StoryEditor

Umenie na hlinených nohách

12.09.2003, 00:00

Ťažiskom tvorby Vandy Krivošovej je keramika, ako napovedá aj samotný názov jej najnovšej výstavy "...Je zo zeme" v modranskej galérii Merum. Napriek tomu, že všetky vystavované diela spája rovnaký materiál, ich rozmanitosť je obdivuhodná; od závesných obrazov a reliéfov, cez skulptúru po predmety úžitkového umenia ako dózy a šperk. Okrem materiálu však tieto diela spája aj krása a kultivovanosť umeleckého prejavu autorky.
Závesné obrazy s keramickými aplikáciami pôsobia ako skutočné brány do iného sveta, do sveta prírody, snov či rozprávok z detstva, chvíľami farebného a prívetivého, chvíľami temného a tajomného. Dôraz na prírodu a zem je citeľný pri každom diele, a to nielen vďaka použitým materiálom -- prevažne hline a drevu, ale aj vďaka námetom -- často motýľom či vegetabilným tvarom, zemitej farebnosti a technike kladúcej vedľa seba hladké a lesklé spolu s akoby korodovanými, časom poznačenými povrchmi. Glazovaná keramika poskytuje autorke neobyčajne široké spektrum výrazových prostriedkov, farbe a línii dáva priestor najmä pri voľných reliéfoch, ktoré prezrádzajú prírodné inšpirácie spolu so zmyslom pre abstrakciu. Hravosť spojená s eleganciou sa prejavuje pri skulptúrach, medzi ktorými nájdeme abstraktné, naturalistické i figurálne námety či originálne šachové figúrky.
Súčasťou výstavy sú aj umelecko-remeselné práce ako dózy či šperkovnice, v súvislosti s ktorými sa tu objavuje aj jeden zástupca inak početnej skupiny keramických šperkov. Tieto predmety sú stvorené na to, aby vniesli do každodenného života pocit krásy a výnimočnosti a veľmi zreteľne tlmočia autorkino estetické cítenie, jej zmysel pre krásu a detail.
Vanda Krivošová (1964) sa zameriava najmä na keramickú tvorbu, v ktorej dosiahla nemalé úspechy, zúčastnila sa na vyše dvadsiatich individuálnych a kolektívnych výstavách, vystavovala aj v Rakúsku, Švajčiarsku a Taliansku. Jej výstava v Modre potrvá do 17. septembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:38