StoryEditor

Ako pri úvere postupovať

18.03.2004, 23:00

Každá z bánk má na svojej internetovej stránke podrobné informácie o hypotekárnych úveroch. Klient má k dispozícií všetky základné údaje, ako účel použitia peňazí, lehoty splatnosti, úroky či poplatky. Klient si zároveň môže vyskúšať, či by vôbec mal šancu od danej banky hypotekárny úver získať a hlavne, za aký úrok by ho mohol získať. Zadáte základné údaje, ako čistý príjem, základné výdavky, možnosti zabezpečenia atď. Samozrejme, úrok v konečnej zmluve môže vyzerať úplne inak.
Podrobné informácie vám však podajú aj priamo na pobočke banky, alebo vás odporučia do iných, práve na tento účel vytvorených pobočiek (hypotekárne centrá). Oboznámia vás so základnými podmienkami a postupom banky. Prediskutujú s vami vašu schopnosť splácať úver, samotný predmet financovania a formu zabezpečenia úveru. Navrhnú typ hypotéky a dajú zoznam požadovaných dokladov. Zoznam dokladov môžete nájsť aj na internetových stránkach bánk, pri niektorých sa dozviete aj ich cenu. Vo väčšine bánk sú konzultácie ohľadne hypotekárnych úverov zadarmo a klient sa v prípade nezrovnalostí môže na pracovníka banky kedykoľvek opäť obrátiť.
Ak sa pre úver rozhodnete, nastupuje samotná žiadosť o hypotekárny úver. Žiadosť o úver môžete vyplniť aj priamo na pobočke banky, spolu zo žiadosťou však musíte doložiť už aj všetky bankou požadované doklady a poplatok, ktorý banka vyžaduje. Po prevzatí žiadosti sa každá z bánk snaží v čo najkratšom čase urobiť potrebnú analýzu žiadosti a klienta informovať, či úver poskytne alebo nie.
Nastupuje podpisovanie zmluvných dokumentov, pri ktorom musia byť prítomné všetky osoby zúčastnené na úverovom vzťahu. K čerpaniu hypotekárneho úveru môže dôjsť až po splnení všetkých podmienok na poskytnutie úveru. Klient spláca úrok len zo skutočne vyčerpanej sumy hypotéky a poplatky. Prípadne platí poplatky za postupné čerpanie úveru. Ak je úver vyčerpaní v plnej výške, nastupuje pravidelná mesačná anuitná splátka upravená o štátny príspevok a poplatky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:52