú priamo v podnikoch, organizáciách a na školách. "Treba aktivizovať zdravotné uvedomenie populácie, rozširovať ich vedomosti v otázkach zdravia, pozitívne usmerňovať ich životný štýl, zvládanie stresových situácií, ale tiež správne orientovať našu populáciu v otázkach modernej výživy a životosprávy," hovorí MUDr. Alžbeta Béderová z bratislavskej Floraporadne.
Objektívne vyšetrenia hladiny cholesterolu, tlaku krvi a nadváhy medzi manažérmi, učiteľmi a robotníkmi ukázali, že najvyššie zastúpenie zvýšených hladín cholesterolu je medzi robotníčkami a učiteľmi. Nasledujú manažéri, ktorí však majú najvyššie hodnoty tlaku krvi, a to aj napriek najnižšiemu priemernému veku vyšetrených. Potvrdili sa tak výsledky projektu "Ktorá profesia je najzdravšia pre srdce" z roku 2001, kde sa ako najrizikovejšia skupina s najvyššou kumuláciou rizikových faktorov ukázali manažéri v strednom veku. Nadváhou zas najviac trpia robotníci a najštíhlejšie sú manažérky.
Pri analýze stravovacích návykov a životného štýlu boli najhoršie stravovacie návyky zistené v skupine robotníkov -- vyššia spotreba údenín, bravčového mäsa, masla, masti, potravín rýchleho občerstvenia, nízka spotreba rýb, zeleniny a mlieka. V tejto skupine je aj najvyššie zastúpenie fajčiarov s najvyšším priemerným počtom vyfajčených cigariet. Najohrozenejšia z hľadiska stravovacích návykov a životného štýlu sa javí skupina žien vo veku 45 až 54 rokov, kde sa aj najčastejšie vyskytuje zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a obezita.
Učitelia a manažéri sú k svojim stravovacím návykom kritickejší. Vyzdvihnúť treba vyššiu konzumáciu rýb, ovocia, zeleniny a najnižšiu spotrebu masti. Učitelia sa môžu pochváliť aj najväčšou pohybovou aktivitou, na rozdiel od manažérov, kde je najhoršia. K negatívam patrí ešte stále vysoká spotreba údenín a masla na úkor rastlinných tukov, ktoré vďaka svojmu zloženiu priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi. K negatívnym faktorom v tejto skupine patrí najvyššia záťaž stresmi a vysoké zastúpenie nadváhy a obezity. Vo všeobecnosti majú ženy lepšie stravovacie návyky ako muži. Stresová záťaž je takmer rovnaká ako u mužov, počet fajčiarok je len o niečo nižší, pričom najviac ich je medzi manažérkami. Z faktorov životného štýlu je najvyššia záťaž stresmi vo veľkých mestách, kde je aj najnižšia fyzická aktivita.
Floraporadne v Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre navštívilo od ich vzniku v roku 1998 v rámci rôznych podujatí na Slovensku vyše 20 000 ľudí. Veľkému záujmu sa teší aj poradenské centrum na internete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 18:05